Povežite se s nama

Sport

Jedan od najmasovnijih sportova dobio konkurenciju

Objavljeno:

- dana

PING PONG

Fred Dove, predsjednik i glavni organizator Svjetskog prvenstva u ping-pongu i predstavljanja ovog sporta za Hrvatsku istaknuo je da igranje istim, drvenim reketima smanjuje razlike između profesionalnih i amaterskih igrača i svima daje podjednaku šansu za pobjedom i dolaskom na SP.

 U ovom sportu više se cijene vještine igranja od skupih reketa obloženih raznim gumama i novim materijalima.
– Svjetska ping-pong organizacija osnovana je s ciljem da ponudi priliku svakom igraču da se natječe, pri čemu svaki igrač koristi istu, najjednostavniju opremu za igranje: reket s brusnim papirom. Takvi reketi gotovo ne proizvode spin i iz tog razloga je manja razlika između profesionalnih i amaterskih igrača, a mnogo, mnogo bolje je i za TV gledatelje.
Što nam možete reći o samoj igri?
Ping-pong je 100 % pošten, jer pružamo identične uvjete za sve igrače. Svi igraju istim reketima koje dobivaju na turniru. Sve utakmice se igraju na principu najbolji od 3, što znači da se igra najviše 5 setova do 15 bodova.
Također smo uveli novinu pod nazivom “Double Point Ball” u kojem igrač može tražiti da igraju dvostruku loptu. Ako su osvojili bod, on vrijedi 2 boda umjesto 1 bod. Ako onaj tko servira ne uspije osvojiti „dvostruku loptu“, protivnik dobiva samo jedan bod.
Igrači mogu igrati „dvostruku loptu“ jednom u setu, i to kada su osvojili 12 bodova ili manje. To je ukratko, a svi oni koji žele saznati više, mogu se interesirati kod organizatora za Hrvatsku Ronalda Ređepa.
Od kada se i kako organizira SP?
Matchroom Sport i Sky Sports organiziraju Svjetsko prvenstvo svakog siječnja u Londonu. Prvi WCPP (Svjetsko prvenstvo u ping-pongu) održan je 2011. godine na Palms Resort & Casino u Las Vegasu, Nevada. U 2013. godini ovo svjetsko događanje se preselilo u London, iako je i dalje vrlo popularno u Americi. Na završnici nastupaju 64 igrača iz zemalja diljem svijeta, koji su se kvalificirali i tako bili pozvani da se natječu za nagradu od 100.000 $ ukupnog nagradnog fonda.
Ove je godine odlučeno da zbog velike popularnosti svaka zemlja koja želi sudjelovati u WCPP mora održati kvalifikacijski turnir na kojem se pobjednik kvalificira za finale u Londonu. Za SP u siječnju 2015., koje će se održati u Londonu. Upravo se održavaju kvalifikacije diljem svijeta i jedva čekamo prve hrvatske kvalifikacije.
Najboljih osam igrača s prošlog SP-a automatski su se kvalificirali. Tako je Maxim Shymrev tri puta bio pobjednik završnog natjecanja u Londonu.
Tko se sve natječe u ping-pongu?
Među 64 igrača, nalaze se i neki poznati iz svijeta stolnog tenisa kao npr. Ding Yi i Illja Lupulesku te se i oni natječu za nagrade od 100.000 dolara ukupnog nagradnog fonda. Nadamo se da će se u budućnosti sve europske i azijske zemlje uključiti u ovo natjecanje. Šuška se da će čak i Ma Lin sudjelovati na kineskom kvalifikacijskom turniru ove godine. Ping-pong je vrlo popularan u Kini i ove godine sudjeluje 300 igrača u njihovim kvalifikacijama ove godine.

Izvor:
Foto:

Sport

Šafarić prije Hajduka: Publika se vraća na Poljud, idemo guštati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon poraza (1:0) od Dinama, nogometašima Varaždina u nedjelju, 5. svibnja u 17 sati slijedi susret kod Hajduka na Poljudu u sklopu 33. kola SuperSport HNL-a.

Četiri kola prije kraja Hajduk je zacementirani na 3. mjestu, a Varaždinci se bore za 6. poziciju.

– Sada igraju rasterećeno, lepršavo. Nekako kao da im je pao kamen s leđa kad su ispali iz utrke za naslov. No, nama dobra predstava protiv Dinama daje zapravo da se nadamo pozitivnom rezultatu na Poljudu. Također, publika se vraća na Poljud pa ćemo baš guštati – rekao je Nikola Šafarić, trener i sportski direktor Varaždina.

U zadnjem međusobnom susretu Hajduk je slavio s 5:0. Bilo je to u četvrtfinalu Hrvatskog kupa. Imali su Varaždinci u tom susretu više od igre na 0:0 i gađali okvir vrata, no Hajduk je zabijao.

– Utakmica se igra zbog golova, a ne zbog dojma. To nam je i dobra škola te se nadam da smo nešto i naučili – zaključio je Šafarić kojem za utakmicu za Poljudu nedostaju kartonirani Nekić i ozlijeđeni Vukušić.

Nastavite čitati

Sport

Prije 20 godina napustio nas je Božidar Kanoti, legenda, rekorder i šampion varaždinskog sporta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Marin Čubrić

Na današnji dan prije 20 godina napustio nas je Božidar “Boško” Kanoti, istinska sportska legenda ovih prostora.

Božidar “Boško” Kanoti bio jedan od najboljih varaždinskih, hrvatskih i najboljih tenisača na prostoru cijele bivše Jugoslavije, rođen je 15. veljače 1952. godine u Varaždinu i već kao dječak najavljivao je blistavu tenisku karijeru. Bio je peterostruki državni prvak u mlađim kategorijama bivše Jugoslavije. Odigrao je niz odličnih mečeva i u starijim uzrasnim kategorijama, a pogotovo za TK Varteks za koji je godinama nastupao. Bio je učitelj tjelesne kulture i svestran sportaš koji se također bavio rukometom i košarkom, iako je njegova najveća ljubav bila tenis u kojemu je ostavio i najdublji trag.

– Boško je imao tri stvari izvanserijske. Njegov dominantni forhend koji je bio preteča današnjeg forhenda jer se u ono vrijeme igralo više sa kontinentalnim zahvatom, a on je imao top spin s kojim je dominirao na terenu. Druga stvar je njegova pokretljivost i lakoća promjena pravca, danas to zovemo agilnost. I treća stvar je bila samopouzdanje, danas to zovemo psihološka priprema. Imao je toliko tog samopouzdanje nikad nije prerastalo u aroganciju i on je na terenu dao 110 posto od sebe – rekao je Marijan Dugandžić, njegov dugogodišnji prijatelj i teniski suvremenik.

Kanoti je bio dio generacije odličnih i vrhunskih sportaša te državnih prvaka koji su proizašli iz Varteksovog naselja, a čak se i među njima isticao.

– Boško Kanoti je izdanak jednog izvorišta sportaša, a to je bilo Varteksovo naselje. Nije bilo kuće u tom naselju u kojoj nije netko bio sportaš. To je bilo slojevito bavljenje sportom. Klinci su se bavili tenisom, dječaci do 15-16 godina su se bavili nogometom, a iznad 25 godina su se bavili kuglanjem. Zvonko Vupora koji je igrao desnog beka za Varteks je u simultanki pobijedio Roberta Fischera u šahu, a taj valjda u 200 simultanki nije izgubio ni jednu partiju. Vidite što je to bilo Varteksovo naselje – rekao je cijenjeni g. Krunoslav Kruljac, varaždinski pisac i novinar.

  1. godine Kanoti je zaigrao u mađarskoj teniskoj ligi kao igrač Nagykanisze. Iako mu je tenis uvijebio broj jedan Boško Kanoti volio je i košarku, a posebno uspješan bio je kao rukometaš.

Naime, igrajući za varaždinske klubove Mladost i Vamu bio je uvijek među najistaknutijima, a na utakmici između Mladosti i ludbreške Podravine (1971.) postigao je čak 54 pogotka, što je i danas ne samo varaždinski, već i hrvatski rukometni rekord.”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje