Povežite se s nama

Međimurje

Zaraznom vedrinom govorio o književnosti

Objavljeno:

- dana

KNJIŽEVNA VEČER

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, u Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec u suradnji s Udrugom slijepih Međimurske županije održano je pjesničko druženje s međimurskim pjesnikom Danijelom Kraljem.

Unatoč činjenici da je ovaj mladi pjesnik iz Lopatinca slijep od rođenja, to ga ne sprečava da svojom zaraznom vedrinom i optimizmom, bilo preko pisane ili izgovorene riječi, uveseljava svoje bližnje, ali i sve okupljene na ovakvim susretima.

Tri zbirke

Književna večer s Danijelom Kraljem organizirana je u sklopu programa „Rekrea(k)tiva“, koji provodi Udruga slijepih Međimurske županije s ciljem povećanja socijalne uključenosti i kvalitete života za slijepu djecu i slijepe odrasle osobe iz Međimurske županije.

Autor kaže da ne bi uspio bez vjere u svoje mogućnosti i podrške bližnjih

Do sada je ovaj pjesnik objavio tri zbirke pjesama: „Put do ljubavi, mira i sreće“, „Moja lutanja“ i „Vrijeme za snove“. Dobitnik je 2. nagrade „Goranovog proljeća“ 2003. godine u kategoriji učenika osnovnih škola Republike Hrvatske. Priprema i četvrtu zbirku pjesama, koju planira objaviti sljedeće godine.

– U pjesmama prevladavaju optimizam i radost života, a dotakao sam se i ljubavi prema prirodi, rodnom kraju i domovini – rekao je Danijel Kralj, koji se pisanjem počeo baviti u trećem razredu osnovne škole. Sve okupljene podsjetio je da u životu treba uživati u jednostavnim stvarima poput pjeva ptica ili topline Sunca i dodao da ne bi uspio bez vjere u svoje mogućnosti i Boga, kao ni bez podrške obitelji i prijatelja.
Uz autora, na književnom druženju sudjelovala je i predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije Marija Ciglar, koja se, između ostaloga, osvrnula na obrazovanje mladog autora. Iako je Danijel Kralj prije dvije godine diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na Odsjeku za kroatistiku, hrvatski jezik i književnost, danas je nezaposlen.

– Bila bi šteta da se ne iskoristi potencijal koji Danijel već godinama pokazuje kroz svoj rad. On povezuje pjesništvo i hrvatski jezik, te bi bila prava šteta da talent koji nosi u sebi ne prenese drugima – rekla je Marija Ciglar i poručila svima koji su to u mogućnosti da pozovu Danijela Kralja na suradnju i pokažu toleranciju prema slijepim osobama.

Izvor:
Foto: Regionalni tjednik

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje