Povežite se s nama

U fokusu

Viša sila: vojska dolazi, Arhiv odlazi, ali MORH vraća 1,6 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Državni arhiv u Varaždinu

Državni arhiv u Varaždinu je prvo desetljećima čekao preseljenje, da bi se sada dva puta selio u nepune tri godine. Prvo je u ljeto 2015. godine dio građe preseljen u vojarnu u Optujskoj, a sad će se iz vojarne seliti u bivšu vojnu pekaru. I sve to nije baš milom, nego više silom prilika.

Arhivarima je drago što su našli više prostora za vrijednu građu, ali nisu očekivali takve, na „ho ruk“ selidbe koje su ih snašle: iz zgrade kod Studentskog doma su se morali iseliti pod hitno zbog njezina rušenja, a iz vojarne, kamo su preselili prije 2,5 godine, sad moraju izaći, jer se tamo vraća vojska.

Iz vojarne će otići s 1,6 milijuna kuna na računu, jer je upravo stigao dokument Ministarstva obrane da će im novac koji su potrošili na uređenje tog prostora – biti vraćen. S njim će početi uređenje nove zgrade namijenjene Državnom arhivu, bivšu vojnu pekaru u Ulici Pavleka Miškine.

Za i protiv

Iako novi prostor i nije baš reprezentativan, ravnatelj Arhiva Damir Hrelja zapravo je sretan ovakvim ishodom. Njemu nije drago da se sve odvijalo kako jest, ali veli da je to svakako bolji prostor od onoga u Optujskoj ulici. Uostalom, u Arhivu su i ranije razmišljali o toj zgradi, ali je Grad tad s pekarom navodno imao druge namjere.

O pekari su arhivari razmišljali i ranije, ali je Grad tad imao s njom druge (?) namjere

– Da nam je tadašnji DUDI ponudio to rješenje prije 2, 5 godine, prihvatili bismo ga radije nego vojarnu. Prednost vojarne je relativna „mladost“, građena je prije 30 godina, međutim, taj objekt je bio namijenjen za boravak ljudi, i tako je rađena i statika, a ne za teško opterećenje kakvo zahtijeva Arhiv. Trebalo bi napraviti pojačanje međukatnih konstrukcija, i to bi sve u konačnici stajalo puno skuplje od uređenja pekare. To jest veliki prostor, 4800 kvadrata, dok je pekara gotovo dvostruko manja, ali s obzirom na statiku ne bi se mogao najfunkcionalnije iskoristiti – govori ravnatelj Hrelja.

Uza sve to, uređenje Arhiva u vojarni stajalo bi, prema procjenama, 25 milijuna kuna. Budući da su se načekali i na ovih 1,6 milijuna, pitanje je, smatra ravnatelj, kada bi zapravo uspjeli prostor urediti kako spada, pa su se za novac namjeravali okrenuti Europi i njezinim fondovima.

Viša sila

Uređenje zgrade u Ulici Pavleka Miškine bi prema prvim, grubim procjenama, stajalo između osam i 10 milijuna kuna. Iako, novac nije jedini razlog priklanjanja pekari kao povoljnijoj opciji. – pekara je starija, izgrađena je između dvaju svjetskih ratova i u startu je građena za velika opterećenja. Unutra nema zidova i prostor odgovara za smještaj arhivskih polica. Tu bi, kad sve bude gotovo, mogli smjestiti desetak kilometara građe – govori ravnatelj. Arhiv danas ima šest kilometara dokumenata, ali kako je prikupljanje građe proces bez konca, dobra je vijest da pekara, na više od 20 tisuća kvadrata, ne oskudijeva prostorom za nadogradnju.

Trebalo je šest tjedana svakodnevnog rada da se građa preseli u vojarnu, a sad cijeli posao slijedi iznova 

Arhiv je danas jednako rascjepkan kao i desetljećima unatrag. Oko dva kilometra građe – koji je iselio iz žitnice, gdje je Arhiv bio podstanar Gradskog muzeja i iz zgrade gdje se danas gradi novi Studentski dom – nalazi se u Optujskoj; najveći dio je u sjevernom krilu franjevačkog samostana – odakle crkvenjaci jedva čekaju da se Arhiv iseli – a dio je u Pavlinskome marofu, kako se povijesno naziva zgrada na aktualnoj adresi. I ta je zgrada prije pola stoljeća bila tek „privremeno rješenje“. Grad je u jednom trenutku Arhivu dodijelio prostor u vojarni u Križanićevoj, ali prije nego je ijedna knjiga preseljena, darovatelji su s predomislili i povukli svoju odluku.

Trebalo je šest tjedana svakodnevnog rada da se građa preseli u vojarnu, a sad cijeli posao slijedi iznova. Jedina utjeha ravnatelju Hrelji je što se sele u adekvatniji prostor, što im je vojska vratila novac, a obećana je pomoć vojnika pri selidbi. Radovi se planiraju za polovicu mjeseca, a završetak do konca godine.

Nakon što presele i zadnji dokument koji o Varaždincima čuvaju još iz 13. stoljeća, Damir Hrelja se nada da će ovog puta to zaista i ostati stalna adresa. Zgradu pekare dobivaju na neodređeno vrijeme, ali jednako tako su, na neodređeno, uselili u Optujsku prije dvije i pol godine. – Viša sila – pomiren je ravnatelj Hrelja.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje