Povežite se s nama

U fokusu

Inat ili borba za dobrobit građana?

Objavljeno:

- dana

“KRNJA” SJEDNICA TOPLIČKOG GRADSKOG VIJEĆA

Sjednica Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica započela je sa 13 vijećnika, završila sa osam. 

Već kod usvajanja dnevnog reda vijećnici su se podijelili. Četvero liberala i jedan hadezeovac tražili su da se s dnevnog reda sjednice „skinu“ četiri točke dnevnog reda, vezane uz gradsko komunalno poduzeće, tvrtku Forum d.o.o. Prijedlog nije prošao.

Liberali i Prstec napustili sjednicu

Sjednicu je s liberalima napustio i jedini prisutan HDZ-ovac, predsjednik Franjo Prstec.

Nezadovoljni vijećnici ostali su na aktualnom satu, odslušali i debatirali u prve dvije točke dnevnog reda da bi potom HSLS zatražio stanku od 15 minuta. Liberali su se vratili u dvoranu samo kako bi obavjestili kolege vijećnike da napuštaju sjednicu. Razlog – neizglasavanje njihova prijedloga o skidanju četiri predstojeće točke s dnevnog reda. Sjednicu je s liberalima napustio i jedini prisutan HDZ-ovac, predsjednik Franjo Prstec.

Prva sjednica kojom je predsjedao liberal Stanko Medvedec „prelomila“ se na tvrtki gradskoj tvrtki Forum, protiv koje je, prozvali su ga HSLS i vijećnik HDZ-a, novi prvi čovjek Vijeća, pokazao veliku podozrivost prije deset mjeseci kada je osnovana. Na insinuacije da „se prodao“, Medvedec je odgovorio da će, ukoliko se pokažu bilo kakve nepravilnosti u radu tvrtke, prvi zahtjevati promjenu ovlasti gradonačelnice.

Ponavljanje scenarija

Varaždinske Toplice, inače, bile su jedan od rijetkih gradova bez vlastite komunalne tvrtke. Tako su do sada, primjerice sami brinuli i o pogrebima. Sada će o gradskim grobljima u V. Toplicama, Svibovcu i Rukljevini brinuti Forum. U skladu s odlukama u Forum će preći i vlastiti gradski pogon, dakle, čistači i grobari. Inače, točke o Forumu na dnevnom su redu bile i prije deset mjeseci ali tada je sve vezano uz tvrtku – odbijeno. Scenarij je bio gotovo identičan. Tada su stanku zatražili vijećnici HDZ-a. Za razliku od ovoga puta, vratili su se, nakon čega je vijećnik Prstec postavio rafal pitanja.

Odbijena je dokapitalizacija od 200.000 kuna pa je tvrtka s poslovanjem započela sa četiri tisuće kuna na žiro računu. Ne samo da nije propala, nego je tvrtka zaposlila dvoje ljudi i nabavila vlastiti bager. Forum, naime, osim za Grad, obavlja cijeli niz komunalih poslova i za druge, kako poslovne tako i privatne subjekte. Obzirom da se nitko od vijećnika zapravo nije konkretno izjasnio u čemu je problem da Grad ima vlastitu komunalnu tvrtku, za izjavu smo pitali vijećnika HDZ-a Franju Prsteca. Iako je obečao javiti nam se, od petka do utorka to nije učinio.

Petero vijećnika napustilo sjednicu

Vijećnik Halužan otišao je korak dalje pa optužio gradonačelnicu da joj je namjera preuzeti monopol nad Forumom te da je „sve što se u Gradu događa manipulacija Goranke Štefanić“. 

Obzirom da je i nakon napuštanja petorice vijećnika ostalo dovoljno njih za kvorum, sve su točke – vezane uz tekuće gradske probleme – potom jednoglasno prihvaćene.

Spomenimo da dvoje topličkih hadezeovih vijećnika sve češće izbiva sa sjednica Gradskog vijeća – ne računajući sjednicu o izglasavanju proračuna koju su bojkotirali svi vijećnici HSLS-a i HDZ-a. Da su im se tada pridružili laburisti, s kojima su HNS i SDP, uspjeli sklopiti sporazum, proračun ne bi prošao i Varaždinske bi se Toplice našle među desetak hrvatskih gradova sa srušenim gradonačelnicima.

Ovo je, dakle, drugi put da laburisti u zadnji trenutak, prihvačajući proračun nakon tjedana neizvjesnosti i pregovora – „spašavaju“ vlast topličke pozicije. Činjenica da su upravo laburisti – koji su nedugo nakon izbora napustili vladajuću koaliciju, čime je Vijeće iz pozicije, s jednom „rukom“ manje, prešlo u opoziciju – dali presudne glasove, jedan je od glavnih argumenata oponentskih stranaka za sumnju u, kako vele, „tko zna kakva obećanja“.

U korist vladajućih sigurno ne ide to što je, nakon prihvaćanja proračuna, laburist Medvedec imenovan predsjednikom Gradskog vijeća.

Obzirom da je i nakon napuštanja petorice vijećnika ostalo dovoljno njih za kvorum, sve su točke – vezane uz tekuće gradske probleme – potom jednoglasno prihvaćene.

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje