Povežite se s nama

U fokusu

Od 74 nastavnika koji su bili višak, nezbrinuto ostalo još 11 učitelja

Objavljeno:

- dana

NI NASTAVNICIMA NIJE LAKO

Zahvaljujući izmjenama i dopunama Pravilnika o tjednim radnim obavezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnim školama koji je ovih dana stupio na snagu spašena su radna mjesta većini nastavnika osnovnih škola na području Varaždinske županije!

Čak 74 nastavnika u osnovnim školama na području Varaždina i Varaždinske županije i četvero u srednjim školama u srpnju su evidentirani kao tehnološki višak. U osnovnim školama uglavnom su to bili učitelji glazbene, likovne, tehničke te tjelesne i zdravstvene kulture. Sada ih je, prema podacima Sindikata hrvatskih učitelja, neraspoređeno ostalo 11!

Kriv je Pravilnik

– Nezbrinuto su ostala četiri učitelja kemije, četiri informatike, jedna učiteljica njemačkog i jedna učiteljica engleskog jezika jer za tim radnim mjestima nije iskazana potreba, dok je jedna učiteljica hrvatskog jezika koja je kao višak upućena u jednu školu je odbijena i nije primljena u tu školu – doznali smo od Sanje Šprem, predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) koji prati situaciju na terenu te u suradnji Uredom državne uprave pokušavaju riješiti probleme s viškom djelatnika i njihovim zbrinjavanjem.

Prema gruboj procjeni SHU-a, gotovo 800 nastavnika u Hrvatskoj ostalo bi bez posla da nije izmijenjen Pravilnik

Na tako veliki broj nastavnika koji su se u ljetos našli na popisu prestanka potrebe za radnicima u punom ili dijelu radnog vremena kojeg je objavio Ured državne uprave Varaždinske županije utjecao je Pravilnik kojeg je u proljeće donio bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Sindikalci su već tada upozoravali da će primjena Pravilnika od nove školske godine u pitanje dovesti mnoga radna mjesta, što se i dogodilo. Jedna od odredbi oko koje se od početka najviše prigovaralo je ta što se nastavnicima nije vrednovalo vođenje zbora, sportskog kluba, grupe koja brine o estetskom uređenju škole, izvođenje programa kluba mladih tehničara ni učeničke zadruge.

– Tom odredbom u našoj školi najviše su bili pogođeni nastavnici likovne kulture koji su vodili grupe estetskog uređenja škole i glazbene kulture koji su imali zbor jer oni bez toga nisu mogli ostvariti dovoljnu satnicu za puno radno vrijeme. Srećom, krajem kolovoza donesene su izmjene i dopune Pravilnika i svi su oni zbrinuti. Da se to nije dogodilo, neki od njih bi, nažalost, zavšili na burzi jer svi oni ne bi se mogli zbrinuti preraspodjelom, uobičajenim načinom na koji se svake godine zbrinjavaju viškovi djelatnika u školama – rekao je Predrag Mašić, ravnatelj OŠ Vidovec u kojoj se čak sedmero nastavnika u srpnju iskazano kao višak.

Potvrdila je to i predsjednica SHU-a Sanja Šprem. Prema gruboj procjeni tog sindikata, gotovo 500 nastavnika u Hrvatskoj ostalo bi bez posla da nije izmijenjena samo ta odredba pravilnika, a još oko 300 da se nije drugačije regulirao rad nastavnika s nepunim radnim vremenom koji rade na dvije ili više škola.

– Oni su dužni izvoditi redovnu nastavu i druge oblike neposrednog odgojno-obrazovnog rada do punog radnog vremena, a ako ne ostvaruju normu na jednoj školi moraju istu dopunjavati radom u drugoj. Na to smo cijelo vrijeme upozoravali ministra Jovanovića koji je bio spreman to izmijeniti, no umjesto njega, koji je smijenjen, to je učinilo novi ministar i tako spasio mnoga radna mjesta – rekla je Šprem.

Ono što je još dobiveno izmjenama i dopunama Pravilnika kojeg potpisuje aktualni ministar Vedran Mornar je to da se vrednuje obavljanje poslova voditelja županijskog stručnog vijeća, koordinacija provođenja međunarodnih projekata, ali i obavljanje poslova administratora e-Matice i e-Dnevnika, što se u prvobitnom Pravilniku nije vrednovalo.

Što je spasilo radna mjesta?

• Nastavnicima se vrednuju poslovi vođenja zbora, sportskog školskog kluba, grupe koja brine o estetskom uređenju škole, izvođenje programa kluba mladih tehničara i učeničke zadruge.

• Učitelji koji su na nepuno radno vrijeme, a rade na dvije škole dužni su izvoditi redovnu nastavu i druge oblike odgojno-obrazovnog rada do punog radnog vremena. Njihova zaduženja prema izmjenama Pravilnika sada se zbrajaju te su ravnatelji škola dužni uskladiti tjedna zaduženja.

• Vrednuje se obavljanje poslova voditelja županijskog stručnog vijeća i koordinacija provođenja međunarodnih projekata, kao i obavljanje poslova administratora e-Matice i e-Dnevnika u školama.

Zahvaljujući Pravilniku o kriterijima za donošenje odluke o prednosti pri zapošljavanju donesenomu srpnju ove godine zbrinjavanje tehnoloških viškova nastavnika postalo je transparentno.- U skladu sa Zakonom o radu uvedeno je bodovanje, pri čemu određene bodove nastavnicimanosi dužina radnog staža, dob zaposlenika, socijalne prilike i drugo. Na ovaj način zbrinjavanjeviškova postalo je transparentno – rekla je Sanja Šprem, predsjednica SHU.

Zbog 14 učenika manje učiteljica razredne nastave u OŠ Vidovec dobila otkaz 

Jedna od škola s najdužim popisom nastavnika koji su se u srpnju našli na popisu prestanka potrebe za radnicima u punom ili dijelu radnog vremena kojeg je objavio Ured državne upraveVaraždinske županije je bila OŠ Vidovec. U toj školi u srpnju bilo je čak sedmero nastavnika višak: učiteljica razredne nastave, učitelj matematike, tehničke kulture, fizike, likovne i glazbene kulture tenjemačkog jezika. Iako su svi zbrinuti, za učiteljicu razredne nastave u OŠ Vidovec nije bilo spasa. – Ona nam je, nažalost, ostala višak zbog jednog razreda prvašića manje. Dok smo prošle godine imali 38 učenika u prvom razredu, ove godine ta se brojka gotovo prepolovila i u prvi razred je krenulo 24 učenika. Tako je učiteljica u našoj školi dobila otkaz s 31. kolovozom, no od 1. rujna zaposlena je u OŠ Cestica – doznali smo od ravnatelja OŠ Vidovec Predraga Mašića. Svi nastavnici koji su bili višak, njih osmero, uspješno su riješeni i u OŠ Tužno. – Oni su se našli na popisu i zbog Pravilnika, ali i činjenice da imamo sve manje učenika – rekla je Jasna Brdar, ravnateljica OŠ Tužno.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje