Povežite se s nama

Život i društvo

Poslodavcima koji ne zaposle osobe s invaliditetom kazne i milijun kuna mjesečno

Objavljeno:

- dana

OD POČETKA NOVE GODINE

Kada dođu platiti račun na blagajnu tvrtke Čistoća na varaždinskoj tržnici, građani novac predaju Josipu Puškadiji. Ovaj 21-godišnjak na blagajni radi od srpnja i to je njegovo prvo radno mjesto.

Od velikog broja svojih vršnjaka ne razlikuje se samo po tome što se uspio zaposliti, nego i po tome što je gluha osoba.

– Zadovoljan sam poslom. Nemam primjedbi – sa smiješkom je objasnio Josip uz pomoć kolegice Maje Papp, koja se s njim odlično slaže.

Direktor Čistoće Davor Skroza pojašnjava da Josipa nisu zaposlili zbog ispunjavanja kvota, nego su mu željeli omogućiti da se dokaže na radnom mjestu i samostalno zarađuje za život.

Da bi više osoba s invaliditetom trebalo zaposliti, smatra i umirovljenica Štefica Benc iz Beretinca. – U Varteksu je nekada bilo zaposleno puno radnika s oštećenjima sluha, no mogli su komunicirati, a bili su odlični radnici – istaknula je.

Centar Silver u sklopu projekta MODEL 4P pruža besplatne usluge za poslodavce i osobe s invaliditetom

I dok je danas teško susresti osobu s invaliditetom koja radi na radnome mjestu koje uključuje komunikaciju s klijentima, sljedeće godine to više ne bi trebala biti iznimka.

Barem se tako očekuje s obzirom na to da 1. siječnja 2015. počinje obveza kvotnog zapošljavanja za sve poslodavce koji imaju 20 i više zaposlenika.

To je propisano novim Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Ne ispune li zakonske obveze, za poslodavce je predviđena i kazna.

Imaju i posudionicu

– Za svaku osobu s invaliditetom, koju unatoč obvezi ne zaposle, poslodavci će u pravilu plaćati penale u iznosu od 30 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, što iznosi oko 900 kuna mjesečno. Neki poslodavci misle da će im lakše biti plaćati kazne, ali samo iz neznanja o tome koliko puno osobe s invaliditetom mogu pružiti. Međutim, s obzirom na to da ima onih koji zapošljavaju jako puno ljudi, kazne se penju i do milijunskih iznosa mjesečno. Istovremeno, nemaju pravo na nikakve olakšice koje su predviđene za sve koji zaposle osobu s invaliditetom – rekla je Andreja Matković, radna terapeutkinja iz zagrebačkog Centra za rehabilitaciju Silver.

Ona je zajedno s kolegama nedavno u Varaždinu predstavila projekt tog Centra pod nazivom “MODEL 4P = podrška + posloprimci + poslodavci = posao”. Riječ je o projektu koji sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda, a zahvaljujući tome Centar Silver pruža besplatnu stručnu pomoć.

– Osobe s invaliditetom mogu se javiti u naš Savjetodavni karijerni centar, u kojem ćemo im pomoći da pripreme zamolbu i životopis, odnosno da se pripreme za intervju ili da razviju svoje radne potencijale – pojašnjava radna terapeutkinja.

Besplatne informacije i savjeti na licu mjesta

Poslodavcima pak podršku osigurava njihov mobilni tim koji su nazvali Kompas.

– Nudimo besplatne konzultantske savjete, i to od općenitih informacija o tome koje sve vrste invaliditeta postoje, što sve osobe s invaliditetom mogu raditi, pa do konkretne pomoći u slučaju da se odluče na zapošljavanje. Tada naš mobilni tim dolazi na ciljano radno mjesto, pogleda ga i daje informacije jesu li eventualno potrebne prilagodbe i kakve. Ujedno nudimo informacije o poticajima na koje poslodavci imaju pravo – ističe Andreja Matković.

Mobilni tim Kompas poslodavcima pruža informacije o subvencijama, a daju i savjete o prilagodbama radnog mjesta

Dodaje da su u sklopu projekta uspjeli nabaviti i dio tzv. asistivne tehnologije.

– Ako zaposli osobu s invaliditetom za koju su potrebne prilagodbe radnog mjesta, poslodavac u našoj posudionici može posuditi što mu treba do trenutka dok sam to ne nabavi. Naime, država subvencionira poslodavcima i nabavu asistivne tehnologije – napominje.

Projekt traje do 1. siječnja 2015., ali će stručne osobe iz Centra Silver i nakon toga biti na raspolaganju za sve upite i nejasnoće.

KONTAKT ZA BESPLATNE SAVJETE

Centar za rehabilitaciju Silver
Štefanovec 34, Zagreb

Tel.: 091/239-44-63
e-mail: [email protected]
www.czrs.hr

 

 

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Život i društvo

Varaždinci danas sve do podneva u centru grada mogu doznati sve o reanimaciji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, obilježava se 08. svibnja u čast Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a proslavom ovoga dana u Republici Hrvatskoj započinje i obilježavanje Tjedna Crvenog križa  8.-15. svibnja.

 Društvo Crvenog križa Varaždinske županije tim povodom organizira niz aktivnosti. Jedno od događanja bit će prezentacija pružanja Prve pomoći unesrećenim osobama, odnosno upoznavanje sa pravilnim postupkom reanimacije. Tom prigodom, građani će se moći upoznati sa aktivnostima, radom i djelovanjem Crvenog križa.

Prisutnima će biti dostupno besplatno mjerenje vrijednosti šećera u krvi i krvnog tlaka.

 Svrha obilježavanja Tjedna Crvenog križa je promicanje djelatnosti Crvenog križa i na taj način približavanje svih oblika pomoći našim korisnicima i osobama u potrebi te ovim putem svim djelatnicima, volonterima, članovima, korisnicima, simpatizerima i prijateljima Crvenog križa čestitamo Svjetski dan crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

 Pozivamo sve građane da dođu 08.05.2024.godine na Franjevački trg, ispred Grgura Ninskog u vremenu od 9,00 do 12,00 sati, na druženje uz kavu i sokove.

Očuvajmo humanost, spoznajmo važnost solidarnosti i zamislimo koliko bi svijet bio bolji kada bi svatko od nas dao svoj doprinos.

Nastavite čitati

Život i društvo

Iz varaždinske Bolnice poručili: Budimo pametniji od bakterija i, za početak, perimo svoje ruke ispravno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 5. svibanj Svjetskim danom higijene ruku u zdravstvenim ustanovama i pokrenula globalnu kampanju „Spasimo živote – perimo naše ruke” koja se obilježava širom svijeta.

U kampanju se uključila i Opća bolnica Varaždin zajedno s Društvom za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi HUMS-a, prepoznavši važnost prakse higijene ruku, kao i aktivnog promicanja svijesti o ključnoj ulozi te praske u očuvanju zdravlja pacijenata i osoblja.

Svjetski dan higijene ruku u varaždinskoj bolnici tako je obilježen u utorak predavanjem na temu “Čiste ruke spašavaju živote”, a nastaviti će se 9. svibnja u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof i Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, Željka Gajski, istaknula je kako je higijena ruku najstarija, najjednostavnija, najefikasnije i najjeftinija mjera smanjenja infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi, istaknuvši kako je ona neizostavan faktor kada se govori o sigurnosti bolesnika u zdravstvenoj ustanovi.

– Naša bolnica posvećena je kontinuiranom unaprijeđenju standarda kvalitete zdravstvene skrbi, a higijena ruku jedan je od temeljnih stupova na kojima se temelji naša praksa. Kroz ove aktivnosti želimo podići svijest o važnosti higijene ruku među našim zaposlenicima -rekla je Gajski te dodala kako su u bolnici svjesni da su intrahospitalne infekcije ozbiljan izazov s kojim s suočavaju zdravstvene ustanove diljem svijeta.

– Opća bolnica Varaždin kontinuirano radi na implementaciji najviših standarda prevencije, uključujući pravilnu higijenu ruku, čišćenje i dezinfekciju prostora te edukaciju osoblja i pacijenata – poručila je Gajski.

Svjetski dan higijene ruku Opće bolnice Varaždin podržala je i pomoćnica ravnatelja za kvalitetu, Larisa Čmelak.

– Jedan od ciljeva Odjela za kvalitetu Opće bolnice Varaždin je promicanje svijesti o važnosti higijene ruku, zato smo jako ponosni na naše medicinske sestre iz tima za kontrolu bolničkih infekcija što su danas pripremile kvalitetno i edukativno predavanje o važnosti higijene ruku. Slogan Svjetske zdravstvene organizacije je „Spasimo živote – perimo naše ruke”. Podsjetila bih javnost i zdravstvene djelatnike na važnost racionalne primjene antibiotika. Zbog ljudske neracionalne primjene antibiotika, bakterije stvaraju pametne mehanizme pomoću kojih razvijaju otpornost na antibiotike, stoga imamo velik broj multirezistentnih bakterija s kojima se borimo svaki dan. Molim vas, budimo pametniji od bakterija i, za početak, perimo svoje ruke ispravno kako bismo spasili živote – poručila je Čmelak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje