Povežite se s nama

U fokusu

Penthaus u Varaždinu: na dražbi uspio kupiti stanove s devet soba za 220 tisuća eura!

Objavljeno:

- dana

STANOVI METEORA U STEČAJU

Čak 1,7 milijuna kuna izdvojio je vlasnik autoprijevozničke tvrtke iz Trnovca Bartolovečkog na javnoj dražbi za dva stana u Meteorovoj niskoenergetskoj zgradi u Optujskoj ulici u Varaždinu.

Na Trgovačkom sudu nadmetao se za peterosobni stan od 142,80 kvadrata na mansardi, čija je i početna cijena od 721.667 kuna bila vrlo visoka u odnosu na ostale. Stan je na dražbi, budući da su se nadmetala dva ponuđača, postigao cijenu od 1,15 milijuna kuna.

Za drugi stan na mansardi, peterosobni, poduzetnik je bio jedini ponuđač, pa je ostao na početnoj cijeni od 543.589 kuna.

Dizali si cijene

Osim tih dvaju stanova, na ovoj šestoj po redu dražbi, ali i prvoj na kojoj je bilo zainteresiranih kupaca, prodano je još šest stanova i četiri garaže.

Najveći interes vladao je za trosobne stanove, pa je tako za jedan stan od 88,95 kvadrata na drugom katu cijena s početnih 441.233 kune tijekom dražbe porasla za 70.000 kuna, a drugi stan od 88,70 kvadrata na istom katu, čija je početna cijena bila 438.758 kuna, prodan je za 518.758 kuna.

Na prodaju je inače bilo 14 stanova, garaže i dva poslovna prostora. Četiri garaže prodane su na ovoj dražbi, dok za poslovne prostore ni ovaj put nije bilo interesa.

Meteor u stečaju dosad je morao dosta sniziti cijene stanova (koji su visoki roh bau), pa se tako u početku tražilo 1.300 eura po kvadratu.

Lošija lokacija

Budući da su stanovi trosobni i četverosobni, a veliki su od 88 pa do gotovo 150 kvadrata, za njih bi kupci tada trebali izdvojiti od 900.000 pa do 1,5 milijuna kuna. Sa svakom dražbom cijena je padala, pa su tako na ovoj šestoj dražbi kupci kupili stanove po čak upola nižim cijenama. Kupovninu bi trebali uplatiti u roku od 30 dana, a ako to ne učine, stan za koji su licitirali moći će kupiti onaj tko je ponudio drugu najveću cijenu.

Za preostale stanove, koji očito nisu dovoljno zanimljivi kupcima jer nisu na tako atraktivnoj lokaciji, odnosno nalaze se na sjeverozapadnoj strani zgrade ili gledaju na ulicu, još će se dražbovati, ali najvjerojatnije po istim cijenama.

Nova dražba za nekretnine u Knegincu

Prošli je četvrtak održana i javna dražba, također šesta, za Meteorove nekretnine u Knegincu, Ludbregu i Varaždinskim Toplicama. U Knegincu se prodaje skladište od 500 kvadrata i poslovna zgrada, a u Ludbregu i Toplicama zemljište. Prema riječima stečajne upraviteljice Meteor grupe Nevenke Golubić, za nekretnine u Knegincu pojavio se zainteresirani kupac koji će vjerojatno čekati iduću dražbu, na kojoj će cijena biti niža. Te su se nekretnine, inače, na ovoj dražbi prodavale za 2,2 milijuna kuna, a na idućoj u studenom cijena će im biti deset posto niža.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Proračun Varaždinske županije povećan za rekordnih 49,4 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Proračun Varaždinske županije za 2024. godinu je prvim izmjenama i dopunama povećan  za rekordnih gotovo 30 posto, odlučili su većinom glasova vijećnici Županijske skupštine na danas održanoj sjednici, na kojoj su prihvatili i dva značajna kapitalna projekta, revitalizaciju arboretuma Opeka, najstarijeg zaštićenog i najvećeg arboretuma u Hrvatskoj, te izgradnju i opremanje nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

– Prvim rebalansom konsolidirani proračun Varaždinske županije za ovu godinu povećavamo za rekordnih 49,4 milijuna eura, sa 174 milijuna eura na 223 milijuna. To je prije svega rezultat daljnjeg, značajnog priljeva EU sredstava, rasta poreznih prihoda te prijenosa viška prihoda iz 2023. godine. Sredstva za EU projekte rastu za više od 17 milijuna eura, a ističu se ulaganja u zdravstvu i obrazovanju. Porez na dohodak, ključna kategorija izvornih županijskih prihoda, povećan je za 5 milijuna eura, što je izravna posljedica visoke zaposlenosti u Županiji, rasta plaća, ali i samostalnog odlučivanja gradova i općina o stopama poreza na dohodak – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Najznačajniji projekti u zdravstvu su izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo, a uključen je i projekt uređenja Minerve Specijalne bolnice Varaždinske Toplice u iznosu od 15,5 milijuna eura.

– Treba istaknuti i da 250.000 eura usmjeravamo u uređenje prostora za fizikalnu terapiju za djecu Opće bolnice Varaždin, a dodatnih 900.000 eura bit će izdvojeno za brigu o starijima, točnije za Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin. Kao što je poznato, u obrazovanju se provode kapitalni projekti dogradnje OŠ Ivanec te područnih škola Nova Ves i Strmec Podravski, tu su projekti energetske obnove škola Sveti Ilija, Radovan i Jalžabet, a za uređenje kompleksa dvorca Šaulovec rebalansom se osigurava 500.000 eura. Za predfinanciranje EU projekta asistenata u nastavi za djecu s teškoćama izdvajamo 200.000 eura, a za novi projekt u području kulture Prezentacijski centar špilje Vindija planira se 160.000 eura. Kreće se i s novim zajedničkim projektom s Gradom Ludbregom, uređenjem Prapovijesnog parka Ludbreg ukupne vrijednosti 110.000 eura. Počinje i provođenje projekta revitalizacije aboretuma Opeka, za što je u ovoj godini, za početak, rebalansom osigurano 200.000 eura – navela je zamjenica Zagorec.

Većinom glasova na sjednici je prihvaćen polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za 2024. godinu, kao i izvješće o radu župana za prvo polugodište ove godine.

Županijski vijećnici prihvatili su projekt „Arboretum Opeka – održiva zelena destinacija“, čija je ukupna procijenjena vrijednost 10.299.105,27 eura, pri čemu će sa 6.587.525,20 eura biti sufinanciran iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a preostalih 3.711.580,07 eura bit će osigurano u županijskom proračunu za ovu te 2025. i 2026. godinu.

Isto tako, prihvaćen je projekt izgradnje i opremanja zgrade Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, čija je planirana vrijednost 18.000.000 eura, pri čemu će 6,8 milijuna eura osigurati Zavod iz vlastitih sredstava, 2,5 milijuna eura kreditnim zaduženjem, a 8,6 milijuna eura osigurava Varaždinska županija.

Usvojena je i izmjena Odluke o javnim priznanjima Varaždinske županije kojom je sada omogućeno da se u jednoj godini iznimno mogu dodijeliti dvije nagrade za životno djelo, a u slučaju posthumne dodjele nagrade za životno djelo.

Vijećnici su prihvatili informaciju o stanju gospodarstva Varaždinske županije u 2023. godini i prvom polugodištu 2024. te donijeli zaključke o davanju suglasnosti na financijske planove i Statut Županijske uprave za ceste. Usvojena je Odluka o prijenosu vlasništva izgrađenih fotonaponskih elektrana u sklopu projekta „Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije“.

Prihvaćena su izvješća o radu za 2023. godinu Bukotermala d.o.o., Garancijske agencije Varaždinske županije, Zone Sjever d.o.o.,  Piškornice d.o.o. – regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske te Piškornice – Sanacijsko odlagalište d.o.o., zatim izvješće o radu Vatrogasne zajednice Varaždinske županije za 2023. godinu i izvješće o provedbi modela javno-privatnog partnerstva za 2023. godinu, a prihvaćene su i sve ostale točke dnevnog reda.

Nastavite čitati

U fokusu

Lukačić tražio da država preuzme trošak plaća u vrtićima, zamjenica župana obećala da će poslati dopis Vladi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Treba li se, i u kojoj mjeri, država više uključiti u financiranje vrtića? O tom se pitanju već neko vrijeme vodi javna polemika. Tako smo primjerice od SDP-ovih načelnika i gradonačelnika mogli čuti da je trenutni Vladin model sufinanciranja vrtića diskriminator, te da se rade razlike među djecom i roditeljima po pitanju mjesta gdje žive.

Također, navode i da je nepravedna Uredba prema kojoj su gradovi i općine kao osnivači dječjih vrtića dužni uskladiti plaće odgojiteljica. Podsjetimo i da je Nezavisna platforma sjever predlagala reforma sustava predškolskog odgoja na način da država preuzme financiranje predškolskog odgoja i time rastereti općine i gradove, ali i roditelje s druge strane.

HDZ-ovci su do sad hvalili Vladine uredbe vezane za vrtiće.

HNS je pak i ranije također zagovarao inicijativu da se država više financijski uključi u funkcioniranje vrtića te da na taj način rastereti gradove i općine. Na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije Krunoslav Lukačić oživio je temu vrtića. Naveo je da su na prijedlog HNS-a osigurana sredstva za fiskalnu održivost vrtića.  Međutim, smatra da bi država na sebe trebala preuzeti plaće zaposlenika vrtića.

– Osnivači su dužni uskladiti plaće odgojiteljica. Predlažem da Varaždinska županija zajedno s jedinicama lokalne samouprave pokrene inicijativu prema Vladi Republike Hrvatske da resorno ministarstvu preuzme trošak plaća odgojiteljica u dječjim vrtićima – rekao je Lukačić.

Zamjenica Silvija Zagorec ovaj put nije hvalila Vladinu mjeru već je pozdravila Lukačićevu inicijativu.

– Županije nema ingerenciju nad predškolskim ustanovama. Svaku inicijativu pozdravljamo jer smatramo da svaki građanin mora imati jednake uvjete i prava. Nastavno na inicijativu, možemo uputiti dopis prema Vladi i ministarstvu – rekla je zamjenica župana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje