Povežite se s nama

Život i društvo

Završio “LiDraNO” Varaždinske županije – evo tko su predloženi za državnu smotru

Objavljeno:

- dana

Na Županijskoj smotri LiDraNo 2024. za osnovne i srednje škole iz Varaždinske županije se literarnim, novinarskim i radijskim radovima, pojedinačnim i skupnim scenskim nastupima te školskim listovima predstavilo više od 300 učenika.

Domaćin ovogodišnjeg LiDraNa za osnovne škole bila je OŠ Šemovec, a za srednje škole Elektrostrojarska škola Varaždin.

Radovi i scenski nastupi su sve kvalitetniji, pa članovima povjerenstava nije bio nimalo lako donijeti odluku koje će radove i nastupe predložiti za državnu smotru.

Na Županijskoj smotri LiDraNo za osnovne škole sudjelovalo je 230 učenika.  

Za državnu smotru predloženi su sljedeći literarni radovi:

Ena Vlahek, 7. r, „Nebeski ognjeci“,OŠ I.K. Sakcinskog Ivanec (mentoricaValentina Posavec Kovač),

Tonka Tkalec, 7. r,„Tajna hodnika“,II. OŠ Varaždin (mentoricaMaja Šmic),

Iva Farkaš, 8. r,„Krhotina“,I. OŠ Varaždin (mentoricaMarija Hublin),

Julija Tuga Lukić, 8. r, „Sretan ti rođendan“,I. OŠ Varaždin (mentoricaRužica Gregurić),

Lota Juranko, 5. r, „Zelena ovca“,I. OŠ Varaždin(mentoricaAna Ilić),

Vid Brajković, 5. r, „Straško“, OŠ Petrijanec(mentoricaŽeljka Rabuzin),

Leda Toplak, 7. r,„Buđenje“,I. OŠ Varaždin(mentoricaAna Ilić).

Za državnu smotru predloženi su sljedeći novinarski radovi:

Aleksandar Fic, 8. r, „Hello, ja sam Bing, Chat GPT4“,OŠ Novi Marof (mentoricaSunčica Križan-Kadi),

Lana Potočnjak, 6. r, „Kuhanje, zajedništvo i zdrave obiteljske navike – ključ za uspjeh“,OŠ Petrijanec (mentorica Aleksandra Damjanić),

Iva Grošinić, 8. r, „Od sitnog pomagala do najpopularnijeg baleta“,OŠ Breznički Hum (mentorica Ivana Nogić),

Dora Vuđan, 8. r, „Slava ima dva lica“,OŠ I. K.  Sakcinskog Ivanec (mentorica Draženka Stančić),

Tara Jukić, 7. r, „Srce u pijesku“, OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija (mentorica Tatjana Slunjski).

U kategoriji radijski izraz za državnu smotru predloženi su:

Dominik Bogdan (7. r), Ante Kovačić (7. r), David Telebar (7. r), Ruben Stolnik (6. r) „Utapanje“, OŠ Petrijanec (mentorica Željka Rabuzin),

Iva Trojanović (8. r), Mia Sitar (5. r), Margita Mirović (5. r) „Sjećaš se“, OŠ Šemovec (mentorica Maja Vitković),

Lota Špoljarić (5. r), Katja Vrbanec (5. r), Lukas Paspalj (5. r) „Snjeguljica i ljutiti patuljak“, OŠ Ludbreg (mentorica Nataša Sedlar).

U kategoriji školski listovi za državnu smotru predloženi su:

Shemica“ OŠ Šemovec (mentorica Valentina Barulek Boltižar), „Ilek“ OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija (mentorica Sunčana Lelkić), „Klen“ OŠ „Grofa Janka Draškovića“ Klenovnik (mentorica Marija Konjević), „Koraci“ OŠ „Ante Starčević“ Lepoglava (mentorica Mirjana Vusić) i „Trnek“ OŠ Trnovec (mentorica Maja Mlakar).

U kategoriji pojedinačni scenski nastupi za državnu smotru predloženi su:

Tonka Tkalec, 7. r,monolog „Vlatka“, N. Mihelčić,II. OŠ Varaždin (mentoricaMaja Šmic),

Ema Štrlek, 8. r., monolog „Bolest“ A. Koren, OŠ Vidovec (mentorica Kristinka Štefan).

U kategoriji skupni scenski nastupi za državnu smotru predloženi su:

Dramsko-scenska igra „Nemam vremena – Hoću i neću“, S. Pilić, učenici 3. r., OŠ Andrije Kačića Miošića Donja Voća (mentorica Ankica Belcar),

Recital „Muzika“ L. Paljetak, učenici 5. – 8. r., OŠ Izidora Poljaka Višnjica (mentorica Sanja Latin),

Dramsko-scenska igra „Stric iz Amerike“, M. Winter, učenici 6., 7. i 8. r., OŠ Martijanec (mentorica Spomenka Struški).

Na Županijskoj smotri LiDraNo za srednje škole sudjelovalo je 47 učenika iz devet škola.

Za državnu smotru predloženi su sljedeći literarni radovi:

Maja Vjera Kronja „Zbog nje“, Druga gimnazija Varaždin (mentorica Martina Hrkač),

Bruno Ivičević „Čemu čuvati“, Druga gimnazija Varaždin (mentorica Martina Hrkač),

Jakov Grabar „Koliba u brdima“, Prva gimnazija Varaždin (mentorica Bojana Barlek).

Među novinarskim radovima za državnu smotru su predloženi:

Gabriela Bebić „Tamna strana zelenoga hodnika“, Gospodarska škola Varaždin (mentorica Nadica Kolarić),

Marko Bošnjaković „Zašto se (ne)trebamo bojati umjetne inteligencije“, Prva gimnazija Varaždin (mentorica Ksenija Mađarić).

Za državnu smotru predložena je radijska emisija Radijske družine CIH „Generacija Z“, koju  predstavljaju učenici Jakov Bastalec i Lorena Tolić.

U kategoriji samostalni scenski nastup za državnu smotru je predložen nastup Matee Vrabec iz Medicinske škole Varaždin, kazivanje poezije „Ne osvrći se nikad“ Slavka Mihalića (mentorica Nataša Sajko).

Na županijskom LiDraNu Varaždinske županije predstavile su se tri dramske družine: Dramska družina Talija iz Medicinske škole izvela je scensku igru „Vrištim od ništavila“, Theatron iz Prve gimnazije „Bajku za djecu i odrasle“ te Maturanti iz Prve gimnazije igru „Sat razrednika“. U kategoriji skupni scenski nastup za državni susret se predlažu dva nastupa iz četiriju županija, a državni izbornik će odluku donijeti nakon što odgleda predstave u svim županijama.

Život i društvo

Prva gimnazija Varaždin upisuje učenike u osam razreda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prva gimnazija Varaždin jedna je od najpoznatiji srednjoškolskih ustanova na sjeveru Hrvatske koja je kroz svoju dugu povijest na daljnje obrazovanje uputila mlade ljude od kojih su neki postali ponajbolji stručnjaci u Hrvatskoj i šire.

Pred osmašima je upis u srednje škole, a baš Prva gimnazija Varaždin može im ponuditi niz programa koji će zadovoljiti njihove interese i potrebe.

Ove godine je došlo do velikih promjena u Prvoj gimnaziji Varaždin, pojasnila je ravnateljica Janja Banić, dipl. inf. Konkretno, na novi će se način profilirati škole. Prva gimnazija je dogovorila da će upisivati dva razreda opće gimnazije, zatim jedan razred jezične gimnazije te također jedan razred dvojezične gimnazije i četiri razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije. Novost je i to da će u prirodoslovno-matematičkoj osim programa A (učenje drugog stranog jezika) i B (umjesto dva sata učenja drugog stranog jezika uvodi se po jedan sat matematike i informatike) uvesti i program C. Program C obuhvatit će učenje dodatna dva sata matematike umjesto drugog stranog jezika.

– Učenici će se za navedene programe opredjeljivati putem aplikacije e-upisi, a uvjet je da u svakoj grupi programa bude minimalno 10 učenika. Takav smo prijedlog predložili Ministarstvu obrazovanja, završilo je e-savjetovanje, i oni su umjesto 20 i 24 učenika po razredu ovisno o programu koliko smo tražili, odobrili 26 te tako samo našoj Gimnaziji povećali kvote. Iako nije predmetom upisa u prvi razred, u ljetnom roku ćemo u treći razred upisivati učenike u program međunarodne mature, odnosno IB DP (International Baccalaureate Diploma Programme). Učenici ga mogu upisati nakon završetka prva dva razreda bilo koje srednje škole. Na taj način se može steći diploma međunarodne mature koja je jednako vrijedna kao položena državna matura i učenici se mogu upisati na bilo koji hrvatski fakultet ili bilo koji fakultet u svijetu – rekla je Banić.

U Prvoj gimnaziji Varaždin, osim na kvaliteti obrazovanja, naglasak je i na radnoj etici kod nastavnika i učenika, ali i atmosferi koja vlada u školi te vlada pravi timski duh. O tome koliko se toga događa u Prvoj gimnaziji, aktivnostima u kojima sudjeluju učenici i profesori te svim drugim aktualnostima možete pročitati na vrlo ažurnim web i Facebook stranicama ove škole.

Dan otvorenih vrata

Ipak, posjet školi najbolji je način kako saznati sve što mlade zanima pa je zato Prva gimnazija 17. svibnja organizirala Dan otvorenih vrata. U posjet su stigle grupe iz niza osnovnih škola. Prikazan im je novi film o Prvoj gimnaziji Varaždin. Bila je to prigoda da učenici saznaju sve o programima ove škole te da pogledaju virtualnu izložbu umjetničkih radova učenika Prve gimnazije koji su dobili nagrade na nacionalnoj razini za najbolje radove generirane korištenjem umjetne inteligencije. Izložba nije vidljiva u samom prostoru dvorišta i okolice Prve gimnazije, već je potrebna aplikacija i izložba se razgledava mobitelom. Cilj je prikazati virtualnu stvarnost koja nas može okruživati. Učenici-volonteri proveli su osmaše po školi. Istog dana održan je i Dan otvorene nastave, kada su profesori pripremili radionice za gimnazijalce. Oni su sami odabrali što žele raditi te su se za to prijavili on-line. Također, profesori Prve gimnazije su ispred stručnih aktiva odgovarali na sva pitanja učenika. Posjećenost je bila odlična.

Za one koji nisu stigli na Dan otvorenih vrata razgled Prve gimnazije je uvijek moguć putem linka na web ili Facebook stranici. Tamo je dostupna virtualna šetnja školom, a nedavno su dodane i neke novosti. Postoji jedna interaktivna točka, a klikom na nju se otvaraju podaci o školi. Također, postoji mogućnost autorotacije za svakog posjetitelja, ali moguće je kliknuti i dodatne izbornike sa strane. Šetnja se može obaviti na hrvatskom i engleskom jeziku pa baš svi mogu upoznati Prvu gimnaziju Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo kada će se tretirati komarci u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, provodit će mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina, 30. svibnja 2024. godine, u terminu od 5:00 – 5:30 sati, u Parku Vatroslava Jagića.

Dezinsekcija će se provoditi  sa sintetskim piretroidom PHOBI SUPER PB koji je odobren od strane Ministarstva zdravstva. Tretman suzbijanja će se provoditi metodom hladnog zamagljivanja (ULV) s motornog vozila.

Mole se građani da se u to vrijeme ne zadržavaju na otvorenom prostoru na navedenoj lokaciji i da zatvore svoje prozore. Također se mole pčelari, ako u blizini navedene lokacije imaju pčele, da ih zatvore u košnice za vrijeme provođenja tretmana suzbijanja komaraca, poručili su u Gradu Varaždinu.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, akcija suzbijanja se odgađa za sljedeći dan, odnosno do poboljšanja vremenskih prilika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje