Povežite se s nama

Međimurje

Selnica je bogatija za novi Vatrogasni dom

Objavljeno:

- dana

U Općini Selnica izgrađen je novi Vatrogasni dom vrijedan 1,59 milijuna eura.

Općina Selnica je za novi dom dobila 7,4 milijuna kuna iz EU fondova, dok se ostatak financira uz kreditiranje.

Nova zgrada sastoji se od velike garaže za interventna vozila, spremišta vatrogasne opreme, svlačionica, sanitarija, učionice i konferencijske dvorane, streljane i spremišta te triju prostorija namijenjenih za udruge s općinskog područja.

Priča oko izgradnje Vatrogasnog doma u Selnici započela je još 2016. godine. Kako je vatrogasni dom spreman za korištenje, ali projekt je naišao na brojne prepreke. Projekt je prijavljen, prihvaćen, odrađena je javna nabava, sklopljen je ugovor s izvođačem radova te je zatražen i isplaćen predujam za izgradnju. Nakon toga dolazi do problema zatvaranja financijske konstrukcije završetka izgradnje.

Načelnik Vičević

Načelnik Općine Selnica Ervin Vičević o projektu je posla priopćenje, a njegov dio u nastaku prenosimo: “Čovjek kojeg ću spomenuti je Darko Horvat, koji je bio podrška. Jer ako mislite da nešto možete bez podrške onda se grdno varate i nije to pojava samo u RH nego svugdje u svijetu. To što mi zakon o lobiranju donosimo ove godine isto pokazuje koliko kasnimo u nekim stvarima. Na dan potpisivanja ugovora o prihvaćanju projekta između APPRRR i DVD-a Selnica, Darko nas je sačekao ispred ministarstva. Potpisivanju ugovora prisustvovali su Andrejas Kocijan, Franjo Kutnjak, Marijan Fajfar i ja. Tadašnja ravnateljica Agencije jasno je rekla, uručujem ugovor DVD-u, a ionako će načelnik i općina to sve rješavati. Andrejas Kocijan je kasnije odstupio s mjesta predsjednika zbog odlaska u inozemstvo, ali je ostao uvijek na raspolaganju. Na same probleme oko zatvaranja financijske konstrukcije, odnosno, ishođenja kredita za financiranje radova od strane udruge, jer DVD je udruga, upozoravao sam od početka, ali me nitko nije slušao, a nekima u Zagrebu je trebalo i malo više vremena da shvate u čemu je problem. Danas znam, zbog mnogih poziva kolegica načelnica i kolega načelnika vezanih uz pitanje kako je Selnica riješila financiranje izgradnje vatrogasnog doma, da nismo jedini u problemu. Takva situacije se nikako nije smjela dogoditi.
Ipak, krenuli jesmo, jer kad kreneš onda nikome nije cilj da ostane nezavršeno. DVD je ishodio kredit, a za dobivanje prvog kredita, u banci je prijelomna točka bila ta što je vatrogasni dom praktički već izgrađen. Ponovo napominjem da je tu župan Matija Posavec dao svoju maksimalnu podršku jer banka se drži svojih pravila i gledaju svoj profit i kako se zaštiti. Vatrogasni dom je sada završen. Pregovaram za drugi kredit kojim će se platiti razlika zbog povećanja cijena troškova uslijed svih događanja nakon pandemije. Želim još napomenuti kako su kod prijave projekta na EU natječaj sve udruge s područja Općine uputile pismo namjere te su time i dobiveni bodovi za prihvaćanje samog projekta, pa neka svima bude jasno da je vatrogasni dom prostor svih udruga i svih mještana Općine Selnica. Navikao sam se da su mnogi protiv, ali da ima toliko pojedinaca koji bi radije da se dom i vrtić sruši, to je već pomalo zabrinjavajuće. Ipak, Selnica ide naprijed unatoč zločestoći. To mnogima smeta. Žao mi je, smetat će vam još više. Današnji sastav DVD-a Selnica ima žensku ekipu, pomladak, puno opreme, a za koju nabavku se posebno trudi sadašnji predsjednik Davor Debelec. Članovi se uključuju u mnoga natjecanja, pomažu svim mještanima u svakakvim situacijama i na to Društvo bi svaki mještanin Općine Selnica trebao biti ponosan. Nadalje, dio prostora vatrogasnog doma bit će prostor Streljačkog kluba Selnica, a u dio prostora su se postavile i sprave za vježbanje koje će biti dostupne svim mještanima naše općine. Ovom prilikom rado se sjećam pokojnog gospodina Zvonka Vukovića koji je prilikom kupnje vatrogasnog vozila 2019. godine rekao: “Došlo je vozilo, znam da će biti i dom.” Pokoj mu vječni i hvala mu na podršci koju mi je uvijek davao. Svečanog otvorenja do daljnjega neće biti jer je još puno prepreka za dobivanje odluke o prihvaćanju završnog izvješća, možda i godinu dana. Odgovornost je na meni kako sve financirati, a za sve ostalo i na svima ostalima.”

Međimurje

Grad Mursko Središće kreće u izgradnju nove skele u Križovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće vlasnik je skele Fusek Mursko Središće i skele Križovec koje predstavljaju tradiciju i jedan od turističkih proizvoda Grada.

Prijašnjih godina su se skele koristile za prijevoz ljudi i vozila, a u današnje vrijeme koriste se uglavnom za prijevoz putnika u turističke svrhe.

Skelu Križovec najviše koristi lokalno stanovništvo s obzirom da lokalno stanovništvo ima imanja s obje strane rijeke te se njome vrši i prijevoz traktora, ali ju posjećuje i sve više turista.

U kolovozu prošle godine zabilježen je najveći povijesni vodostaj rijeke Mure od 543 cm koji je izmjeren 7. kolovoza 2023. godine u 5 sati. Skelu Križovec je velika bujica rijeke Mure odnijela otprilike tri kilometara nizvodno sve do Novakovca te je naselje Križovec ostalo bez važnog riječnog plovila koje je povezivalo lijevu i desnu stranu rijeke Mure.

Zbog potrebe lokalnog stanovništva i posjeta turista Grad Mursko Središće temeljem provedenog postupka javne nabave, gdje je pristigla jedna ponuda, kreće u izgradnju nove skele u Križovcu.

Danas, 14. lipnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je Ugovor o nabavi riječne skele Križovec s tvrtkom Tekeli projekt inženjering d.o.o. iz Murskog Središću u iznosu od 294.831,25 eura s uključenim PDV-om. Sredstva za izradu skele Križovec osigurana su u gradskom proračunu te će se ista refundirati putem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Završetak izgradnje skele u Križovcu planiran je krajem ove godine.

Paralelno s izgradnjom nove skele u Križovcu projektiraju se novi pristupni putevi, pristan, sajla sa svom potrebnom pratećom infrastrukturom te će se isti izvoditi u 2025. godini. Time naselje Križovec dobiva najmoderniju riječnu skelu sa svim pratećim tehničkim sadržajima koja će koristiti za građane i turiste. Isto tako, u Murskom Središću, uzvodno od lučice, kod zvonika svete Barbare postavit će se mala skela čije projektiranje je u tijeku.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Predsjednik Milanović i drugi gosti na svečanosti povodom Dana općine Nedelišće hvalili brojne projekte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana općine Nedelišće i blagdana svetog Vida, u četvrtak, 13. lipnja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj je nazočio i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Nedelišćanci su za dolazeći vikend pripremili brojne zabavne sadržaje za sve generacije, a svečanu sjednicu obilježili su aktualni i budući projekti na području Općine Nedelišće. Također, ovo je bila prigoda da se nagrade zaslužni građani te učenici na postignutim uspjesima.

Uz Zorana Milanovića, na sjednici su bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ljubomir Kolarek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina te mnogi drugi.

Prigodni program bio je ispunjen brojnim čestitkama predstavnika vlasti, a uvodno se obratio predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kolman koji je zahvalio na suradnji načelniku Novaku i kolegama u općinskom Vijeću.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak govorio je o planovima i investicijama čija veličina svjedoči o snazi Općine. Posebno je istaknuo gradnju dječjeg vrtića u Dunjkovcu, te najavio da najesen počinje realizacija velikog projekta Međimurske županije i Općine – gradnja centra za starije i nemoćne osobe u Nedelišću. Među najvažnije projekte spada izgradnja obilaznice Nedelišća. Načelnik je rekao da je razvoj Nedelišća položen na pet stupova, a to su briga za mlade i najstarije, zatim briga za gospodarstvo, uređenje svih naselja i koncept zelene općine. Novak je zahvalio državnim i drugim institucijama čija sredstva pomažu u razvoju Općine Nedelišće.

Prije govora predsjednika Milanovića zasvirao je Puhački orkestar Nedelišće, a on je naglasio da glazba puno govori o tome koliko je neka zajednica razvijena. Napomenimo i da je predsjednik posjetio Međimurje tri puta u oko mjesec dana.

– Sa zadovoljstvom boravim u Međimurju. Okuplja vas rad na zajedničkom dobru, a to dobro je mala zajednica vrlo blizu Čakovca. Izvorni proračun Općine Nedelišće težak je oko 4,5 milijuna eura, a s drugim izvorima gotovo 20 milijuna – i to je već velik novac – kazao je predsjednik Milanović, naglasivši također da su europski fondovi dobri, no nisu vječni. Količina novca u EU-u manje je posljedica jakog ekonomskog rasta i ekonomskih aktivnosti u Europskoj uniji, a u velikoj mjeri, pomalo već i zabrinjavajućoj, posljedica monetarne politike Unije: „I zato, na posao! Uzmite zadnji cent zadnjeg eura koji stoji na raspolaganju.“

Priznanja

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i najviša priznanja Općine: plakete su primili Ljudevit Bošćak, za uspješan dugogodišnji rad i osobit doprinos u razvoju i promociji kulture, sporta te društvenom djelovanju, Franjo Vugrinec iz Gornjeg Hrašćana, za 50 godina predanog rada te osobit doprinos u razvoju vatrogastva, Udruga žena Pretetinec za osobit doprinos društvenom i kulturnom razvoju naselja, Vatrogasna zajednica grada Čakovca za osobit doprinos i pomoć pri provođenju mjera obrane i zaštiti naselja Pušćine od poplava 2023. godine.

Svoja priznanja primili su učenici osnovnih i srednjih škola te sportaši.

U kulturno–umjetničkom djelu programa sudjelovali su Ivana Tkalec, mališani iz Dječjeg vrtića „Zvončić“, David Kovačić, Alexandar Dragaš, Puhački orkestar općine Nedelišće, te Zbor Matice umirovljenika Nedelišće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje