Povežite se s nama

Život i društvo

Neki će manje plaćati račune za otpad, Grad Varaždin povećava subvencije

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždin uvodi novi model kojim će se značajno povećati subvencije socijalno ugroženim građanima za račune odvoženja otpada.

-Aktualna gradska uprava gradonačelnika Nevena Bosilja s dosadašnjih 3,32 eura subvencije, povećava subvencionirani iznos na 6 eura za samce i na 4 eura za višečlane obitelji na mjesečnim računima Čistoće za odvoz otpada. Također, povećava se broj onih koji mogu koristiti tu pogodnost jer će se povećati  cenzus pa će tako to  pravo imati samci s prihodima do 8.000 eura i višečlane obitelji s prihodima do 12.000 eura u 2023. godini – stoji u obavijesti Grada Varaždina.

Da bi ostvarili to svoje pravo dosadašnji korisnici moraju do 31. ožujka 2024.  podnijeti nove zahtjeve. Tijekom slijedećih nekoliko dana na adrese 599 dosadašnjih korisnika subvencija za plaćanje dijela javne usluge prikupljanja komunalnog i biorazgradivog otpada stići će dopis i obrazac kojim se od njih traži da ažuriraju svoje podatke. Uz popunjeni obrazac zahtjeva, potrebno je dostaviti potvrdu Porezne uprave o visini prihoda i primitaka, presliku osobne iskaznice i presliku računa Čistoće d.o.o.

Početkom travnja objavit će se javni poziv na koji će se moći svojim zahtjevima javiti novi korisnici te socijalne mjere koji se svojim primanjima uklapaju u novi model subvencioniranja.

Do sada su subvencije koristila domaćinstva s jednim članom koji ima ostvarene prihode do 6.400,00 EUR  godišnje i višečlane obitelji  čiji prihodi  za sve članove  iznose do 8.800,00 EUR  godišnje, a prema podacima Porezne uprave za 2022. godinu.  Od mjeseca travnja 2024. godine, Grad Varaždin sufinancirati će obvezu plaćanja dijela cijene javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Varaždina za  razdoblje od travnja do prosinca  u iznosu  od  6,00 EUR  za skupinu A i B pod uvjetom da samačko  domaćinstvo ima ostvarene prihode do 8.000,00 EUR u 2023. godini, a za višečlanu  obitelj  od 4 EUR  pod uvjetom da svi članovi zajedno imaju prihod  do 12.000,00 EUR prema podacima Porezne uprave za 2023. godinu.

Onim  građanima, dosadašnjim korisnicima subvencija koji pravodobno ne podnesu zahtjeve, ili ne dostave potrebne dokumente ili ne zadovoljavaju kriterije, Grad Varaždin će biti primoran uskratiti subvencioniranje. Lista korisnika koji zadovoljavaju sve uvjete bit će dostavljena Čistoći koja će građanima slati mjesečne račune s umanjenim iznosom za plaćanje.

Život i društvo

Hrvatsko-američki redatelj N. Knez nastavlja snimati dokumentarce o braniteljima sa sjevera Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko – američki redatelj Nikola Knez svako malo javlja se s nekim novim dokumentarnim filmom, pretežno o stvaranju hrvatske države, odnosno hrvatskim braniteljima.

Riječ je o vrhunskom redatelju, koji je dosad na raznim međunarodnim filmskim festivalima osvojio oko 70 nagrada i priznanja, a ono što je ipak najvažnije je činjenica da svojim dokumentarnim filmovima prenosi istinu i ljepote Hrvatske.

Podsjećamo, u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, a lani je snimio i dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, varaždinskom novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Ovih dana završio je još jedan svoj film. Ovog puta o hrvatskim braniteljima iz Legrada! Naime, u ovom je mjestu jedno vrijeme proveo i svoje djetinjstvo, a potom je otišao u Texas, gdje i danas živi i radi, i gdje je osnovao Hrvatski filmski institut.

Dokumentarni film „Hrvatski branitelji iz Legrada“, u trajanju od 40 minuta, može se pogledati na Youtubeu.

– Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) sklopila je Sporazum s Općinom Legrad o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Legradu, pa će sa svečanim otvorenjem spomenika biti prikazan i Knezov film – naveo je u priopćenju Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Simply the best” nagrada za Dane vrganja u Paki i Udrugu žena Vidovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Simply the best je godišnja nagrada koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin Way to Croatia.

Ove nahrade ove su godine stigle i u Varaždinsku županiju.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki osvojili su godišnju turističku nagradu za kvalitetu i kreativnost manifestacije jer svojim raznolikim sadržajima i specifičnom gastro-ponudom obogaćuju atraktivnost turističke ponude destinacije.

Nagradu su dobili u kategoriji “Manifestacije”, podkategorija hrane i pića.

Turističkoj zajednici Grada Novoga Marofa je nagradu u kategoriji manifestacija u Biogradu dodijelila Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagrađena je i Udruga žena Vidovec iz Vidovca u kategoriji udruga. Nagrada je dodijeljena za čuvanje baštine te za gastro i druge ativnosti kojima se promovira lokalna zajednica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje