Povežite se s nama

U fokusu

Klubovi, kolateralne žrtve svađe Bazena i Grada

Objavljeno:

- dana

OVRHE NAKON OBEĆANE DONACIJE

Dva varaždinska kluba – Plivački klub Barok i Vaterpolo klub Garestin – primili su ovrhe od Javne ustanove Gradski bazeni. Nisu plaćali korištenje bazena od travnja pa sve do prosinca prošle godine. Međutim, problem je u tome što im je obećano da će novac za to osigurati Grad Varaždin. Računi im nisu trebali biti ispostavljeni ili su bar trebali biti plaćeni.

Naime, u travnju prošle godine na varaždinskim bazenima dogradonačelnik Vjeran Radelić javno se pohvalio pred očima javnosti da će se provesti ideja SDP-a da se pomogne svim vodenim klubovima na bazenima. Za to su osigurali sredstva u proračunu Grada Varaždina za 2014. Donacija u iznosu od 142.500 kuna, koja obuhvaća plaćanje plivačkih staza svim klubovima (tada su Plivački klub Varaždin izostavili iz donacije), od travnja do prosinca trebala je sjesti na račun Gradskih bazena. No, to se nije dogodilo.

– Da, ovrhe su poslane klubovima Barok i Garestin i nitko nije pokušavao osporiti račune. Ostali su nešto plaćali, ali također imaju dugovanja prema Gradskim bazenima. Naime, Grad je htio donirati taj iznos Gradskim bazenima, ali taj model nije pravno moguć i izvediv. Ne želim imati zbog toga problem s revizijom. Po meni, ta donacija trebala je ići preko Zajednice športskih udruga Grada Varaždina. Mi klubu ispostavimo račun, Grad Zajednici da novac i klub na kraju plati račun novcem koji preusmjeri Zajednica. Taj model primjenjivali smo prije dvije godine – rekao je ravnatelj bazena Mladen Putar.

Čudan sukob

– Plivački klubovi koji koriste “Gradske bazene  Varaždin” godinama nisu bili u istom položaju sa sportskim udrugama koje svoje aktivnosti obavljaju u sportskim građevinama kojima upravlja Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina. Ova gradska vlast to je odlučila ispraviti. Iako kod razrade modela koji bi izjednačio taj odnos u početku nisu razmotreni svi aspekti poslovanja Javne ustanove „Gradski bazeni“, nedostaci su otklonjeni krajem 2014. godine. Premda je Javna ustanova „Gradski bazeni Varaždin“ poslala ovrhe plivačkim klubovima „Garestin“ i „Barok“, zahvaljujući dobroj suradnji Bazena i gradskih službi pronađen je način po kojem će se taj problem riješiti, a  klubovi će i dalje moći nesmetano obavljati svoje sportske aktivnosti kao i do sada.“ – odgovor je koji je danas došao iz Grada Varaždina.

o problemu trebali raspravljati još u kolovozu, ali odustali

U zapisniku sjednice Upravnog vijeća Bazena od kolovoza prošle godine jedino je vidljivo da su o tom problemu tada trebali raspravljati, ali su ga skinuli s dnevnog reda.

Klubovi koji su pred ovrhama tvrde da su oni žrtve nekog čudnog sukoba između ravnatelja Bazena i Grada koji je osnivač tih istih bazena. – Da, Grad je naveo da će plaćati staze za klubove. Obzirom da je riječ o odnosu Grad – Bazeni, mi smo tu kolateralne žrtve pa se morate njima obratiti – kratko je na naš upit o situaciji odgovorila predstavnica vodenih sportova u Zajednici Klara Šiljeg, inače trenerica u PK Baroku.

U razgovorima s trenerima s bazena shvatili smo i da su se oni nekoliko puta obraćali  Gradu, objašnjavajući u čemu je problem, a odgovor je bio da će se sve to riješiti. Isto tako, ravnatelju Bazena zamjeraju što uopće nije došao do njih i upozorio ih da imaju problem. 

Sve od svibnja, kada su doznali da Gradski bazeni i dalje šalju račune klubovima, u Gradu nisu našli drugi model i riješili kako plasirati novac namijenjen klubovima. To ne bi nikako drugačije mogli nazvati nego nedostatkom volje.

Stav Grada: Rad klubova je javni interes, a Gardskim bazenima daje se 9 milijuna kuna godišnje

Sudeći po zapisnicima sjednica Upravnog vijeća Gradskih bazena, stav Grada Varaždina je da nije potrebno plaćati klubovima treniranje na Gradskim bazenima jer se ionako Bazeni financiraju 90 % iz proračuna, što iznosi devet milijuna kuna godišnje, a rad sportskih klubova predstavlja javni interes. U prosincu je pročelnica za društvene djelatnosti Danijela Vusić na jednoj od sjednica UV-a i istaknula da rasprava o tome traje već godinu dana. Epilog cijelog tog sukoba bila je promjena cjenika kojeg je u prosincu izglasalo Gradsko vijeće. Tako je zakup staze za članove Zajednice sportskih udruga Grada smanjen sa 100 na 20 kuna. – Grad je usvojio model plaćanja klubovima za sljedeću godinu preko Zajednice, ali ne za 100 kuna po satu – izjavila je početkom prosinca Vusić. Ravnatelj Mladen Putar, naravno, protivio se smanjenju cijene. – To je 300 tisuća kuna manje godišnje i pitam se tko će nadoknaditi taj iznos – komentirao je.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje