Povežite se s nama

Život i društvo

Od sutra u varaždinskoj Areni moći ćete vidjeti prepariranu divljač i ribe te žive zmije otrovnice

Objavljeno:

- dana

LOV, RIBOLOV, PRIRODA I TURIZAM

U varaždinskoj Areni sutra, u petak 13. listopada, počinje Međunarodni sajam Lov, ribolov, priroda, turizam, a trajat će sve do nedjelje.

Najveća hrvatska manifestacija iz oblasti lova i ribolova, vezana na boravak u prirodi i turizam, na svojem će 22. izdanju okupiti stotinjak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Češke, Slovačke i Rumunjske.

Svečano otvorenje Sajma bit će u petak u 10 sati, a neposredno nakon toga posjetitelji mogu kušati izvrsne lovačke gulaše koje će pripremiti članovi Lovačkog saveza Varaždinske županije.

Izložbe divljači, riba, zmija, pasa i gljiva

Od petka do nedjelje posjetitelji mogu, uz pregled izlagačke ponude i kupnju, razgledati i edukativne izložbe. Diorama preparirane divljači hrvatskih krajeva, koju na 40-ak četvornih metara sajamskog prostora postavlja Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza, svake godine iznova plijeni pažnju, a posebno je zanimljiva djeci koja ovim putem upoznaju divlje šumske životinje u prirodnom okruženju. Tvrtka Interland izložit će pak oko 30 vrsta prepariranih slatkovodnih riba. 

Zoološki vrt grada Zagreba predstavit će zmije hrvatske – neotrovne smukulju, bjelicu i bjeloušku te otrovne riđovku i poskoka koje će biti pod stručnim nadzorom timaritelja osposobljenog za rukovanje otrovnim zmijama. Također, posjetitelji Sajma Lov, ribolov, priroda i turizam moći će vidjeti i dva mala kraljevska pitona te dvije crvenouhe kornjače koje će moći i dotaknuti.

Gljivarsko društvo Smrčak iz Čakovca izložit će stotinjak vrsta gljiva ubranih u šumama sjeverne Hrvatske u danima do Sajma. Članovi društva bit će na raspolaganju i spremno odgovarati beračima gljiva na pitanja. Izložbu kamenih satova te skulptura i slika pod nazivom Sovice postavit će varaždinski umjetnik Robert Garafolić.
Posljednjeg dana Sajma, u nedjelju 15.10., Hrvatski kinološki savez će na prostoru ispred dvorane uz šumu održati Reviju pasa lovačkih pasmina, a prodefilirat će 20 pasmina kakve koriste hrvatski lovci, odnosno sveukupno više od 30 pasa.

Svoje aktivnosti predstavit će i Hrvatski centar za razminiranje te će u subotu predavači Dražen Šimunović iz HCR-a i Nino Trakoštanec  iz PU varaždinske održati predavanje u svrhu edukacije lovaca o opasnostima od mina.
U subotu će se održati i okrugli stol na temu natjecateljskog ribolova udicom na plovak, a gostovat će predavač Kristijan Kosmačin.

Radionice za djecu i odrasle i prezentacija disc golfa

Na ovogodišnjem će Sajmu prvi put biti postavljena i izložba drvaca Bonsai Zrinski. Adrian Horvat, diplomirani inženjer agronomije, izložit će svojih 20 vrsta bonsaija, a u petak i nedjelju održat će i radionice izrade bonsai drvaca. Zanimljivo je da Adrian oblikuje stabla specifična za naše podneblje poput lipe, graba i bora, a za polaznike radionica drvca će donirati varaždinska tvrtka Parkovi te će svaki polaznik svoj uređeni bonsai ponijeti kući.

Prošlogodišnji uspjeh kreativne radionice pod vodstvom dizajnerice Maje Patafte potaknuo je organizatore da i ove godine omoguće aktivni odmor za mališane koji vas prate u stopu kad razgledavate ponudu izlagača. Maja će voditi kreativne likovne radionice svakog dana Sajma, a djeca će moći isprobati slikarsku tehniku grattage, blok print na papiru i tekstilu te uokviriti neke od svojih uradaka i ponijeti ih kući kao uspomenu.

Disc golf klub Varaždin i tvrtka Lagoda u subotu i nedjelju održat će prezentaciju disc golfa, sporta u koji se vrlo lako zaljubiti. Iako u Hrvatskoj nema dugu povijest, disc golf unazad par godina stječe sve više i više zaljubljenika.

Tijekom vikenda pojedinci i ekipe natjecat će se na tradicionalnom Sajamskom kupu u gađanju letećih meta u Ljubeščici, a sudjelovat će 300-400 strijelaca.

Međunarodni sajam Lov, ribolov, priroda, turizam za posjetitelje će biti otvoren u petak i subotu od 9 do 19 sati, a u nedjelju do 17 sati. Ulaznice će stajati 25 kuna, dok će za učenike, studente i umirovljenike biti po 15 kuna, za djecu do sedam godina ulaz je besplatan, a cijena obiteljske bit će 50 kuna. Više informacija dostupno je na internet stranici Sajma te na Facebooku.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Novo Selo Podravsko moglo bi postati hrvatsko “Selo ruža”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za dobru organizaciju potrebno je malo motivacije, dobre volje, nešto vremena, ali puno zajedništva. Govore nam tako u Udruzi Slobodnjaki iz Novog Sela Podravskog, mjesta u sastavu Općine Mali Bukovec.

Oni su se nedavno primili organizacije jedinstvene manifestacije ˝Rikićevo proljeće˝, koja je posvećena hrvatskom glumcu Rikardu Brzeski, rodom upravo iz tog mjesta.

On je ostvario zapažene uloge u Mejašima, Gruntovčanima te u filmu legendarnog Žnidaršića Tko pjeva zlo ne misli.

Stoga su Slobodnjaki odlučili, ne samo odati počast svom poznatom sumještaninu, već očuvati taj dio kulture i stvaralaštva od zaborava.

– Riki Brzeska ostvario je značajne uloge u našim legendarnim filmovima, a želja nam je da i mlađe generacije upoznaju taj dio naše kulture – kažu nam u Udruzi.

Manifestaciji je prisustvovao i župan Anđelko Stričak.

– Novo Selo Podravsko, koje se nalazi u Općini Mali Bukovec je poznato po proizvodnji ruža. Međutim, sad je bogatije i za jednu manifestaciju “Rikićevo proljeće” u spomen na glumca Rikarda Brzesku. Pretpostavljam da se svi ili barem mi stariji sjećamo nezaboravnih Gruntovčana, a on je u njima utjelovio lik Gabera Požgaja. Scene bakice koja je umrla pa se predomislila, proslave obljetnice vatrogasnog društva, licitaža trstike, Dudeka uposlenog u HŽ-u, njihovog pjevanja “… tihe noći moje zlato spava….” ostaju nezaboravne. Uvijek ih je ponovo lijepo gledati. To su scene koje uz seriju Velo misto zasigurno ulaze u najbolja djela hrvatske kinematografije. Ali, osim podsjetnika na njih potrebno je i prisjetiti se svih tih velikana hrvatske povijesti – rekao je Stričak.

Pritom je dao podršku Udruzi Slobodnjaki, njihovom predsjedniku Daliboru Horvatu i načelniku Malog Bukovca Darku Markoviću da Novo Selo Podravsko brendiraju kao hrvatsko ˝Selo ruža˝.

– Udruga je zaista aktivna, članovi organiziraju predstave, mnogobrojne sportske aktivnosti i izlete, uređuju i održavaju vanjske prostore poput igrališta i prostora oko društvenoga doma, pomažu i uveseljavaju malim gestama one kojima je to potrebno – rekao je načelnik Marković te dodao kako uz sve to Novo Selo Podravsko ima najveći rasadnik ruža u Republici Hrvatskoj pa je želja da se kompletni centar naselja zasadi sa stotinama sadnica ruža te da se mjesto pretvori u hrvatsko ˝Selo ruža”.

Što se pak tiče ostalih aktivnosti, Slobodnjaci imaju puno planova.

– U lipnju je planirano obilježavanje obljetnice izgradnju društvenog doma u Novom Selu Podravskom, potom je u planu Seoski mali nogometni turnir i druženje mještana Novog Sela Podravskog. Također, planiramo sadnju drvoreda-parka na jesen. Spremamo se i na edukacijski izlet u Volčji Potok radi projekta sadnje spomenutog parka u Novom Selu Podravskom – kažu nam u Udruzi. Naravno, pred kraj godine pripremaju i Adventsko druženje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Obrana od poplava bila u fokusu vježbe operativnih snaga VZO-a Gornji Kneginec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. travnja, održana je vježba operativnih vatrogasaca u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec, na ribnjacima ŠRD Ostriž u Knegincu Gornjem.

Cilj vježbe bila je simulacija obrane od poplava postavljanjem barijera za vodu, izradom zečjeg nasipa te prepumpavanjem većih količina vode.

Ujedno je tom prigodom obavljena provjera ispravnosti opreme te je procijenjeno koju količinu vode se može prepumpati s pumpama i vozilima koju posjeduju društva iz Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec.

Vježba je podijeljena na više sektora rada i uz komunikaciju voditelja vježbe s vatrogasnim odjeljenjima radi koordinacije same vježbe.

U vježbi su sudjelovali članovi DVD-a Gornji Kneginec, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki koji su vršili prepumpavanje vode pomoću motornih i potopnih pumpi.

Vježbi su prisustvovala 34 operativna vatrogasca VZO-a Gornji Kneginec te načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, predsjednik Općinskog vijeća Marko Brezovec, načelnik stožera Civilne zaštite Općine Gornji Kneginec Robert Đuranec, predsjednik VZO Gornji Kneginec Mihael Magdić te zapovjednik VZO Gornji Kneginec Igor Kišiček.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje