Povežite se s nama

U fokusu

U Brezničkom Humu poplavljeni podrumi, hale i škola, a aktivirala se i klizišta

Objavljeno:

- dana

JAKA KIŠA I NEVRIJEME

Jaka kiša koja je ove noći padala u Varaždinskoj županiji zatvorila je ceste, poplavila podrume i aktivirala klizišta. Najteže jutro imali su mještani Brezničkog Huma. Tamo je ponovno poplavio potok, poplavljen je centar mjesta, a u školi nema nastave.

– Cijelo jutro borili smo se s vodom. Situacija više nije tako kritična, ali je šteta velika. Prošle godine nakon Martinja kada se desila poplava napravili smo nasip, ali to očito nije dovoljno. Voda se probijala preko nasipa i poplavila centar. Poplavljene su kuće, hale, centar… U Ščepanju su se pojavila klizišta i cesta je zatrpana. Dežurne službe to sad raščišćavaju, a ljudi su odsječeni – kaže načelnik Općine Breznički Hum Zoran Hegedić.

Poplavljene su i prostorije Osnovne škole breznički Hum zbog čega nema ni nastave.

– U šest ujutro naišli smo na 20 centimetara vode. Iz svih šahtova digla se voda. Dvije učionice i hodnik morat ćemo sanirati – rekla nam je ravnateljica Vesna Ivančan.

Iz varaždinskog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje javljaju da su zbog vode  na kolniku zatvorene slijedeće prometnice
d-24 na rotoru u Mađarevu,
– žc 2134 Japače Polje – Paka,
– žc 2174 Breznički Hum – Andrašeki,
– žc 2171 Breznički Hum – Gornjaki,
– lc 21532 Novi Marof – Krč
– lc 25137 zbog odrona zemlje na prometnicu Gornje Šćepanje – Valjaki.
– lc 25157 Jales Breznički – Pavlovići

Zbog granja i vode po cesti otežan je promet na slijedećim mjestima:
– Beretinec kod nogometnog igrališta
– voda je na cesti u Presečnom
– granja na cesti ima na zapadnoj zaobilaznici Varaždina
– vode ima na cesti u Mirkovcu
– voda je u podvožnjaku u Koprivničkoj ulici u Varaždinu
– voda je na cesti u Podrutama

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje