Povežite se s nama

Život i društvo

Počela proslava 60. obljetnice zaštite špilje Vindija, a planira se gradnja interpretacijsko-istraživačkog centra

Objavljeno:

- dana

Špilja Vindija je županijsko, hrvatsko, europsko i svjetsko blago kojim se ponosimo, istaknuo je župan Anđelko Stričak na znanstveno-stručnom skupu održanom 19. ožujka u Županijskoj palači u Varaždinu povodom 60. obljetnice proglašenja špilje Vindije paleontološkim spomenikom prirode.

Ovaj lokalitet na području Donje Voće zaštićen je još 13. studenoga 1964. godine, a uz to danas uživa i zaštitu kao kulturno dobro Republike Hrvatske.

Da su nalazi pronađeni na ovom vrijednom lokalitetu danas hit u svijetu, napomenuo je dr. sc. Siniša Radović, voditelj Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Upravo je HAZU zajedno s Varaždinskom županijom, Javnom ustanovom Priroda Varaždinske županije i Gradskim muzejom Varaždin organizirao znanstveno-stručni skup kojim je počelo obilježavanje važnog jubileja.

Dr. sc. Radović je s Lovorkom Štimac-Dedić, višom kustosicom iz Gradskog muzeja Varaždin, priredio predavanje na kojem su prvi put javno predstavljena sva dosad provedena istraživanja u špilji Vindija.  

– HAZU je preko Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara od 1974. do 1987. vodio sustavna terenska istraživanja, koja su obuhvaćala vrlo velike zahvate. Najbitnije je što su tim i ranijim istraživanjima sakupljeni brojni nalazi koji se dan-danas znanstveno valoriziraju. Među njima svakako vrijedi izdvojiti više puta spominjane koštane nalaze neandertalaca, koji su danas hit u svijetu i nešto čime se danas ne samo ovdje u Varaždinskoj županiji, nego i u cijeloj Hrvatskoj trebamo ponositi. Moderne metode omogućavaju daljnji rad, pa se već nekoliko godina provode analize DNK u suradnji s Max Planck institutom iz Leipziga. I dok se ta istraživanja nastavljaju i dalje, brojna druga, bogata arheološka i paleontološka građa omogućava nam da saznajemo više o životu naših predaka – rekao je dr. sc. Radović istaknuvši da se s veseljem odazvao skupu u ime HAZU-a.

Uz fosilne kosti neandertalaca, osobitost špilje Vindije su njeni duboki sedimenti, napomenula je ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar.

– Preostali zaštitni profili danas su najveća vrijednost špilje Vindija. Predstavljaju svojevrsne „vremenske kapsule“ koje još uvijek sadrže dragocjene podatke o nekadašnjem životu u špilji i oko nje, a važne su za buduća znanstvena istraživanja pomoću modernih tehnologija. U posljednjih nekoliko godina smo, u cilju zaštite i očuvanja špilje Vindije, pokrenuli veliki broj aktivnosti, a sve kako bi Vindija dobila status kakav lokalitet ovakve vrijednosti i značaja zaslužuje – istaknula je Sanja Kopjar.

Župan Stričak je napomenuo da se Varaždinska županija za 60. obljetnicu zaštite špilje Vindije pripremala dvije godine.

– U tom razdoblju provedeno je niz istraživanja i izmjera, a sve kako bi se mogle izraditi studije i elaborati potrebni za daljnju zaštitu i promociju. Usporedno s tim tražili smo primjerenu lokaciju za interpretacijsko-istraživački centar, koji želimo izgraditi na tom području kako bismo na jednom mjestu prezentirali sve nalaze i dokumentaciju vezane uz špilju Vindija. Današnji skup prvi je u nizu događanja kojim tijekom ove godine planiramo obilježiti 60. obljetnicu zaštite. Mogu najaviti da ćemo 13. studenoga, na dan kada je špilja Vindija zaštićena kao paleontološki spomenik prirode, predstaviti monografiju posvećenu ovom lokalitetu. Špilja Vindija je županijsko, hrvatsko, europsko i svjetsko blago s kojim se trebamo ponositi – rekao je župan Stričak.

Dr. sc. Ivor Janković sa zagrebačkog Instituta za antropologiju, koji je tijekom 2023. godine pod vodstvom dr. sc. Ivora Karavanića, redovitog profesora Filozofskog fakulteta u Zagrebu provodio zaštitna istraživanja u špilji Vindija, izrazio je zadovoljstvo sinergijom različitih struka.

– Jako je dobro da ovog puta idemo sinergijom različitih struka, a sve u pripremi buduće valorizacije lokaliteta ne samo u znanstvenom smislu, nego i u ekonomskom smislu, odnosno iskorištavanju njegovog ekonomskog i turističkog  potencijala. Kao jednu od predradnji, proveli smo i zaštitu ugroženog, ali vrlo vrijednog profila. Tada smo iskoristili priliku da uzmemo uzorke potrebne za suvremene metode istraživanja, od onih koji će nam pomoći da doznamo više o paleookolišu, primjerice proučavajući drevni DNK. To je jedna od najmodernijih metoda kojom možemo doći do brojnih novih podataka iz područja geoarheologije, naučiti kako se formirala pećina, a kako slojevi. Tu su i uzorci za radiometrijsko precizno datiranje različitih slojeva i pojava u pećini te za sve druge potrebne analize koje su trenutno u tijeku kod nas, a isto tako smo uključili i brojne svjetske stručnjake. Zajedničko hrvatskim i svjetskim znanstvenicma jest da Vindija za sve nas ima poseban značaj – istaknuo je dr. sc. Janković.

U Gradskom muzeju Varaždin čuva se nekoliko tisuća predmeta iz špilje Vindije, od kojih je dio bio izložen u Županijskoj palači zahvaljujući višoj kustosici Lovorki Štimac-Dedić.

– Prva sustavna istraživanja špilje počela su 1928. godine pod vodstvom Stjepana Vukovića, koji je građu prikupljao tijekom više od 30 godina. Ta godina je važna i zato što su tada započela i prva istraživanja na varaždinskom području. Velika je količina građe koja se čuva u Gradskom muzeju Varaždin, od paleontološke zbirke pa sve do zbirke novovjekovne građe, dakle vremenski raspon je veći od 30.000 godina. Zaista je važno i uvijek se naglašavaju sedimentne naslage i neandertalci, no ne smijemo zaboraviti ni na kulturu i tisućljetnu povijest ne samo špilje, nego i van nje. Stanovništvo, priče, etnologija i povijest, sve je to toliko isprepleteno da i mi kao muzejska struka trebamo taj segment ispričati javnosti – rekla je Štimac-Dedić.

Na stručnom skupu, koji je moderirao dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad HAZU-a, mr. sc. Roman Ozimec predstavio je biospeleološka istraživanja i praćenja stanišnih uvjeta špilje Vindija, dr. sc. Ljerka Marjanac izradu projektne dokumentacije za dodatnu zaštitu ulaza i uređenje dijela unutrašnjosti špilje Vindija, a Zlatan Novak, mag. ing. geod. et geoinf., geodetsku izmjeru i 3D lasersko skeniranje špilje, obradu podataka te izradu 3D modela špilje i usporedbu u odnosu na 2009. godinu. Sandra Malenica, savjetnica za kulturu u Varaždinskoj županiji, zaključno je predstavila konceptualnu skicu interpretacijsko-istraživačkog centra Špilja Vindija.

Dodajmo da su stručnom skupu prisustvovali načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet, predsjednik Upravnog vijeća JU Priroda Varaždinske županije Zdenko Đuras, županijski vijećnik Krunoslav Lukačić i drugi uzvanici.

Život i društvo

Dječji vrtić “Leptirić” Ljubešćica trebao bi biti dograđen u roku od godinu dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Općini Ljubešćica danas je potpisan ugovor s izvođačem radova za projekt dogradnje Dječjeg vrtića “Leptirić” Ljubešćica.

Ugovor su potpisali načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić i direktorica tvrtke Kontura Klaudija Korade, koja će izvoditi radove.

Uvođenje u posao očekuje se u roku od 15 dana od potpisivanja ugovora, a rok za izgradnju je 12 mjeseci. Mališani bi u novi dio vrtića trebali krenuti 1. rujna sljedeće godine.

Dogradit će se i opremiti dva dnevna boravka i to jedan za vrtićku skupinu od 20 djece, a drugi za jasličku skupinu od 12 djece. Dogradnjom će se vrtić povećati za dodatnih oko 240 metara četvornih zatvorene površine i oko 50 metara četvornih natkrivenih terasa.

– Ovo je još jedan projekt koji će povećati kvalitetu predškolskog odgoja na području Općine Ljubešćica. Pojavila se potreba za proširenjem vrtića, postoji potencijal za daljnji upis djece, a pojavila se mogućnost da kroz Nacionalni plan oporavka dobijemo financiranje za dogradnju postojećeg vrtića. Pošto imamo i mjesta i lokaciju krenuli smo u projekt u kojem ćemo dobiti mjesta za još dvije odgojne skupine. Prvenstveno je bitno da riješimo problem jaslica jer je na njih najveća navala – rekao je načelnik Horvatić.

Ugovorna vrijednost radova iznosi 687.410 eura, a putem natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurano je 324.905 eura. Općina Ljubešćica sama će osigurati preostali dio novca.

Ravnateljica vrtića “Leptirić” Kristina Ivanušec dodala je da je cilj da sva djeca koja se prijave dobiju priliku pohađati vrtić te da se ukine lista čekanja. U “Leptirić” trenutno ide 71 dijete, a za njih brine sedam “teta”.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Novom Marofu 220 djece sudjelovalo na jubilarnom 20. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Novog Marofa i Dječjeg vrtića Novi Marof, u petak je u Sportskom parku Novi Marof održan jubilarni 20. Olimpijski festival dječjih vrtića – Novi Marof 2024.

Mališani iz sedam dječjih vrtića, njih 220, natjecalo se u olimpijskim disciplinama – trčanje, štafeta 4×20, skok u dalj, bacanje loptice i malom nogometu.

Na Olimpijskom festivalu sudjelovali su mališani iz dječjih vrtića Gumbek, Bambi, Pčelica, Sretna djeca, Leptirić, Tratinčica i Novi Marof.

Festival je otvorio novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je pritom zahvalio svima koji su se odazvali ovogodišnjem festivalu.

– Vjerujem da će biti zabavno, da će biti uspješno. Neka pobijedi najbolji i neka izostanu povrede. Suci neka pošteno i pravedno kroje svoje odluke – rekao je gradonačelnik Jenkač prilikom otvaranja festivala.

Dodao je kako je cilj festivala potaknuti djecu da aktivno sudjeluju u sportu i da im se pokaže da je sport zabavan, zbog čega mu je drago što se i ove godine odazvao velik broj dječjih vrtića i mališana.

Ukupni pobjednici 20. Olimpijskog festivala dječjih vrtića Novi Marof 2024. su djeca Dječjeg vrtića “Tratinčica” iz Varaždinskih Toplica, dok je “fair play” ekipom proglašena ekipa Dječjeg vrtića “Pčelica” iz Bisaga.

Dodajmo da su sponzori ovogodišnjeg festivala, uz Grad Novi Marof, tvrtka Comet d.o.o., M Desing i Art, Hrego Desing, Tehnoguma d.o.o. i voćarna Non stop Novi Marof.

Pojedinačni rezultati

Pobjednici malonogometnog turnira kod djevojčica bila je ekipa DV Gumbek, slijede DV Tratinčica i DV Novi Marof, dok su kod dječaka pobjednici ekipa iz DV Tratinčica, drugo mjesto DV Pčelica i treće DV Novi Marof.

U trčanju na 60 metara kod djevojčica pobijedila je Anja Slatina iz DV „Novi Marof”, zatim Ena Čolja iz DV „Leptirić” i Hana Hanc kao treća iz DV „Tratinčica”. U utrci dječaka najbolji je bio Damjan Denac iz DV „Tratinčica”, drugo mjesto osvojio je Emil Hrebak iz DV „Bambi”, a treće Niko Martinez iz DV „Gumbek”.

U bacanju loptice prvo mjesto osvojila je Amelie Vuradin iz DV „Novi Marof”, zatim Elena Smođi iz DV ” Leptirić” te Nikol Levatić iz DV “Gumbek”. Kod dječaka prvo mjesto osvojio je Leon Hajduk iz DV “Tratinčica”, drugo mjesto Adam Turković  iz DV ” Gumbek”, a treće mjesto Fran Klasić iz DV “Pčelica”.

U skoku u dalj prvo mjesto osvojila je Julia Tuk iz DV Novi Marof, zatim Julija Pokos iz DV ” Tratinčica” te Bruna Horvat iz DV Novi Marof. Kod dječaka prvo mjesto osvojio je David Čamić iz  DV “Sretna djeca”, drugo Gabrijel Pofuk iz DV “Sretna djeca”, a treće mjesto osvojio je Gabrijel Horvat iz DV ” Gumbek”.

U disciplini štafeta 4x20m najbolje su bile djevojčice DV „Novi Marof”, zatim DV “Sretna djeca”, i DV “Tratinčica”. Kod dječaka pobjednici su iz DV “Bambi”, zatim DV “Tratinčica” i DV “Sretna djeca”.

U natjecanju odgojiteljica u disciplini štafeta u guranju automobilske gume prvo mjesto osvojile su odgojiteljice DV “Gumbek”, drugo mjesto DV “Pčelica”, a treće mjesto odgojiteljice DV “Leptirić”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje