Povežite se s nama

Život i društvo

DND Varaždin prošle godine nije želio prihvatiti neuređene prostore, a sada ipak idu u zgradu u Graberju 33?

Objavljeno:

- dana

OBRAT

Društvo Naša djeca Varaždin ipak bi se na kraju trebalo preseliti u Graberje 33, odnosno u prostore bivšeg Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar. 

Najavio je to nedavno varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, a potvrdio nam je i predsjednik DND-a Varaždin Damir Tomičić.  

Postignut dogovor DND-a i Grada Varaždina

– S predstavnicima Grada Varaždina smo dogovorili da ćemo se javiti na natječaj koji će raspisati Grad Varaždin nakon što završi rekonstrukcija i adaptacija prostora u Graberju 33. Još nije ništa sigurno, ali mogu reći da ćemo mi napraviti sve da ispunimo uvjete na natječaju i dobijemo prostor od 450 do 500 kvadrata – rekao je Tomičić.

Još ništa nije sigurno, ali napravit ćemo sve da ispunimo uvjete na natječaju i dobijemo prostor – rekao je Tomičić

Tako bi se DND Varaždin ipak trebao preseliti u prostore koje su prošle godine odbili. Naime, 1. lipnja 2016. bivši gradonačelnik Goran Habuš je podijelio ključeve prostora u Graberju 33 udrugama te ih šokirao: stolarija i zidovi u prostorijama koje im je dodijelio bili su uništeni, parket nadignut, a nisu imali ni priključke za telefon, ni Internet.

Udruge iznenađene novim prostorima: parketi podignuti, zidovi uništeni, a telefonske i internetske veze nema

Prostor u Graberju 33, na prvom katu, Habuš je ponudio i DND-u Varaždin, no Izvršni odbor DND-a  odbio je prihvatiti neuređen prostor te se nisu ni javili na natječaj, zbog čega ih je Habuš javno prozvao.

Nismo mogli u neuređen prostor, neadekvatan za rad s djecom!

– Naravno da nismo prihvatili neuređeni prostor, neadekvatan za rad s djecom, za koji bismo odmah morali plaćati najamninu, a Grad Varaždin nije bio spreman platiti uređenje. Nažalost,  bivši gradonačelnik Habuš samo je puno obećavao, no nije napravio ništa da nam pronađe adekvatan prostor iako su nam zahtjevi FOI-ja za iseljenjem iz sadašnjih prostora stalno stizali – rekao je Tomičić.

Naime, još 2013. godine Grad Varaždin je FOI-ju dodijelio prostore bivše Glazbene škole, u kojim se sada nalazi DND. Iako se tada Grad Varaždin obvezao da će osigurati novi prostor DND-u Varaždin, to se nije dogodilo.

– Jasno nam je da FOI želi prostore. Srećom, aktualna gradska vlast je pokazala dobru volju da riješi naš problem s prostorom te će ovih dana, koliko smo informirani, krenuti uređenje prostora u zgradi u Graberju kako bi se mi, ali i ostale udruge mogle javiti na natječaj za prostore koji će se raspisati – rekao je Tomičić.

Ovih dana počinju pripremni radovi

I u Gradu Varaždinu su potvrdili da će ovih dana početi pripremni radovi na rekonstrukciji i adaptaciji prostora u zgradi u Graberju 33 u Varaždinu.

– Planirani su građevinski, stolarski, soboslikarski, ličilački, parketarski, elektroinstalaterski, strojarski i limarski radovi. Predviđa se uklanjanje određenih zidova i montaža novim pregradnih zidova, popravak i brušenje parketa, pregled i popravak elektroinstalacija, popravak i bojanje zidova i stropova, zamjena ventila na radijatorima termostatskim ventilima – navodi se u Pozivu za dostavu ponude u postupku jednostavne javne nabave, koji je Grad Varaždin raspisao još krajem listopada.

Radove izvodi tvrtka Singra koja se jedina javila na natječaj. Vrijednost radova je 463.832,50 kuna bez PDV-a, odnosno 579.790,63 s uključenim PDV-om

Radove će izvoditi tvrtka Singra iz Varaždina, koja se jedina javila na natječaj. Rekonstrukcija i adaptacija prostora tako će koštati  463.832,50 kuna bez PDV-a, odnosno 579.790,63 s uključenim PDV-om. U drugoj fazi radova slijedi energetska obnova zgrade, najavio je nedavno Čehok, a udruge se nadaju da će sredstva biti osigurana u proračunu.

– Sredstva za adaptaciju cijele zgrade planirana su u proračunu za 2017. godinu, kako bismo udrugama omogućili bolje uvjete djelovanja, smanjili im režijske troškove kako bi novac mogli ulagati u programe. Natječaj za udruge raspisat će se 30-ak dana prije završetka radova –  rekla je Sandra Malenica, zamjenica varaždinskog gradonačelnika.

S obzirom da je rok završetka radova 90 dana, to bi moglo biti najranije u ožujku.

Inače, u zgradi u Graberju 33 trenutno je još slobodno 813 četvornih metara prostora.

– U to nisu uračunati zajednički prostori, ali je uračunat dnevni centar koji će se napraviti u prizemlju zgrade – rekla je Malenica.  

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

Novo Selo Podravsko moglo bi postati hrvatsko “Selo ruža”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za dobru organizaciju potrebno je malo motivacije, dobre volje, nešto vremena, ali puno zajedništva. Govore nam tako u Udruzi Slobodnjaki iz Novog Sela Podravskog, mjesta u sastavu Općine Mali Bukovec.

Oni su se nedavno primili organizacije jedinstvene manifestacije ˝Rikićevo proljeće˝, koja je posvećena hrvatskom glumcu Rikardu Brzeski, rodom upravo iz tog mjesta.

On je ostvario zapažene uloge u Mejašima, Gruntovčanima te u filmu legendarnog Žnidaršića Tko pjeva zlo ne misli.

Stoga su Slobodnjaki odlučili, ne samo odati počast svom poznatom sumještaninu, već očuvati taj dio kulture i stvaralaštva od zaborava.

– Riki Brzeska ostvario je značajne uloge u našim legendarnim filmovima, a želja nam je da i mlađe generacije upoznaju taj dio naše kulture – kažu nam u Udruzi.

Manifestaciji je prisustvovao i župan Anđelko Stričak.

– Novo Selo Podravsko, koje se nalazi u Općini Mali Bukovec je poznato po proizvodnji ruža. Međutim, sad je bogatije i za jednu manifestaciju “Rikićevo proljeće” u spomen na glumca Rikarda Brzesku. Pretpostavljam da se svi ili barem mi stariji sjećamo nezaboravnih Gruntovčana, a on je u njima utjelovio lik Gabera Požgaja. Scene bakice koja je umrla pa se predomislila, proslave obljetnice vatrogasnog društva, licitaža trstike, Dudeka uposlenog u HŽ-u, njihovog pjevanja “… tihe noći moje zlato spava….” ostaju nezaboravne. Uvijek ih je ponovo lijepo gledati. To su scene koje uz seriju Velo misto zasigurno ulaze u najbolja djela hrvatske kinematografije. Ali, osim podsjetnika na njih potrebno je i prisjetiti se svih tih velikana hrvatske povijesti – rekao je Stričak.

Pritom je dao podršku Udruzi Slobodnjaki, njihovom predsjedniku Daliboru Horvatu i načelniku Malog Bukovca Darku Markoviću da Novo Selo Podravsko brendiraju kao hrvatsko ˝Selo ruža˝.

– Udruga je zaista aktivna, članovi organiziraju predstave, mnogobrojne sportske aktivnosti i izlete, uređuju i održavaju vanjske prostore poput igrališta i prostora oko društvenoga doma, pomažu i uveseljavaju malim gestama one kojima je to potrebno – rekao je načelnik Marković te dodao kako uz sve to Novo Selo Podravsko ima najveći rasadnik ruža u Republici Hrvatskoj pa je želja da se kompletni centar naselja zasadi sa stotinama sadnica ruža te da se mjesto pretvori u hrvatsko ˝Selo ruža”.

Što se pak tiče ostalih aktivnosti, Slobodnjaci imaju puno planova.

– U lipnju je planirano obilježavanje obljetnice izgradnju društvenog doma u Novom Selu Podravskom, potom je u planu Seoski mali nogometni turnir i druženje mještana Novog Sela Podravskog. Također, planiramo sadnju drvoreda-parka na jesen. Spremamo se i na edukacijski izlet u Volčji Potok radi projekta sadnje spomenutog parka u Novom Selu Podravskom – kažu nam u Udruzi. Naravno, pred kraj godine pripremaju i Adventsko druženje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Obrana od poplava bila u fokusu vježbe operativnih snaga VZO-a Gornji Kneginec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. travnja, održana je vježba operativnih vatrogasaca u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec, na ribnjacima ŠRD Ostriž u Knegincu Gornjem.

Cilj vježbe bila je simulacija obrane od poplava postavljanjem barijera za vodu, izradom zečjeg nasipa te prepumpavanjem većih količina vode.

Ujedno je tom prigodom obavljena provjera ispravnosti opreme te je procijenjeno koju količinu vode se može prepumpati s pumpama i vozilima koju posjeduju društva iz Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec.

Vježba je podijeljena na više sektora rada i uz komunikaciju voditelja vježbe s vatrogasnim odjeljenjima radi koordinacije same vježbe.

U vježbi su sudjelovali članovi DVD-a Gornji Kneginec, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki koji su vršili prepumpavanje vode pomoću motornih i potopnih pumpi.

Vježbi su prisustvovala 34 operativna vatrogasca VZO-a Gornji Kneginec te načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, predsjednik Općinskog vijeća Marko Brezovec, načelnik stožera Civilne zaštite Općine Gornji Kneginec Robert Đuranec, predsjednik VZO Gornji Kneginec Mihael Magdić te zapovjednik VZO Gornji Kneginec Igor Kišiček.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje