Povežite se s nama

Život i društvo

Ovo su ovogodišnji dobitnici javnih priznanja Grada Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Ludbreški gradski vijećnici su na sjednici Gradskog vijeća glasali o prijedlozima dodjele javnih priznanja koja će biti dodijeljena na svečanoj sjednici povodom Dana grada.

Počasnom građankom Grada Ludbrega proglašava se Mirjana Špoljarić Egger.

Studirala je filozofiju, ekonomiju i međunarodno pravo na Sveučilištu u Baselu i Sveučilištu u Ženevi te je magistrirala. Tečno govori njemački, engleski, francuski i hrvatski jezik. U studenom 2021. godine Skupština Međunarodnog odbora Crvenog križa izabrala je gospođu Špoljarić Egger za predsjednicu Međunarodnog odbora, a na tu je dužnost stupila 01. listopada 2022. godine i tako je postala prva žena na čelu ove humanitarne organizacije osnovane u Ženevi 1863. godine. Mirjana Špoljarić Egger svojim višegodišnjim javnim djelovanjem zaslužna za promicanje ugleda, značaja i položaja Grada Ludbrega u zemlji i svijetu proglašava se počasnom građankom Grada Ludbrega – stoji u obrazloženju.

Nagrada Grada Ludbrega dodjeljuje se Tihani Ledenko.

Tihana Ledenko rođena je Ludbrežanka, a 1995. godine postala je članica Udruge “Ludbreških mažoretkinja” sa svojih 11 godina.U svojoj bogatoj trenerskoj karijeri postigla je mnoge vrhunske rezultate. Njene su koreografije skoro svake godine u samom europskom vrhu. Jedan od njenih učenika bio je i Tihomir Bendelja, danas također trener “Ludbreških mažoretkinja” kojeg je trenirala od njegove 8. godine te pripremala

koreografije za “Supertalent” na kojemu je i pobijedio. Nakon školovanja na Hrvatskoj olimpijskoj akademiji položila je ispit za instruktora twirlinga i mažoret plesa. U znak priznanja za najvrednije ostvarene rezultate u protekloj godini u području kulture, umjetnosti i sporta čime je doprinijela razvitku, promidžbi i ugledu Grada Ludbrega dodjeljuje joj se Nagrada Grada Ludbrega – objašnjavaju.

Plaketa Grada Ludbrega dodjeljuje se :

GRAFIČAR-u d.d. Ludbreg – jedna je od vodećih tiskara u regiji sa širokim proizvodnim asortimanom koji ima značajnu prisutnost u najvećim kompanijama u Hrvatskoj i šire. U znak priznanja za 70 godišnji rad i djelovanje te postignute uzorne uspjehe u području gospodarskog djelovanja od interesa za Grad Ludbreg te promicanje razvitka Grada Ludbrega dodjeljuje se Plaketa.

Obrtu “Minas ZrNo 1” Ludbreg – obiteljski je obrt koji je počeo s radom 19.02.1992. godine kao pržionica kave na adresi Petra Krešimira 7 gdje je i danas sjedište i poslovanje obrta. U znak priznanja za višegodišnji rad i djelovanje u području obrtništva i društvenog djelovanja od interesa za Grad Ludbreg te promicanje razvitka i ugleda Grada Ludbrega dodjeljuje se Plaketa.

Radio klubu Ludbreg – U znak priznanja za 70 godišnji rad i djelovanje u području tehničke kulture od interesa za Grad Ludbreg i njegove građane te promicanje ugleda Grada Ludbrega dodjeljuje se Plaketa.

Zahvalnice Grada Ludbrega dodjeljuju se:

Sanji Belić Pavčec iz Preloga – U znak zahvalnosti za dugotrajnije javno djelovanje u području osnovnoškolskog obrazovanja i rada s djecom s teškoćama u razvoju čime je doprinijela razvitku i ugledu Grada Ludbrega.

Andreji Horvat Ročkar iz Ludbrega – U znak priznanja za dugotrajno javno djelovanje u kulturnom amaterizmu kojim je doprinijela razvitku i ugledu Grada Ludbrega.

Dragici Lukić, dr. med., spec.ob. medicine iz Ludbrega – U znak priznanja za dugotrajno javno djelovanje u zdravstvu kojim je doprinijela ugledu i promidžbi Grada Ludbrega.

Slobodanu Popoviću iz Čukovca – U znak priznanja za javno djelovanje u području tehničke kulture kojim je doprinio razvitku i ugledu Grada Ludbrega.

Miroslavu Vađuncu iz Sigeca Ludbreškog – U znak priznanja za javno djelovanje u području kulture, tehničke kulture i civilnog društva kojim je doprinio razvitku i ugledu Grada Ludbrega.

Život i društvo

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava u završnoj fazi pokusnog rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Donjoj Dubravi je prilikom terenskog obilaska Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava predstavljen rad uređaja.

Uređaj je sastavni dio jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji – projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava. Međimurske vode potpisale su Sporazum o izgradnji uređaja u siječnju 2021. godine, a u pokusni rad je pušten 23. listopada 2023. godine.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava  sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, a vrijedan je 33.054.461,80 EUR bez PDV-a. Bespovratna sredstva iznose oko 72 posto, dok se preostali dio pokriva iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i proračuna jedinica lokalne samouprave.

-Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  Donja Dubrava kapaciteta je 13 000 ekvivalent stanovnika s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja. Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode sa područja Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba) – izjavio je voditelj projekta u Međimurskim vodama, Marin Leskovar.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda se provodi s početkom u veljači 2020. godine kroz realizaciju 6 komponenti. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Nastavite čitati

Život i društvo

U Visokom odigran 24. Memorijalni malonogometni turnir “Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju je u Visokom proslavljen blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i Općine Visoko, te je tim povodom tradicionalno održan i 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju.

Visočki branitelj Zvonko Simon, pripadnik 7. gardijske brigade Pume, poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s 26 godina. Kao i svake godine dosad, delegacija udruga branitelja, načelnik Dragutin Mateković i varaždinski župan Anđelko Stričak, zajedno s obitelji pokojnog hrvatskog branitelja, i ove su godine odali počast poginulom Zvonku Simonu polaganjem vijenca na mjesnom groblju u Visokom.

Nakon svete mise koju je predvodio Denis Barić, otvoren je 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” na kojem su sudjelovale ekipe iz Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Prvo mjesto pritom je osvojila ekipa Magoi Drašković, drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Visoko, a treće ekipi Junajted. Najboljim igračem proglašen je Jan Jež, a najboljim golmanom Miroslav Plantić.

Općinski načelnik Dragutin Mateković zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju ovoga turnira.

– Drago mi je da na ovaj način i u ovolikom broju možemo odati počast našemu branitelju, našemu Zvonku Simonu, ali i svim drugim poginulim braniteljima. Njihov doprinos u Domovinskom ratu je neizreciv, stoga im velika hvala, zauvijek će biti u našim mislima i srcima – rekao je načelnik Mateković.

Nagrade pobjednicima dodijelio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, rekavši kako je lijepo vidjeti mladost i na sportskim terenima i kao pripomoć organizatoru UDVDR Klub Visoko, da poštuju one koji su ugradili sebe kod stvaranja domovine.

– 24. Memorijalni turnir „Zvonko Simon” je jedan od najstarijih takvih turnira u našoj domovini. Održava se u spomen na sve poginule branitelja, nazvan je po Zvonku koji je rođen i pokopan na Visokom, a poginuo je prvog dana VRO-a Oluja kao pripadnik 7. gbr Puma. O doprinosu Visočkih branitelja obrani i oslobađanju domovine najbolje govori podatak da je rijetka kuća iz koje nije bilo branitelja – poručio je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje