Povežite se s nama

Život i društvo

Uspješno iskoristili novac za energetske projekte

Objavljeno:

- dana

Mještani Brezničkog Huma proslavili Dan općine

Na blagdan Svetog Martina mještani Brezničkog Huma proslavili su dan svoje općine. Uz tradicionalno martinjsko proštenje pred župnom crkvom, u utorak je održana i svečana sjednica Općinskoga vijeća.

– Općina je i ove godine, uz sve redovne aktivnosti, odrađivala i neke nove projekte. Većina projekata ove se godine odnosila na poboljšanje energetske učinkovitosti. Prijavili smo se na natječaje Ministarstva gospodarstva, pri čemu je Općina kao samostalni prijavitelj dobila dva projekta, a kod šest projekata prijavitelji su bili naša dobrovoljna vatrogasna društva – rekao je načelnik općine Zoran Hegedić.

Sigurnost prometa

Projekt koji se realizirao ovih dana zamjena je 90 rasvjetnih tijela na području općine i to u naselju Radešić te u samom centru Brezničkog Huma. Vrijednost projekta je 250.000 kuna, a Ministarstvo gospodarstva sufinanciralo ga je sa 75 posto novca.
– Napravljene su velike uštede na utrošku električne energije jer je instalirana LED rasvjeta, poboljšana je funkcionalnost javne rasvjete, a dobiveno je i na prometnoj sigurnosti zbog bolje osvijetljenosti nogostupa uz državnu cestu – rekao je Hegedić.

 

Lani su uložena dva milijuna kuna u postavljanje cjevovoda u donjem dijelu Šćepanja do područne škole

Drugi projekt koji je odobren Općini projekt je energetske obnove područne škole u Šćepanju, gdje su krovište i pročelje dotrajali. U sklopu projekta, koji je vrijedan 250.000 kuna, zamijenit će se krovište, stolarija je već zamijenjena te će se obnoviti i pročelje i to prema energetskim standardima. Ako meteorološki uvjeti dopuste, taj bi projekt trebao biti realiziran do kraja godine.

U proteklih godinu dana obnovljeni su i vatrogasni domovi, Ministarstvo kulture novčano pomaže istraživanja arheološkog nalazišta Humščak, no, ipak, najveća ulaganja ove godine bila su u elektroenergetsku mrežu. U Gornjem Radešiću, naime, postavljeno je 160 električnih betonskih stupova s potpuno novom električnom mrežom i instalirana je nova trafostanica. Druga trafostanica postavljena je pokraj škole u Šćepanju, a zamijenjena je i trafostanica pri Graberskom.

Podrška udrugama

– HEP je u te radove uložio oko dva milijuna kuna. Iduće godine u planu je još jedna nova trafostanica u Šćepanju, koja bi pokrila zaseoke Šavorići, Klamfari, Mlinareki i Kičini. U Gornjem Humu ostaje nam jedan strujni krug, Petrusi i Kišuri, čime bismo uspjeli cijelu općinu pokriti kvalitetnom niskonaponskom električnom mrežom – istaknuo je Hegedić.

Priznanja zaslužnima

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljene su i plakete zaslužnima za doprinos promociji i životu općine. Nagradu za pomoć općini dobio je Marijan Sekovanić, likovni umjetnik, zaslužan za provođenje likovne kolonije Sveti Martin. Riječ je o tradicionalnoj koloniji koja se održava svake godine na općinskom području, a okuplja desetke priznatih slikara. Plaketu je dobio i orkestar limene glazbe Breznički Hum, koji sudjeluje u međunarodnom projektu Općine i prijateljske općine Šmartno, a postiže i zapažene rezultate na natjecanjima. Ženska A-ekipa DVD-a Šćepanje, pak, nagrađena je zbog svojih iznimnih rezultata na vatrogasnim natjecanjima.

 

U suradnji sa ŽUC-om počela je i sanacija klizišta na Gmanju u Radešiću u vrijednosti većoj od 400.000 kuna. Potrebno je napraviti i potporni zid u Krščenovcu, a na proljeće bi se trebala asfaltirati i cesta od Krščenovca prema Breznici. Što se tiče vodovodne infrastrukture, lani su uložena dva milijuna kuna u postavljanje cjevovoda u donjem dijelu Šćepanja do područne škole. Za vodovod u gornjem dijelu Šćepanja projektna dokumentacija je završena i realizacija tog projekta vrijednog sedam milijuna kuna trebala je već početi, no zbog poplava koje su zadesile Slavoniju, Hrvatske vode taj su novac morale preusmjeriti, pa će radovi u gornjem Šćepanju pričekati do proljeća.

U Općini Breznički Hum neće nespremni dočekati ni iduću godinu, kada očekuju europske natječaje.
– Imamo tri projekta spremna za realizaciju i očekujemo otvaranje natječaja. To su projekti dječjeg vrtića, nerazvrstanih cesta i obnove stare škole – rekao je Hegedić.

Općina u skladu sa svojim mogućnostima financijski podržava i aktivnosti i programe svojih društava i udruga, pa tako pomažu dobrovoljna vatrogasna društva, Lovačko društvo Lisac, orkestar limene glazbe Sv. Martin, a surađuju i u radu lokalne akcijske grupe LAG – PRIZAG. Iduće godine u planu je i osnivanje udruge žena, a Općina pomaže i Osnovnoj školi Breznički Hum, koja je ove godine po drugi put obnovila svoj status Međunarodne ekoškole.

S HAC-om naći rješenje za poplave

Lani na Martinje općina je plivala pod vodom, a i ovu godinu obilježile su poplave i to krajem listopada, zbog čega je i proglašena elementarna nepogoda.
– Tu su se obnovila neka klizišta, nastala su i nova, a bujice su nam odnijele nerazvrstane ceste i ove godine, unatoč tome što smo, nakon lanjskih poplava, u suradnji s Hrvatskim vodama napravili nasip kraj Lonje. Projekt je pokazao manjkavost na zadnjoj poplavi, jer iako je nasip izdržao, količina vode je bila takva da se Lonja opet prelila i poplavila centar mjesta. Trenutno smo ponovo u pregovorima s Hrvatskim vodama i mislim da će s jednim dijelom sanacije krenuti već ovih dana. Na proljeće će se pristupiti rješavanju tog problema sustavno, zajedno s Hrvatskim autocestama, jer je cijeli problem nastao kad je autocesta prošla kroz Breznički Hum. Regulacija i Lonje i slivnih voda očito nije dobro projektirana i moramo naći neko sustavno rješenje, da se takve situacije više ne bi ponavljale – rekao je Hegedić.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznici i blagdani do kraja 2024. u Ludbregu proglašeni javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg donio je Zaključak da će sve nedjelje do kraja godine, kao i blagdani  te praznici biti takozvani sajamski dani.

-U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti i povećanja obujma turističke ponude Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta provode različite aktivnosti na proširenju kulturno-turističke ponude. Tako se sve nedjelje  u razdoblju od 1. svibnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima na području Grada Ludbrega – objavili su u Gradu Ludbregu.

Pojedine aktivnosti i programi odvijat će se i u dane praznika ili neradnih dana te se, pored nedjelja, u toku godine danima javnih manifestacija i sajamskim danima proglašavaju ovi dani: 30. 05. 2024. – Dan državnosti i Tijelovo – četvrtak, 22. 06. 2024. – Dan antifašističke borbe – subota, 5. 08. 2024. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja-ponedjeljak, 15. 08. 2024. – Velika Gospa – četvrtak, 1. 11. 2024. – Dan svih svetih – petak, 18. 11. 2024. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – ponedjeljak i 26. 12. 2024. – Sveti Stjepan – četvrtak.

-Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio javnih i sajamskih manifestacija  može započeti najranije u 6:00 sati i završiti  najkasnije do 22:00 sata, a u dane manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ može započeti najranije u 6:00 sati i završiti najkasnije do 24:00 sati – kažu u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje