Povežite se s nama

U fokusu

Apsurd: općine i gradovi moraju plaćati redare, čak i poštare, ali ne vrtiće ili javne radove

Objavljeno:

- dana

POVEZIVANJEM OPĆINA DO UŠTEDA

Najava smanjenja poreza na dohodak na noge je digla župane, načelnike i gradonačelnike. Ističu kako će im to smanjiti prihode, a time i investicije koje imaju na svojim područjima. Njima se, pak, prigovara da se bune, jer žele zadržati svoje fotelje i pozicije, budući da velik broj općina ne može samostalno opstati, previše koštaju i nisu funkcionalne.

– Kao predstavnik načelnika općina u Udruzi općina i kao član Odbora regija u EU, smatram da su općine u zadnjih 20 godina itekako pokazale svoju učinkovitost. U bivšoj se državi 45 godina nije napravilo toliko koliko se napravilo u ovih 20 godina u svim općinama, bez obzira na veličinu proračuna. Općine ne predstavljaju tako veliki trošak s obzirom na masu plaća u lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Vrlo mali broj općina je i zadužen, najveći dijelom su zaduženi gradovi i županije. Mislim da možemo govoriti i o svega jedan ili dva posto općina koje bi se mogle ukinuti, jer nemaju vlastitih sredstava i država ih uvelike potpomaže.

Načelnici iz županije jasni: Ne borimo se za svoje fotelje, nego za standard svojih mještana

S obzirom na investicije i projekte, svaka općina u Varaždinskoj županiji opravdala je svoje postojanje – ističe vidovečki načelnik Bruno Hranić.

Smanjenje troškova moglo bi se postići i ako se ne ukidaju općine, a iz redova županijskih općinskih načelnika stiže i rješenje i to povezivanjem službi. Smatraju da nema potrebe da svaka općina ima svog komunalnog redara, poljočuvara i prometnog redara. Tu bi se smanjili troškovi i što se tiče samog zapošljavanja.

Plaće ispod prosjeka

– Mislim da nema potrebe da se zakonima nameće da svaka općina mora imati svog komunalnog redara, poljočuvara, prometnog redara i tu razgovaramo na razini županje. Povezivanje općina ne bi bilo samo preko komunalnih redara i poljočuvara, već i na zajedničkim komunalnim poslovima, poput održavanja groblja i takvih stvari, tu se možemo povezati zajedničkim komunalnim poduzećima. Pokušavamo pronaći model na razini županije, odnosno pojedinim regijama da se povežemo. Da li će to biti zajedničko komunalno poduzeće, zajednički upravni odjel i slično, ne znamo još, no radimo na prijedlogu zakona kako bi to funkcioniralo – kaže Hranić.

 

Bruno Hranić, načelnik Vidovca: “Financiramo prijevoz osnovaca, vrtić i rodiljne naknade. Ne štitimo svoje fotelje, nego standard mještana.”

Božidar Novoselec, načelnik Sračinca: “Hoćemo li zbog ovih poreznih promjena morati prestati davati novac za vrtić ili školsku prehranu?”

Marijan Horvat, načelnik Martijanca: “Općine bi trebale opstati, jer se bave malim, ali životno važnim projektima kao što je asfaltiranje cesta.”

 

Plaće djelatnika u našim općinama su ispod prosjeka u plaćama lokalne samouprave

Ideju podržava i načelnik Sračinca Božidar Novoselec (HNS), koji također smatra da im država ne bi trebala nametati da svaka općina mora imati komunalnog redara, poljočuvara i slične zaposlenike.- Govori nam zakon i da bismo trebali imati samo čovjeka za poštu! Pa tko će to sve platiti?

Ideja oko povezivanja općina na komunalnim poslovima nije loša, no ako se povežu, recimo, četiri općine, moglo bi doći do toga da svaka općina traži da baš njezin mještanin bude zaposlen. Treba vidjeti kako bi se to moglo riješiti na zadovoljstvo svih – kaže Novoselec.
Njegova bi općina ovim poreznim promjenama mogla ostati bez 300.000 kuna, dok bi Vidovec, kaže Hranić, ostao bez 600.000 kuna.

Neka i država da

– Često se zna reći da štitimo svoje fotelje i interese, što nije istina. Plaće djelatnika u našim općinama su ispod prosjeka u plaćama lokalne i regionalne samouprave.
Mi tu ne štitimo svoje fotelje i funkcije, nego standard građana, jer s tim smanjenjem prihoda jedna općina kao što je Vidovec imala bi 600.000 kuna manje, a financiramo osnovnoškolski prijevoz, vrtić, rodiljne naknade, što nije naša obveza, već dobra volja. Mi jesmo za to da se porezna presija koja postoji na plaćama smanji, ali neka izdvoji onda centralna država dio sredstava – kaže Hranić.
I Novoselec se pita hoće li zbog najavljenih poreznih promjena morati prestati davati novac za vrtić ili školsku prehranu. – Već smo sada mađioničari kod izrade proračuna – ističe.

 

Povezivanje već dogovaraju općine Martijanec, Sveti Đurđ te Veliki i Mali Bukovec i Grad Ludbreg

U razgovore oko povezivanja spomenutih službi krenuli su i na ludbreškom području, doznali smo od načelnika Martijanca Marijana Horvata (HNS).

– S Gradom Ludbregom i općinama Sveti Đurđ te Veliki i Mali Bukovec razgovaramo po pitanju komunalnih redara, poljočuvara i komunalnih redara. Tu su moguće uštede – kaže Horvat.

Općina Martijanec, kaže, ovim bi poreznim promjenama mogla ostati bez 15 do 20 posto proračuna, čiji izvorni prihod iznosi oko tri milijuna kuna.
Horvat se nada da je Vlada našla model kojim će amortizirati nedostatak tog novca u proračunima općina i gradova.
Smatra i kako bi općine trebale opstati, jer se u njima radi vrlo mnogo malih projekata, koji su životno važni za mještane.
– Tu su vodovodi, asfaltiranje cesta, kanalizacija… Ako nećemo imati novca, nastat će veliki problemi u komunalnom dijelu. Eto, mi već sad imamo loša iskustva s poplavama – rekao je Horvat.

PRIJETNJA

Zbog najavljenog smanjenja poreza na dohodak, pojedine općine iz Varaždinske županije godišnje bi mogle ostati bez čak dva milijuna kuna. U Općini Martijanec procjenjuju da će proračun biti “tanji” 15 do 20 posto, u Općini Sračinec ostali bez 300.000 kuna, a u Općini Vidovec bez 600.000 kuna.

Puno radimo!

Načelnici se slažu da su općine generatori razvoja sela i nije točno da se u njima ništa ne radi. Poduzetnici, kažu, u općinama imaju najmanje prepreka za ulaganje. Primjer je Općina Vidovec gdje su svi ulagači u potpunosti oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa kod izgradnje poslovnih objekata, a to se odnosi i na OPG-ove.

– Nažalost, nemamo državnog zemljišta koje bi nam država mogla darovati. Da imamo, sigurno bismo ga dali na raspolaganje i po jednu kunu samo da se investira. Treba gledati dugoročno na razvoj općine, a ne da se na brzinu od ulagača pokupi novac. Svako takvo ulaganje nosi nova zaposlenja, plaće ljudima, veću potrošnju, a time i veći standard žitelja cijele općine – kaže Hranić.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje