Povežite se s nama

Život i društvo

Najviše pušača u Hrvatskoj na duhanske proizvode troši do 70 eura mjesečno

Objavljeno:

- dana

Trendove i promjene u stavovima i ponašanju hrvatskih građana kada je riječ o duhanskim proizvodima tijekom siječnja 2024. godine proveli su JaTRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Hrvatske starijih od 18 godina.

Kada je riječ o tome konzumiraju li duhanske proizvode tu nema nekih promjena. Dvije trećine građana nisu konzumenti ove kategorije proizvoda, dok je trećina njih ili točnije 34 %, što je jedan posto više nego lani, izjavilo da konzumiraju duhanske proizvode.

Cigarete su najzastupljenija vrsta duhanskih proizvoda koje koristi ukupno 68 % potrošača i tu nije bilo promjena u odnosu na prošlu godinu. Duhan za motanje je na drugom mjestu s 24 % poklonika, ali uz 7 % pada u usporedbi s 2023. godinom. Također, 4 % manje je i onih koji koriste uređaje nove generacije (IQOS, glo i dr.) te ih sada imamo ukupno 18% . Za 5% smanjen je i udio onih koji koriste električne cigarete.

Kiosk je i dalje najčešće mjesto gdje se kupuju proizvodi ove kategorije s ukupno 58 % udjela, premda je to smanjenje od 7 % u odnosu na istraživanje iz prošle godine. U supermarketu/hipermarketu ove proizvode kupuje 39 % konzumenata u obje promatrane godine, dok je značajno pao broj onih koji ih kupuju na benzinskim postajama – njihov je broj s 41 % lani pao na 29 % u ovoj godini. Ohrabruje podatak da je i crno tržište palo s prošlogodišnjih 12 % na aktualnih 10 % udjela.

Kada je riječ o potrošnji na duhanske proizvode onda vidimo da je došlo do povećanja izdataka. Naime, broj onih koji troše do 30 eura mjesečno smanjen je na ukupno 33 % udjela, dok je istodobno porastao udio onih koji troše veće iznose, do 70 eura mjesečno, te ih je sada 48 %. Udio onih koji troše iznimno velike iznose ostao je stabilan pa je tako u obje godine bilo 15 % onih koji troše do 140 eura mjesečno, dok je blagi rast ostvario uzorak potrošača koji troše i više od 140 eura na mjesečnoj razini te je njih 4 %.

Na kraju, pitali su građane je li rast inflacije utjecao na njihove potrošačke navike. Na to je njih 5 % istaknulo da ove godine puše više, što je dosta manji broj u odnosu nalani), a da puše manje ističe njih 41 %. Lani je to bilo bilo 39 %. Da nisu mijenjali svoje navike u konzumaciji ovih proizvoda navodi pak 55 % potrošača kategorije.

Život i društvo

Praznik rada na Izletištu Drava u Varaždinu uz 6000 porcija graha, tamburaše Špancir, tombolu…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : Ivan Agnezovic

Grad Varaždin i ove godine povodom Praznika rada priprema veliku proslavu na Dravi.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković pozvao je sve sugrađane da dođu na proslavu te da rađe dođu biciklom ili pješke nego automobilom.
– Nadam se da će nas vrijeme poslužiti jer je to recept za lijepo druženje u prirodi. Izletište je centralno mjesto proslave 1. svibnja. Pripremamo 6000 porcija graha, što je besplatno za građane. Program je sličan onome proteklih godina. Smatramo da s provjereno dobrim receptom ne treba eksperimentirati. Znam da će u dobrom programu uživati gosti koji dođu k nama iz cijele Hrvatske – rekao je Marković.

Program je najavila Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice grada Varaždina: “I ovo je godine na izletištu Drava pripremljen glazbeno scenski program. U 8:30 sati krenut će tradicionalna budnica na sedam lokacija u gradu. Proslava na Dravi počinje u 10 sati.”

Puhački orkestar KUD-a HŽ-a Varaždin će nakon budnice u gradu, od 10 sati izvesti i budnicu na Dravi. Glazbeno scenski program i igre na otvorenom u organizaciji Zajednice sportskih udruga počinju u 10:15.

Kuburaška udruga Maruševec u 11:55 pucat će iz kubura, a nakon toga slijedi govor gradonačelnika Varaždina. Podjela graha počinje oko 12 sati. Nakon toga sve do 15 sati sve posjetitelje na Izletištu Drava zabavljat će tamburaški sastav Špancir.

Upraviteljica Zaklade solidarnosti Grada Varaždina Dubravka Biberdžić najavila je i tradicionalnu humanitarnu tombolu: “I ove godine će na obilježavanju Praznika rada na Dravi biti organizirana dobrotvorna tombola po cijeni 2 eura. Cjelokupan prihod namijenjen je za Zakladu solidarnosti, za ljude koji su u socijalnoj potrebi, a osobito one koji imaju zdravstvenih poteškoća.”

Zahvalila je svim sponzorima koji su se do sad već odazvali i pozvala ostale kojima je poslan poziv da se uključe i daruju tombolske nagrade.
– Vjerujem da će prihod biti na razini prošle godine kada smo prihodovali 2300 eura – rekla je Dubravka Biberdžić.

Svi troškovi proslave pokrit će se iz donacija, a posebna zahvala je upućena najvećem sponzoru SES Spar European Shopping Centers te brendu S Park Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zanimljiv program na Festivalu znanosti na FOI-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas se na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) održava Festivala znanosti.

Obzirom da je središnja tema Festivala znanosti „Inteligencija“, na samom početku programa upriličeno je otvorenje izložbe dječjih likovnih radova na temu „Jesu li računala pametnija od nas“. Voditeljice izložbe, koja će biti dostupna i u digitalnom obliku, su prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, doc. dr. sc. Suzana Keglević Kozjak, doc. dr. sc. Zrinka Lacković Vincek, a u organizaciju su uključeni volonteri Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI. Na izložbi će biti izloženi radovi 60-ero djece iz Dječjeg vrtića Varaždin te I., IV. I VI. OŠ Varaždin, a otvorit će ju dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

U nastavku programa prvog dana bit će održane i radionice i prezentacije na temu: „Jesu li računala pametnija od nas?“, „DigiDreams: Djeca stvaraju, a AI oživljava“ i „Kognitivni agenti“.

RASPORED DOGAĐANJA U PONEDJELJAK, 22. TRAVNJA:

10.00 – otvorenje izložbe i zajednička fotografija

10.15 -10.45 – radionica i prezentacija „Jesu li računala pametnija od nas?“ (D 3, FOI 1)

10.45 – 11.00 – prezentacija „Kognitivni agenti“ prof. dr. sc. Markus Schatten (D 10, FOI 1)

10.45 – 11.00 – obilazak Knjižnica FOI (FOI 1)

11.20 – 11.40 – demonstracija „Kako lete dronovi?“  (Gradski park V. Jagića)

11.40 – 12.30  – Podjela “Dječjih FOI diploma” i “Dječja promocija” (Info Chill zona, FOI 1)

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Program će trajati u svim većim gradovima Hrvatske, a FOI se uključio s nizom radionica i predavanja.

FOI će u okviru Festivala znanosti održati i Dan otvorenih vrata, u četvrtak, 25. travnja od 12:00 do 14:00 sati, koji je namijenjen svim maturantima i onima koji žele upisati FOI.

Sudjelovanjem u Festivalu znanosti, FOI aktivno participira u popularizaciji znanosti, a u provođenje programa uključuju se nastavnici Fakulteta stavljajući time fokus na popularizaciju STEM-a kod mladih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje