Povežite se s nama

Međimurje

“Naš mali kaj” čuva i promiče dragu i lijepu našu kajkavštinu

Objavljeno:

- dana

OŠ MURSKO SREDIŠĆE

Tematski se sastojao od četiriju natječaja: literarnog natječaja “Zvirajo reči”, glazbenog natječaja “Pesma zvoni”, foto-natječaja “Zlotne roke” i kviza “Smo kaj pozabili?”

Ove godine “Naš mali kaj” ugostio je i učenike srednje Graditeljske škole Čakovec koji su zajedno sa svojim mentorima vodili videoradionicu. U prvom dijelu manifestacije za sudionike je bilo organizirano još pet radionica: dramska s voditeljicom Jelenom Doklejom, fotografska radionica koju je vodio Davor Žerjav, radionica stripa s voditeljem Josipom Mihalkovićem iz Udruge “Stripoblačak”, etnoradionica koju su vodile članice Društva žena Mursko Središće i glazbena sviraonica s voditeljima Marijom Trstenjak, Marinkom Pintarićem i Tajanom Višnić Rihtarec.

Istovremeno s radionicama održan je i kviz u poznavanju kajkavskoga jezičnog izričaja, običaja i kulturne baštine “Smo kaj pozabili?” koji je ove godine osmislila i vodila Maja Herman, profesorica hrvatskog jezika. U kvizu je sudjelovalo 11 ekipa, u svakoj je bilo po troje učenika, a pobjedu je odnijela ekipa Cukoreki u kojoj su bili učenici OŠ T. Goričanca iz Male Subotice.

Pobjedu u kvizu odnijela je ekipa Cukoreki iz OŠ iz Male Subotice

Nakon radioničkog druženja i kviza uslijedio je svečani dio “Našega maloga kaja”. Na priredbi su učenici najprije predstavili radove s radionica, a zatim literarne i glazbene uratke s natječaja na koji je pristiglo 18 literarnih i sedam glazbenih prijava. Cjelokupni događaj su uljepšali Mali tamburaši, folklorna skupina Klinčeki, Mali kajkavci te učenici iz svih krajeva Međimurja koji su sudjelovali u literarnome natječaju “Zviraju reči” i glazbenome natječaju “Pesma zvoni”.Predstavljeni su i rezultati rada u pojedinim radionicama. Na fotografskoj radionici učenici su objektivima hvatali i uhvatili čvapku i čvapkanje, a članice Društva žena Mursko Središće u etnoradionici prenijele su sudionicima vještinu izrade roži, od kojih se radi tradicijska serjojnska maska koja se zove cimer. Sudionici dramske radionice su nizom akustički domišljatih rješenja dramatizirali kajkavsku pjesmu “Veter” koju je napisala učenica OŠ G. Mihaljevec Tina Gregorinčić. U radionici izrade stripa motivaciju za crtanje stripa učenici su pronašli u “Malom kaju”, koji je mogao biti lik, osoba ili bilo što drugo. Sudionici glazbene radionice upoznali su i svirali različita glazbala, doživjeli njihov zvuk i boju te su ritmom, dinamikom glazbala i glasova ispričali priču. Druga je glazbena skupina uglazbila pjesmu pristiglu na literarni natječaj “Selo moje malo” učenika 1. razreda Gabrijela Puškarića iz OŠ Belica – PŠ Gardinovec.

Potiče kajkavštinu

Veliko oduševljenje i ponos publike i sudionika izazvali su radovi koji su proizašli iz videoradionice, radionice animacije i radionice keramike. Cjelokupni rad popratila je fotografska i novinarska ekipa, pa je i ove godine svaka škola dobila na dar bilten sa susreta u digitalnom obliku čiji je urednik Nenad Hajdinjak, profesor informatike.

– “Naš mali kaj” promiče, čuva i potiče kajkavštinu, to je mjesto razmjene iskustva i međusobnog upoznavanja učenika cijelog Međimurja i udaljenijih krajeva te prilika za predstavljanje učeničkih potencijala i učenje kroz igru i zajedništvo – istaknuo je Elvis Šarić, ravnatelj škole domaćina.

SUDIONICI

Na manifestaciji “Naš mali kaj” koja je održana u OŠ Mursko Središće sudjelovalo je 26 škola: OŠ Belica, OŠ Hodošan, OŠ Podturen, OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, OŠ Belec, OŠ Brod Moravice, OŠ G. Mihaljevec, OŠ dr. V. Žganca Vratišinec, OŠ J. Horvata Kotoriba, OŠ Kuršanec, OŠ Domašinec, OŠ Strahoninec, OŠ Selnica, OŠ Orehovica, OŠ Sv. Marija, OŠ Orehovica, OŠ I. K. Sakcinskog Ivanec, OŠ dr. I. Novaka Macinec, OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, OŠ Goričan, OŠ Donja Dubrava, OŠ Štrigova, OŠ Mursko Središće te sudionici iz Dvojezične osnovne šole iz susjednoga slovenskoga grada Lendave. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Podturen uputila javni poziv za e-upise u vrtić “Dječja mašta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen poziva sve zainteresirane roditelje i skrbnike djece rane i predškolske dobi da zahtjev za upis djeteta u nadolazeću pedagošku godinu predaju putem elektroničke prijave (preko aplikacije e-građani).

Zahtjevi se zaprimaju od 9.05. do 17.05. 2024., do 12 h, za sve objekte u sklopu Dječje mašte u kojima ima slobodnih kapaciteta (matični objekt u Čakovcu te područni objekti u Sivici i Zebanec Selu).

Zahtjevi će se zaprimati za pedagošku godinu 2024./2025. za upis u redovne programe jaslica i vrtića.

U slučaju poteškoća s predajom zahtjeva za e-upise, kontaktirajte psihologinju u matičnom objektu na tel: 040 395 655 ili e-mail: [email protected]

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurska policija na svom području uočila veliki broj vozila kojima je istekla prometna dozvola

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uvidom u evidencije isteka valjanosti prometnih dozvola uočeno je da na području Međimurske županije postoji veliki broj motornih vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana, a vlasnici ih u zakonskom roku nisu odjavili u nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji.

Kako bi izbjegli prekršajne sankcije, Policijska uprava međimurska poziva vlasnike da odjave vozila kojima je istekla valjanost prometne dozvole.

Podsjećaju vlasnike vozila na obvezu pridržavanja odredbi čl. 250. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim je propisano kako je vlasnik vozila dužan odjaviti vozilo ako ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole.

Vlasnik registriranog vozila može odjaviti vozilo, a uz zahtjev za odjavu mora priložiti prometnu dozvolu radi evidentiranja odjave vozila i vratiti registarske pločice, odnosno priložiti potvrdu tijela koje je registriralo vozilo izvan Republike Hrvatske kojom se potvrđuje da su registarske pločice i prometna dozvola zadržane ili poništene.

Također, vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana prijaviti promjenu bilo kojeg podatka koji je upisan u prometnoj dozvoli, a u roku od 30 dana dužan je odjaviti registrirano vozilo te donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice, ako je vozilo uništeno ili otpisano ili ako je vozilo otuđeno ili nestalo.

Za nepridržavanje ovih odredbi predviđene su novčane kazne, i to za fizičke osobe, odnosno vlasnike vozila 90 eura, za pravne ili fizičke osobe obrtnike od 660 do 1990 eura, a za odgovorne osobe u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave od 190 do 660 eura.

Ujedno, policija podsjeća nove vlasnike vozila (kupce vozila) da su u roku od 15 dana od stjecanja vlasništva dužni registrirati vozilo na svoje ime ili ga odjaviti, a ako ga ne registriraju na svoje ime ili ne odjave, stanica za tehnički pregled vozila će, na zahtjev osobe na koju je vozilo registrirano (prodavatelj vozila), rješenjem ukinuti registraciju vozila.

Napominju da se sklapanjem Ugovora o kupoprodaji motornog vozila prodavatelj i dalje u službenim evidencijama MUP-a vodi kao vlasnik vozila, sve dok se vozilo ne odjavi u službenim evidencijama nadležne policijske uprave ili postaje, ili dok ga novi vlasnik ne registrira na svoje ime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje