Povežite se s nama

Život i društvo

ZTB Stan za energetsku obnovu dobio milijun kuna od Fonda

Objavljeno:

- dana

uspjeh

Zgrada u Trakošćanskoj 16 dobila je od Fonda za zaštitu okoliša 940.000 kuna za energetsku obnovu. Na natječaj Fonda prijavio ju je upravitelj ZTB Stan, koji je po pitanju subvencija za energetsku učinkovitost vrlo uspješan i među vodećim upraviteljima u Hrvatskoj.

Naime, među prvima u Hrvatskoj ZTB Stan je početkom godine dobio od Fonda subvenciju od 109.200 kuna za 13 zgrada za sufinanciranje provedbe energetskih pregleda i energetsko certificiranje, a na posljednjem, koji je bio u ožujku ove godine, odobren im je maksimalan iznos od 200.000 kuna. Na natječaj su prijavili oko 60 zgrada, a po riječima Zorana Maroslavca, direktora ZTB Stana, prošlo ih je 56, no donacije su odobrene za 40 zgrada zbog ograničenog maksimalnog iznosa po upravitelju. Za 16 zgrada koje ovaj put nisu prošle, ponude su pravovaljane i te zgrade sigurno prolaze na sljedećem natječaju, koji se očekuje početkom iduće godine.

Stopostotni učinak

Paralelno je išao i natječaj Fonda za izradu projektne dokumentacije gdje je Fond subvencionirao s 35.000 kuna po ulazu.
– Prijavili smo 19 zgrada i svih 19 je prošlo, tako da imamo stopostotni učinak. Tu smo dobili donaciju bespovratna sredstva za izradu projektne dokumentacije u visini od oko 800.000 kuna – kaže Maroslavac.

Nedavno je suvlasnicima napravljena i prezentacija zgrada u Kolodvorskoj 1 i predstavniku zgrade Trakošćanska 20, gdje su im opisane investicije

Za energetsku obnovu zgrada, ZTB Stan prijavio je tri zgrade, a ovaj je put prošla zgrada u Trakošćanskoj 16. Ako se doda i novac koji je dobiven za projektnu dokumentaciju, ta je zgrada od Fonda dobila više od milijun kuna. Ostatak novca potreban za izvođenje radova namaknut će se kreditom. ZTB Stan poslovno surađuje s PBZ-om, koji ima utvrđen model kreditiranja suvlasnika zgrada na upravljanju kod upravitelja nekretninama. Odluku, odnosno suglasnost za izvođenje radova treba potpisati minimalno 60 posto suvlasnika, a osim te odluke te zahtjeva za odobrenje kredita, ZTB Stan banci treba dostaviti i analitičku karticu zgrade za posljednja tri mjeseca iz koje se vidi urednost plaćanja pričuve, odnosno njena naplativost mora biti minimalno 70 posto u zadnja tri mjeseca.

Izbor ponuda

Prema projektnom zadatku, na zgradi u Trakošćanskoj 16 bit će izvedena toplinska izolacija krova, toplinska izolacija zidova pročelja i zidova lođe te podova, zamjena prozora grijanih stambenih prostora i zamjena prozora i vrata negrijanih spremišta u prizemlju. Iako već imaju ponude kooperanata, u ZTB Stanu ovih će ih dana obnoviti, nakon čega će odabrati izvođače. Ističu kako najpovoljnija ponuda nije i najjeftinija, jer ponuda mora biti napravljena strogo na osnovi troškovnika i materijala u troškovniku i projektu, a sve prema važećim pravilnicima i vrlo strogim zahjevima FZOEU.

Sveobuhvatna obnova dosad u Hrvatskoj nije bila provođena na zgradama koje su stare 30 ili 40 godina

Kada su prije godinu i pol krenuli s projektima energetske učinkovitosti, ZTB Stan morao je uvjeravati suvlasnike što to znači za njihovu zgradu. Godinu dana kasnije, situacija je, kažu, bitno drukčija, jer su suvlasnici počeli prepoznavati kolike uštede ti projekti nose. Danas imaju slučaj da ih sami suvlasnici kontaktiraju i žele ići u prvi korak prema energetskoj obnovi, a to je energetski pregled i certificiranje.

Česte edukacije

U ZTB Stanu radili su i na vlastitoj i na edukaciji suvlasnika i njihovih predstavnika, tako da danas za projekte energetske učinkovitosti postoji veliko zanimanje. Nedavno je napravljena i prezentacija suvlasnicima zgrada u Kolodvorskoj 1 i predstavniku zgrade Trakošćanska 20, gdje su im opisane investicije te koliko bi to bilo povećanje pričuve s obzirom na investiciju. Općenito, ZTB Stan sa svojim partnerima projektantima stavlja naglasak na dobru informiranost suvlasnicima, tako da su u pripremi prezentacije projekata, investicija, ušteda, rok povrata investicija i za sve ostale zgrade za koje su projekti gotovi ili su u fazi projektiranja.

– Sveobuhvatna obnova dosad u Hrvatskoj nije bila provođena na zgradama koje su stare 30 ili 40 godina, nego su bila krpanja ili nadogradnje koje to ustvari nisu bile. Sada se zgrade obnavljaju cjelovito i cilj je energetskih obnova zgrada ušteda energije. Jest da suvlasnici s tom obnovom dobivaju popravke krovova koji cure, dimnjaka koji propuštaju i slično, ali kroz sve te mjere se štedi energija – ističu u ZTB Stanu.

Energetskom obnovom uštede 70 posto!

Energetskom obnovom zgrada može se uštedjeti i do 70 posto energije, ovisno o obujmu mjera koje se rade, no najvažnije je, kažu u ZTB Stanu, obnoviti pročelje i ovojnicu. Smanjenjem toplinskih gubitaka kroz vanjsku ovojnicu zgrade postiže se kvalitetnija raspodjela topline u stambenim prostorima i boravak u zgradi postaje znatno ugodniji. Dobrim rješenjima toplinskih mostova uklanja se mogućnost pojave gljivica i plijesni te se na taj način doprinosi zdravijem i kvalitetnijem stanovanju. Osim toga, u praksi se pokazalo da se energetskom obnovom povećava vrijednost nekretnina do osam posto za svako povećanje energetske učinkovitosti za jedan energetski razred, odnosno za prosječno 16 posto kod cjelovitih energetskih obnova. Velika ušteda energije omogućuje i da se investicija u obnovu otplaćuje iz same uštede, često bez povećanja životnih troškova suvlasnika. Provedbom energetske obnove suvlasnici se štite od utjecaja budućih poskupljenja energije. Jednom smanjeni troškovi energije predstavljaju trajnu zaštitu od budućih poskupljenja.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Maruševec: objavljen Javni poziv mladim obiteljima za ostvarivanje potpore za kupnju i adaptaciju stambenog prostora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec objavila je prvi ovogodišnji Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja, za koji je u općinskom Proračunu ove godine osigurano 55.000 eura.

Mlade obitelji s područja Općine Maruševec mogu ostvariti bespovratnu potporu kroz dvije mjere iz Programa demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine Maruševec za 2024. godinu, i to za sufinanciranje adaptacije obiteljske kuće te za sufinanciranje kupnje obiteljske kuće/stana.

Prijavitelji mogu ostvariti sufinanciranje za adaptaciju obiteljske kuće na području Općine Maruševec u iznosu do 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 2000 eura, pod uvjetom da je adaptacija započela nakon završetka 2. Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja na području Općine Maruševec u 2023. godini.

Što se tiče sufinanciranja kupnje obiteljske kuće/stana, prijavitelji mogu ostvariti sufinanciranje u iznosu do 50 posto kupoprodajne cijene, a najviše 4.000,00 eura pod uvjetom da je kupoprodajni ugovor sklopljen nakon završetka 2. Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja na području Općine Maruševec u 2023. godini.

Općina Maruševec stvara uvjete za ostanak i doseljavanje mladih obitelji na svoje područje radi demografske obnove, povećanja broja stanovnika i ravnomjernog gospodarskog razvoja općine. Tome već sada svjedoči 50-ak obitelji kojima smo pomogli da dođu, ovdje ostanu graditi život, svoje obitelji i našu zajednicu. Vjerujemo da će ove i druge naše politike biti dodatni poticaj mladim ljudima za ostanak u našem kraju, imajući na umu da su upravo oni nositelji razvoja i presudni faktor povećanja nataliteta ističe načelnik Mario Klapša.

Javni poziv kao i svi potrebni dokumenti, nalaze se na Internet stranicama Općine Maruševec, a rok za prijavu na Javni poziv je 3. lipnja ove godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Malu maturu položili u OŠ Babinec iz 1974. godine, a nakon 50 godina prisjetili se dogodovština iz školskih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Zajednički susret učenika završnih razreda Osnovne škole Babinec, a koji su osmi A, B ili C razred završili školske godine 1973./74. održan je u petak, 3. svibnja, objavila je Općina Cestica.

Prvi generacijski susret, 50 godina nakon završetka Osnovne škole potaknuli su Stanko Dugi iz osmog A, Mirko Majhen iz 8. B i Marijana Kutnjak r. Hutinski iz 8.C razreda.

Uz 47 učenika, susretu se odazvala i razrednica 8. B, učiteljica Marija Jug, a nakon okupljanja koje je započelo u 17 sati na terasi restorana Žmah u Babincu, snimljena je zajednička fotografija.

U nastavku druženja izaslanstvo učenika otišlo je na groblje u Cesticu te položilo svijeće i zapalilo svijeću na grobu učiteljice Marije Sedlar, razrednice 8. C razreda, a u spomen na učiteljicu Ivanku Jakopan, razrednicu 8. A razreda, kao i na preminule kolege učenike, potom je vijenac položen kod središnjeg križa na groblju gdje je molitvu za preminule razrednike, učitelje i učenike predvodila Slavica Kovačić rođena Šinjur.

Po povratku s groblja druženje je nastavljeno uz sjećanje na školske dane, a u ime organizacijskog odbora učenicima koji su se na susret odazvali zahvalila je Marijana Kutnjak. Podsjetila je na siromaštvo i sveopću oskudicu u kojoj se nekad odrastalo i živjelo te izrazila zadovoljstvo i zahvalnost roditeljima i nastavnicima koji su ih tijekom odrastanja i školovanja vodili kroz život. Zahvalnost na susretu svojim nekadašnjim đacima izrazila je i učiteljica glazbenog odgoja Marija Jug, a susret je potom nastavljen uz zakusku i sjećanja na školske dane.

Na generacijski susret učenika, danas mahom u dobi od 65 godina, đaci su donijeli i fotografije iz školskih dana, a sa zanimanjem su pogledali i „Spomenar“ (isti je sačuvala i na susret donijela Josipa Korotaj rođena Mihin iz Kolarovca) koji je u to doba gotovo držao svaki učenik.

Druženje je uz pjesmu i prepričavanje dogodovština iz školskih dana potrajalo do duboku u noć, a uz izvođenje hitova iz sedamdesetih i nešto novijih glazbenog sastava „Mihael i Marinko“ se i zaplesalo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje