Povežite se s nama

Život i društvo

Općina G. Kneginec: povećane uskrsnice, a vatrogasci oslobođeni plaćanja komunalne naknade

Objavljeno:

- dana

Općinski vijećnici Općine Gornji Kneginec održali su u ponedjeljak, 26. veljače, u prostorijama općinske zgrade svoju 29. sjednicu, ujedno prvu ovogodišnju.

Prisutno je bilo 11 vijećnika dok je dnevni red sjednice imao osam točaka.

Pod prvom točkom vijećnici su usvojili Zaključak o prihvaćanju Izvješća o radu općinskog načelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2023. godine. Iz Izvješća je vidljivo kako je u proteklom razdoblju održano pet sjednica Općinskog vijeća s 44 usvojene točke, a nastavljeni su ili pak dovršeni sljedeći projekti: preseljenje općinske uprave, izgradnja rotora u Gornjem Knegincu i pripreme za izgradnju drugog u Turčinu, projektiranje Regionalnog centra zaštite i spašavanja od strane Varaždinske županije, sanacija kneginečke kule, obnova kolnika u Ulici Mavra Schlengera kao i izgradnja nove ulice u Poduzetničkoj zoni, asfaltiranje četiri odvojka na Varaždin Bregu, podjela općinskih paketa povodom blagdana sv. Nikole i božićnice osobama s invaliditetom te dodjela 44 studentske stipendije.

Pod drugom točkom usvojena je Odluka o isplati jednokratne novčane pomoći umirovljenicima, nezaposlenima i korisnicima zajamčene minimalne naknade. Tako će svi umirovljenici, korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Varaždin i nezaposlene osobe prijavljene u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje koje imaju prijavljeno prebivalište na području Općine Gornji Kneginec ostvariti pravo na jednokratnu novčanu pomoć (uskrsnicu) u pojedinačnom iznosu od 30 eura. U odnosu na prošlu godinu uskrsnice su ovom odlukom uvećane za 50 %, a procjenjuje se da će ih biti podijeljeno preko 1300 za što je u općinskom proračunu osigurano 40.000 eura. Isplata će se izvršiti u ožujku prema naknadno utvrđenom rasporedu o čemu će građani biti na vrijeme obaviješteni.

Općinski su vijećnici prihvatili i Odluku o oslobađanju od plaćanja komunalne naknade i naknade za uređenje voda. Odlukom se operativni članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja općine oslobađaju plaćanja komunalne naknade i naknade za uređenje voda za 2024. godinu. Ovom je odlukom plaćanja oslobođeno 30 operativnih vatrogasaca koji odrade stotine radnih sati, a za koje ne primaju nikakvu naknadu riskirajući svoj život prilikom intervencija. Ukupni godišnji iznos kojim su operativni vatrogasci oslobođeni iznosi 2630,88 EUR.

Prihvaćena je i Odluka o određivanju pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite Općine Gornji Kneginec. Tako su pravne osobe od interesa za sustav civilne zaštite određene Veterinarska stanica d.d. Varaždin, KNEKOM d.o.o. Gornji Kneginec te smještajni kapaciteti Općine Gornji Kneginec (društveni domovi) i Osnovne škole Kneginec Gornji, dok su udruge građana od interesa za sustav civilne zaštite imenovane Lovačko društvo „Zec“ Varaždin Breg i Sportsko ribolovno društvo „Ostriž“. Uz to prihvaćen je i Plan razvoja sustava civilne zaštite na području Općine Gornji Kneginec za 2024. godinu s financijskim učincima za trogodišnje razdoblje prema kojemu se u ovoj godini iz proračuna planira izdvojiti 82.321 eura.

Usvojen je i Zaključak o usvajanju Izvješća o provedbi plana upravljanja i raspolaganja imovinom Općine Gornji Kneginec za 2023. godinu dok će se Zaključkom o prihvaćanju Prijedloga Ugovora o prijenosu financijskih sredstava za provedbu Programa javnih potreba u sportu na području Općine Gornji Kneginec za 2024. godinu Športskoj zajednici Općine dodijeliti 45.000 eura.

U svrhu izgradnje javne rasvjete na području Poduzetničke zone Kneginec-sjeveroistok odobreno je sklapanje ugovora o osnivanju prava služnosti na cestovnom zemljištu s Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije.

Život i društvo

Svi su pozvani na „6. španciranje po Varaždin Bregu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu programa obilježavanja Dana Općine Gornji Kneginec, pod pokroviteljstvom Općine, Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg organizira „6. španciranje po Varaždin Bregu“.

Početak programa i okupljanje sudionika je u subotu, 22. lipnja, u 16:30 sati u parku ispred Osnovne škole Kneginec Gornji.

Ruta šetnje je 5 kilometara uz tri postaje za osvježenje i druženje.

Kotizacija je 10 eura, a uključuje majicu s otisnutim logom Općine, udruge i nazivom programa, čašu, etui te gulaš i piće uz živu glazbu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Krenuli iz Malog Bukovca, preko Drave i Dunava, da bi na Ovčari položili vijence

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas u 11 sati pod pokroviteljstvom Općine Mali Bukovec sedmorica Malobukovčana krenulo je putem Drave do Dunava i do Vukovara.

Potom će na Ovčari položiti vijence za sve koji su tamo izgubili živote u Domovinskom ratu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje