Povežite se s nama

Život i društvo

Građani Hrvatske prosječno ljetuju 10 dana, a na godišnjem odmoru troše 1083 eura

Objavljeno:

- dana

Rezultati istraživanja MasterIndex, koje je za Mastercard u Hrvatskoj provela agencija Improve, otkrivaju optimistične planove građana Hrvatske za putovanja unutar zemlje, ali i šire.

Tako 92 % svih ispitanika planira neko putovanje ove godine, od čega 77 % unutar Hrvatske. Preko polovice ispitanika namjerava putovati unutar Europe, dok se za avanturu na drugom kontinentu odlučuje 6 % ispitanika.

Kad je riječ o ljetovanju, svoj odmor u Hrvatskoj planira provesti 70 % ispitanika što je na razini prošlogodišnjih rezultata (72 %), dok ljetovanje izvan Hrvatske zbog povoljnijih cijena preferira 7 % onih koji neće ljetovati u Hrvatskoj.

Najveća barijera ljetovanju su financije – svaki četvrti ispitanik kao razlog navodi financijsku nemogućnost, a 15 % financijsku nesigurnost. Ipak, od onih koji ne planiraju odlazak na more, najviše (37 %) je onih koji već žive na moru.

Privatan smještaj je i dalje najpopularnija opcija (51 %) što je na razini rezultata zadnjih godina. U vlastitoj vikendici ili kod rodbine i prijatelja odsjesti planira 35 % građana, za hotel se odlučuje 17 %, a za kampove 4 %.

Planirano prosječno trajanje ljetnog odmora u Hrvatskoj iznosi 9,9 dana. Kraća putovanja, do 7 dana, planira 57 % ispitanika, češće mladi. Duži ljetni odmori planirani su ako se radi o smještaju u vlastitoj vikendici ili kod prijatelja (14 dana u prosjeku). Ljetovanje duže od 31 dan planira 2% ispitanika. U hotelima u prosjeku ispitanici ostaju 9 dana, a u kampovima 10.

Većina planira ljetni odmor s partnerom ili supružnikom (48 %) ili s članovima obitelji (43 %). Svaki deseti na ljetovanje putuje sam.

Potrošnja

U prosjeku na ljetnom odmoru planira se potrošnja od 1083 eura. Najveći (39 %) je udio onih koji planiraju potrošiti između 501 i 1000 eura, dok manje od 500 eura troši 30 posto građana. Najviše planiraju potrošiti oni u dobi 40-49 godina. Oni koji planiraju hotelski smještaj, procjenjuju i znatno veće izdatke za ljetni odmor (u prosjeku 1695 eura), naročito oni koji preferiraju smještaj više kategorije.

U prosjeku za ljetni odmor se planira potrošnja u visini 88 eura dnevno po osobi. Za ispitanike koji odsjedaju u hotelima taj iznos raste na 142 eura, u privatnom smještaju 91 eura, dok građani koji odmor provode u kampu ili vlastitom smještaju troše 64, odnosno 54 eura. 29 % procjenjuje potrošnju do 30 eura, a 27 % više od 100 eura.

Veća potrošnja planira se ako se na odmor odlazi s partnerom ili prijateljima (115 eura dnevno), a ako se ide na odmor s obitelji, planirana potrošnja se kreće oko 36 eura dnevno po osobi i ona je manja što je veći broj članova s kojima se planira ljetovati.

– Smještaj prosječnog standarda i cijene bira 71% ispitanika, uz prosječnu potrošnju od 1039 eura ili 92 eura po danu, dok se za smještaj više kvalitete uz prosječnu potrošnju od 1600 eura i 122 eura po danu odlučuje 29 % njih. Ovo ukazuje na koristi za turizam, lokalnu zajednicu i cijelu ekonomiju od unaprjeđenja kvalitete smještaja – veća potrošnja i popunjeni kapaciteti, čak i izvan sezone, recept su za održiviji turizam“, izjavila je Gea Kariž, direktorica Mastercarda u Hrvatskoj.

Život i društvo

Učenici trećih razreda OŠ Petrijanec završili školu plivanja koju je sufinancirala Općina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici trećih razreda OŠ Petrijanec završili su od 3. do 10. lipnja obuku plivanja koja se već tradicionalno organizira svake godine.

Veselu školu plivanja rado je pohađalo svih 67 učenika, iako su došli s različitim predznanjima.

U tome im se pridružila i Općina Petrijanec koja je njihovu školu plivanja sufinancirala u iznosu od 2245 eura.

Diplome učenicima podijelili su ravnateljica Osnovne škole Petrijanec Valerija Paljak i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

– Ovo je hvalevrijedan projekt jer znanje plivanja je od neprocjenjive važnosti za svakog pojedinca, a pogotovo djecu. Cilj je ovaj program škole plivanja provoditi i sljedećih godina za sve učenike koji će pohađati treći razred. Dani u školi plivanja djeci brzo prolaze. Djeca su zadovoljna i puna pitanja i drago mi je da sam i ove godine mogao podijeliti diplome zadovoljnim učenicima. Kad se jednom propliva stečeno znanje se dodatno usavršava. Program ljetne škole plivanja postao je tradicionalan i veoma cijenjen kod djece, ali i njihovih roditelja kojima smo maksimalno olakšali ovim sufinanciranjem – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Osim usvajanja plivačkih vještina mali polaznici su se i odlično zabavili, proveli ugodno vrijeme na bazenima jer se plivati uči kroz igru, a posljednji dan za sve je njih bio svečan s obzirom da su im podijeljene zaslužene diplome.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Ljubitelji starina došli na svoje. Pogledajte kako je bilo na Sajmu antikviteta u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas se u Varaždinu održava Drugi ovogodišnji Sajam antikviteta. Tako je Ulica Augusta Šenoe bila puna izlagača, a tamo se moglo naći svega, od starog namještaja, posuđa, raznih ukrasa i brojnih drugih zanimljivih predmeta.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj razgledao je sajam u pratnji direktorice tržnice Željke Vincek Strugar.

– Plac subotom je obavezno mjesto za svakog Varaždinca. Ja sam već jutros obavio kupovinu, a sada ću razgledati sajam antikviteta. To nije samo sajam s tridesetak izlagača iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, Slovenije , Austrije Mađarske .. . već je ovdje i par humanitarnih akcija. Na primjer, imamo plac-činke, koje se rade od autohtonih sastojaka s varaždinske tržnice – rekao je gradonačelnik pobrojavši i druge brojne manifestacije koje se u subotu odvijaju u Varaždinu i demantirao one koji govore da se u Varaždinu ništa ne događa.

Direktorica tržnice Željka Vincek Strugar navela je da je ovo drugi sajam antikviteta.

– Odaziv je zaista velik, imamo tridesetak izlagača. Kako sajam ne bi bio samo izložbeno-prodajnog karaktera upotpunili smo ga i gastronomskom ponudom. Organizirali smo iza djecu i radionicu oslikavanja škrinjica, posjetit će nas i dame u povijesnim haljinama. Svaka naša organizacija ima i humanitarni karakter. Danas se prodaju palačinke a sav prihod je namijenjen Društvu osoba s invaliditetom Varaždin – rekla je direktorica.

Cilj ovakvih manifestacija je održavanje kulturne baštine i tradicije naših varaždinskih krajeva, naveli su organizatori zadovoljni velikim interesom građana i posjetitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje