Povežite se s nama

Život i društvo

Piljenjem i šmirglanjem drva učenici postali komunikativniji i skloniji timskom radu

Objavljeno:

- dana

DRVNA RADIONICA U VI. OŠ

Zadruga “Šestica” VI. OŠ Varaždin poznata je već po brojnim aktivnostima unutar različitih svojih grupa, a najnovija grupa – drvna radionica – privukla je veliki broj učenika koji vole učenje i praktični rad.

Nabavljeni uređaji i materijali za rad

Radionicu vodi učitelj Dario Mijač te je nastavak tehničke kulture, ali učenici stječu znanja i vještine iz različitih područja.

Učenici izrađuju klupe koje će svoje mjesto pronaći na novouređenome školskom trgu

– Uočeno je da učenici vole praktičan rad, učenje na otvorenom te upotrebu različitih alata i tehnike – rekao je Mario Stančić, ravnatelj VI. OŠ Varaždin koji se pobrinuo da se nabave svi potrebni uređaji i materijali kako bi učenici mogli raditi na svom glavnom proizvodu, a to su klupe.   

Klupe bi trebale naći svoje mjesto na novouređenome školskome trgu na kojem učenici odmaraju i druže se između školskih satova. S obzirom na to da VI. osnovna škola Varaždin ima status Eko-škole, ravnatelj Stančić dodatno naglašava vrijednost radionice jer učenici recikliraju drvo korištenjem starih paleta te na taj način smanjuju opterećenje okoliša i razvijaju svijest o potrebi njegova očuvanja.  

Financijski plan i marketing

Radionica se održava jedanput ili dvaput tjedno, ovisno o potrebama i mogućnostima za rad. Učenici trenutno još uvijek rade u manjim grupama jer još uvijek uče. Važno je naglasiti da koriste prirodne materijale, stavljaju naglasak na ručni alat te koriste različite stolarske metode kako bi dobili što kvalitetniji i otporniji proizvod.

Radionicom učenici razvijaju i poduzetništvo. Na nastavi informatike učenici izrađuju financijski plan prema kojem se predviđa koliki će biti njihovi troškovi, uključuju trošak rada te računaju po kojoj bi cijeni proizvod trebalo prodati kako bi se ostvario profit. Za prodaju je važan i marketing, a o njemu vodi brigu Multimedijska grupa koju također vodi učitelj Mijač.

U školi ističu kako su učenici radom u radionici postali komunikativniji, samopouzdaniji i skloniji timskom radu.

Izvor:
Foto: Foto: VI. OŠ Varaždin

Život i društvo

Na 1. svibnja varaždinski će policajci posebno motriti mopediste i motocikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će u srijedu, 1. svibnja, u vremenu od 12 do 20 sati, operativnu akciju „Mopedisti i motociklisti“ s ciljem utvrđivanja prekršaja od strane ove skupine sudionika u prometu te prekršaja drugih sudionika u prometu, kojima se ugrožava sigurnost mopedista i motociklista.

Akcija će se provoditi na cijelom području Varaždinske županije, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih, javila je policija.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ožujak je na varaždinskom području bio iznadprosječno kišan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U većini Hrvatske je tijekom ožujka zabilježeno više oborine u odnosu na prosjek, a u Zadru je ožujak 2024. bio najkišovitiji u povijesti mjerenja na toj postaji. Samo je u istočnim predjelima količina oborine bila manja od prosjeka za ožujak, ukazuju najnoviji podaci DHMZ-a.

Prema raspodjeli percentila u ožujku 2024. godine ožujak je bio ekstremno kišan u Zadru, vrlo kišan u dijelu srednje Dalmacije (Split, Šibenik), središnje Istre (Pazin) i sjeverne Hrvatske (Varaždin i Zagreb).

Kišne prilike prevladale su u gorju (Parg, Zavižan, Gospić) te zapadnim predjelima kontinentalne Hrvatske, a u Slavoniji je bilo sušno.

Normalne količine oborine zabilježene su u središnjem dijelu kontinentalne unutrašnjosti, dijelu sjevernog primorja (Senj, Rijeka) te krajnjem jugu (Dubrovnik).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje