Povežite se s nama

Međimurje

Na iskustvima susjednih zemalja obogaćuju kontinentalni turizam

Objavljeno:

- dana

MURA – DRAVA

Lokalna akcijska grupa (LAG) „Mura – Drava“ osnovana je 15. listopada 2012. godine od strane Grada Preloga, donjomeđimurskih općina Orehovice, Goričana, Donjega Kraljevca, Svete Marije, Donjeg Vidovca, Donje Dubrave i Kotoribe te Koprivničko-križevačke županije i Općine Legrad.

Osnovni cilj LAG-a je održivi razvoj cjelokupnog područja, koji se postiže provedbom lokalne razvojne strategije, a koja je temeljena na specifičnostima određenoga ruralnog područja.

Prodajni prostor

LAG tijekom cijele godine provodi razne aktivnosti u sklopu kojih informira i educira svoje članice kroz održavanje sastanaka i manifestacija, dogovarajući suradnje i studijska putovanja. Jedno takvo putovanje organizirano je u austrijski Oststeiermark (Istočnu Štajersku) i slovensko Pomurje.

LAG je sudjelovao i na radionici u mađarskom Siófoku u sklopu projekta „AgriShort“

– Cilj putovanja bio je da kroz razgledavanje brojnih OPG-ova, kulturnih znamenitosti i kućnih radinosti upoznamo naše članove s potencijalima i mogućnostima koje nudi kontinentalni turizam, kako bi i oni u budućnosti lakše razvili svoje djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima te tako obogatili ukupnu turističku ponudu – ističu u LAG-u.

A vrlo važan korak u razvoju turističke ponude temeljene na lokalnim proizvodima dogodio se krajem rujna u hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu. Tamo je održan sastanak lokalnih proizvođača, voditelja hotela Kralj i predstavnika LAG-a, a dogovoreni su detalji vezani uz otvaranje izložbeno-prodajnog prostora lokalnih proizvoda u sklopu kompleksa hotela.

Cilj studijskih putovanja je da kroz tuđa iskustva naučimo nešto novo, što možemo preslikati na svoje područje i pomoći članovima da razviju vlastite djelatnosti

– Još jedno zanimljivo putovanje organizirano je u mađarski Siófok, gdje je u sklopu projekta „AgriShort“ održana radionica čiji je cilj bio informiranje malih proizvođača o kratkim lancima opskrbe. Tema je bila vrlo zanimljiva s obzirom na to da i sama razvojna strategija LAG-a obuhvaća mjeru koja uključuje uspostavljanje kratkih lanaca opskrbe, pa su se naši članovi mogli iz prve ruke uvjeriti kako takav način distribucije funkcionira u praksi – dodaju.

Koordinacija

Mario Moharić, predsjednik LAG-a, sudjelovao je i na konferenciji pod nazivom „Izazovi i perspektive održivog razvoja turizma Hrvatske“, koja je održana na Plitvičkim jezerima.
– Na konferenciji se raspravljalo o važnosti razvoja kontinentalnog turizma po modelu održivog razvoja, što je i jedan od temeljnih ciljeva razvojne strategije našeg LAG-a. Nedavno smo sudjelovali i na koordinaciji LAG-ova sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske. Jedna od aktualnih tema bila je skora mogućnost LAG-ova da raspisuju natječaje iz područja programa ruralnog razvoja – zaključio je predsjednik Moharić.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje