Povežite se s nama

U fokusu

HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42, jedni i drugi tvrde da će sastaviti Vladu

Objavljeno:

- dana

Državno izborno povjerenstvo oko ponoći je objavilo rezultate na temelju 84 posto prebrojanih posto glasova.

HDZ tako ima 61 mandat, SDP 42, Domovinski pokret 13, Most 11, Možemo 10, IDS 3, NPS 2,  a Fokus 1

Nešto prije ponoći okupljenima u stožeru SDP-a obratio se šef stranke Peđa Grbin koji je rekao da će poštivati institucije te nakon ponoći otkriti kome će dati mandat da sastavlja Vladu.

-Rezultati nisu kakve smo očekivali, ali su pokazali da dvije trećine građana ljudi u Hrvatskoj nije zadovoljno onime što se događa i mi ih nećemo iznevjeriti – rekao je šef SDP-a Peđa Grbin.

-Pred nama su dani, tjedni, mjeseci razgovora, ali ti razgovori će završiti promjenom. Hrvatska može biti bolje mjesto za život – rekao je Peđa Grbin.

Iz HDZ-a su pak uvjereni u to da će na temelju ovih rezultata sastaviti Vladu. Očekuje se obraćanje Andreja Plenkovića.

-Hvala građanima na velikom odazivu, to je bio festival demokracije. Mi u županijskom HDZ-u smo zadovoljni. Ponovit ćemo rezultat. HDZ je ponovno relativni pobjednik u Hrvatskoj. Zato znamo da ćemo u Varaždinskoj županiji nastaviti realizirati projekte s premijerom Plenkovićem. Sve nam pokazuje da ćemo do jutra imati puno veći postotak glasova nego sad jer iskustva su nam da nam se broj mandata na kraju poveća. Sve ovo nam daje za pravo da sastavljamo sljedeću Vladu, a to će biti zadaća našeg predsjednika Andreja Planekovića – rekao je ranije Goran Kaniški.

Rezultati u III. izbornoj jedinici: SDP 6, HDZ 5, NPS 2 i Možemo 1

Nezavisna platforma Sjever osvojila dva mandata, a predsjednik Matija Posavec poručio je da će u Saboru nastaviti štititi interese sjevera.

-Dobiti dva mandata u jednoj izbornoj jedinici je veliki uspjeh – rekao je Posavec.

Rezultate izlaznih anketa komentirala je ranije Barbara Antolić Vupora, 2. na listi SDP-a u našoj izbornoj jedinici.

– Čestitam svima koji su poželjeli Hrvatskoj promjenu. Varaždinska županija je predvodnik promjena ne samo na političkoj nego i na gospodarskoj razini. Naravno da gospodarski rast nije moguće ostvariti bez nas koji smo korektiv korupcije. Hvala vam građani što se odlučili da idemo u boljem smjeru, a sada je na onome čije ime ne smijemo izgovarati da složi buduću vladu koja će biti na usluzi svojim građanima – istaknula je Barbara Antolić Vupora, predsjednik Županijskog SDP-a.

U fokusu

Lani je izdano čak 57 milijuna recepata, najviše za lijekove za smirenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lani je hrvatskim pacijentima izdano 12,9 milijuna uputnica i više od 57 milijuna recepata za lijekove, a najčešće su se propisivali anksiolitici ili lijekovi za smirenje, lijekovi za tlak i želučane tegobe.

Od ukupnog broja izdanih uputnica, svaka druga odnosila se na dijagnostičke pretrage, uključujući i kontrolne, a njih 2,7 posto odnosilo na uputnice za hitne specijalističke ambulante. Broj izdanih recepata, kao i broj kontakata pacijenata s liječnikom povećao se od 2018. godine za oko pet milijuna, broj uputnica veći je za oko dva milijuna godišnje, dok je broj pregleda uživo pao za oko tri milijuna, prenosi Novi list.

Od ukupno izdanih 57.097.415 recepata, najveći udio imali su anksiolitici, za koje je napisano 4.457.357 recepata, što je udio od 7,8 posto svih prepisanih recepata u djelatnosti obiteljske medicine. Dodatnih je 1,5 milijun recepata izdano za antidepresive. Među ostalih deset najpropisivanijih lijekova su oni za tlak, kolesterol i povišeni šećer u krvi.

Zdravstvene usluge obiteljskog liječnika koristilo je lani 3.254.485 korisnika, a zabilježeno je više od 47 milijuna pojedinačnih kontakata, što znači da je svaki pacijent svog liječnika tijekom 2023. godine kontaktirao u prosjeku 14 puta. Prema izvješću HZJZ-a o korištenju zdravstvene zaštite u ordinacijama opće/obiteljske medicine u prošloj godini, od ukupnog broja kontakata sa zdravstvenom zaštitom, u samo 23 posto slučajeva radilo se o pregledima, a svaki treći kontakt bilo je savjetovanje, uključujući i ono telefonom.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE

Nastavite čitati

U fokusu

Marković: Država reagira prekasno po pitanju mentalnog zdravlja djece i mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Službeni podaci govore o sve lošijem stanju mentalnog zdravlja kod djece, posebice nakon pandemije COVID-19. Dok nadležno ministarstvo problem zanemaruje, SDP-ov saborski zastupnik Miroslav Marković govorio je u raspravi kako Varaždin rješava ovo važno pitanje i zašto je ključno da se država uključi, kažu u svom priopćenju SDP-ovci.

 – Mi smo reagirali sami i još prije godinu i pol dana zaposlili dodatne psihologe u školama tamo gdje ih nije bilo. Dva psihologa rade po pola radnog vremena na nekim školama jednostavno da pomognu toj djeci koja su ostala na milost i nemilost svemu ovome što im se dogodilo za vrijeme pandemije i smatramo da je to bio jedan dobar put. Naravno da treba biti Centara za mentalno zdravlje, naravno da kasnimo s tim i država je tu trebalo puno više i puno prije napraviti, a ne čekati i sad tek neke stvari rješavati. Varaždin nije čekao, Varaždin je to napravio sam iz svojih sredstava kao i puno drugih stvari. Mislim da bi drugi gradovi, ako imaju sredstava, trebali također to napraviti bez da čekaju državu. – rekao je Marković.

Grad Varaždin je zaposlio psihologe na Osnovnoj školi u Biškupcu, Donjem Kućanu, 5. OŠ i Centru Tomislav Špoljar gdje dva psihologa rade na pola radnog vremena. Za tu se svrhu za jednu školsku godinu izdvaja 40.000 EUR.

 Važno je naglasiti da je zastupnik Marković imenovan u Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora, gdje će svojim znanjem i iskustvom pridonijeti rješavanju problema JLS-a, omogućit će da se njihov glas čuje na nacionalnoj razini i zalagat će se za daljnju digitalizaciju društva, navode u priopćenju SDP-a Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje