Povežite se s nama

Život i društvo

Od deset prekograničnih projekta Slovenija – Hrvatska, u čak četiri sudjeluju ustanove, agencije i društva iz Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

U ponedjeljak su u Ljubljani potpisani ugovori o sufinanciranju projekata odobrenih u sklopu prvog poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Programa Interreg Slovenija-Hrvatska do 2027. godine.

Od deset projekata za cijelo prekogranično područje Slovenija – Hrvatska, u čak četiri sudjeluje Međimurska županija, odnosno njezine ustanove, agencije i društva, što je novi dokaz o efikasnosti Međimurske županije kada je riječ o privlačenju sredstava iz europskih fondova.

Župan Međimurske županije Matija Posavec ističe da je potencijal pograničnih projekata velik, te da ih Županija koristi kao vrijedan resurs za daljnji razvoj i snažnije povezivanje sa susjednim zemljama.

– Europska unija potiče razvoj upravo kroz jačanje i međusobno povezivanje regija, a mi smo na tom planu već ostvarili značajne rezultate i s Republikom Slovenijom i s Mađarskom. Novi ugovori otvaraju nova razvojna poglavlja u važnim područjima djelovanja, od zdravstva, te razvoja pčelarstva do energetske učinkovitosti i otpornosti na klimatske ekstreme – naglasio je župan Posavec u Ljubljani.

U Ljubljani su potpisani ugovori za projekt BEE(A)WARE, u kojem sudjeluje županijska ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda i u kojem je REDEA vodeći partner, vrijedan 1.028.114 eura, vezan uz nove investicije za naše pčelare. Zatim, za projekt PALI-CARE, vrijedan 860.074 eura, u kojem su partneri Županijska bolnica Čakovec i Dom zdravlja Čakovec, te kojim će se educirati medicinsko osoblje za razvoj palijativne medicine. MENEA je potpisala projekt I-PRODER, vrijedan 505.352 eura, vezan za energetsku učinkovitost u pograničnom području, a četvrti projekt je ODZIV, vrijedan 1.040.000 eura, u kojem sudjeluje Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, vezan za elementarne nepogode i efikasan odgovor na izazove koje donose.

Ukupan iznos projekata u kojima su partneri ustanove, agencije i društva iz Međimurske županije je 3.433.540 eura, uz 80-postotno sufinanciranje europskog fonda.

Županijske razvojne agencije REDEA i MENEA tako su ponovo su dokazale zašto su vodeće u Hrvatskoj.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Život i društvo

Roditelji uređivali vanjski prostor Dječjeg vrtića Bubamara u Gornjem Knegincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznato je da interakcija i suradnja roditelja i vrtića potiče i potpomaže razvoj svih djetetovih potencijala.

Zbog navedenog, suradnički odnos roditelja i vrtića ključan je kako bi se zajedničkim snagama maksimalizirale mogućnosti razvoja svakog djeteta u cjelovitu i kompetentnu osobu.

Navedeno dobro znaju i u Dječjem vrtiću Bubamara u Gornjem Knegincu, stoga je 11. travnja u prostorima vrtića održana četverosatna radionica s roditeljima prilikom koje su se uređivali vanjski prostori vrtića.

Tako su roditelji djece iz skupina Iskrice i Lavići s njihovim odgajateljicama bojali pripremljena igrala od drvene građe i ostalih recikliranih materijala kojima će se obogatiti svakodnevni boravak djece na svježem zraku. Obojan je i ukrašen stol namijenjen igranju društvenih igara, klupica i dvije gume namijenjene za odmor, stalak za slikanje, poličar napravljen od sanduka, drveni autić i provlačilica. Na gumiranim podlogama roditelji su iscrtali poligon s različitim oblicima i mogućnostima korištenja. Također, roditelji su donijeli sadnice cvijeća i začinskog bilja kojima su potom ukrašeni vrtićki kamenjar i gredice, a sadnice ružmarina, rajčice, paprike i krastavaca stavljeni su u staklenik iz kojeg će se presaditi u vrtićki vrt ili u visoke gredice. Dio roditelja pomogao je postaviti ogradu kojom je pregrađen dio vrtićkoga dvorišta te su na taj način osigurani još bolji sigurnosni uvjeti za djecu mlađe dobi za vrijeme boravka na zraku. Uz navedeno, oslikan je i prilazni zid koji će zasigurno pridonijeti ljepšem izgledu prilaza u Vrtić.

Tijekom radionice i druženja nije nedostajalo pjesme, smijeha, šale i veselja. Svi sudionici su se mogli okrijepiti sokovima, grickalicama i kavom, a vrijedne ruke vrtićkih kuharica osigurale su i lasagne za užinu. Nakon provedene radionice, roditelji su iskazali veliko zadovoljstvo obogaćenim sadržajima, a za djecu u narednim danima slijedi igra i istraživanje novih sadržaja na vrtićkom dvorištu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Oko dvije tone smeća prikupljene tijekom tradicionalne eko-akcije čišćenja na Voći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata „Voća“ te uz podršku ostalih udruga s djelovanjem na području općine Donja Voća, u nedjelju, 14. travnja, održana je ekološka akcija na Voći povodom nadolazećeg Dana planeta Zemlje.

Ova eko akcija organizira se svake godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća koja pritom osigurava vreće za smeće, rukavice te za svakog sudionika i obrok na kraju akcije. Ove godine prikupljeno oko dvije tone smeća, najviše plastika, boca i sitnog otpada uz prometnice te uz javne površine na području općine.

U Općini Donja Voća itekako su svjesni važnosti zaštite okoliša i očuvanja prirodnih resursa, jer svakim danom svjedočimo njezinoj nepredvidivosti i snazi te nas podsjeća koliko smo krhki bez prirodne ravnoteže, a čovjek je jedino živo biće koje onečišćuje okoliš u kojem živi. Općina Donja Voća u prethodnih dvije godine posebnu pažnju posvećuje zaštiti okoliša, pa je tako kroz Fond za zaštitu okoliša osigurala svim sumještanima besplatne žute i plave kante za smeće, redovno u suradnji sa školom provode edukacije, radionice i ostale edukativne aktivnosti za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Dok u mjesecima koji su pred nama, osiguravanjem sredstava kroz Fond za zaštitu okoliša, nabavlja i mobilno reciklažno dvorište te počinje s novim ciklusom predavanja, radionica i ostalih edukativno-informativnih aktivnosti.

Organizatori zahvaljuju sudionicima što se svake godine odazovu ovoj hvalevrijednoj eko akciji, uz poruku: “Naša djeca i priroda oko nas, bit će nam zahvalni, zaštitimo prirodu, zaštitimo našu Voću!”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje