Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinskom uraru Mariu Benkusu vrijedno priznanje za 55 godina obrtništva

Objavljeno:

- dana

Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin, u utorak, 30. travnja, uručio je priznanje poznatom varaždinskom obrtniku Mariju Benkusu, čiji urarski obrt ima tradiciju od čak 55 godina.

Urarski obrt Benkus osnovao je još 1969. godine Zdravko Benkus, a nakon njegove smrti ovaj urarski obrt naslijedio je njegov sin – Mario.

– Obrt sam naslijedio od svog oca Zdravka 2012. godine, a posao sada nastavljaju moji sinovi – Mihael i Matija. Oni su uz svog djeda zavoljeli urarski zanat, pa obiteljski obrt nastavlja već treća generacija u našoj obitelji. U tih, više od pola stoljeća, urarski se zanat jako promijenio. U vrijeme kada sam počeo raditi kao urarski majstor još smo uvijek imali puno popravaka mehaničkih satova, a danas su oni rijetkost, tako da je već godinama naš primarni posao – zamjena baterija i remena. Danas je, posebice mladima, najvažniji izgled sata a ne njegova kvaliteta. Već osam godina nitko se ne školuje za to zanimanje. No, nadam se da urarstvo ipak ima budućnost, jer bi bilo žalosno da naš grad ostane bez urara – rekao je ovaj poznati varaždinski urar, jedan od samo troje urarskih obrtnika koji još uvijek rade u našem gradu.

Priznanje koje u sklopu obilježavanja 120. godišnjice organiziranog obrtništva u Varaždinu svojim članovima dodjeljuje Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin, Mariju Benkusu uručio je Vladimir Bais, predsjednik UHOV-a.

– Pokojni Zdravko Benkus bio je majstor čije su vješte ruke mogle popraviti svaku uru. Svojem obrtu dao je snažnu obiteljsku notu, pa je svoje znanje i vještine uspješno prenio na sina Marija, kojeg je odgojio u obrtničkom duhu. U vođenju obrta on bez iznimke, poštuje sva obrtnička načela, svaki posao mora biti obavljen na primjereni način, točno, kvalitetno i na vrijeme. Stoga je priča o urarskoj obitelji Benkus jedna od najljepših obrtničkih priča u gradu Varaždinu, jer je utemeljena na znanju i iskustvu, ali i na velikoj ljubavi prema satovima i obiteljskoj tradiciji. Posebno želim istaknuti kako je ovaj varaždinski obrtnik aktivan u našem udruženju, u kojem je sada član Skupštine – naglasio je Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin varaždinskog urara Marija Benkusa predložilo je za dodjelu najviše nagrade Hrvatske obrtničke komore – statuu Zlatne ruke s poveljom.

Život i društvo

Natjecanje orača Varaždinske županije ove će se godine održati 27. srpnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije organizira 18. natjecanje orača Varaždinske županije.

Natjecanje će se održati u subotu, 27. srpnja, s početkom u 10 sati, na parceli bivše vojne ekonomije iza trgovine Branka, Kninska cesta, Varaždin.

Natjecanje se odvija u dvije kategorije: plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, a za prvoplasirane natjecatelje organizatori su osigurali vrijedne novčane nagrade i poklon pakete sponzora.

Osim programa oranja, natjecatelje i sve posjetitelje očekuje i prigodna ugostiteljska ponuda te prezentacija proizvoda lokalnih proizvođača.

Nastavite čitati

Život i društvo

Objavljen je program obilježavanja Dana općine Ljubešćica, zasvirat će i Gazde

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Ljubešćica objavila je program proslave dana općine pod nazivom “Ljubešćica u srcu 2024.”.

Sve počinje tijekom vikenda od 19. do 21. srpnja 2. Off road utrkom Glogovina.

Program traje sve do 5. kolovoza, a mi ćemo izdvojiti neka događanja.

U četvrtak, 1. kolovoza, na Ljubeškom trgu održat će se projekcija kratkometražnog igranog filma “Šutim” redateljice i producentice Sare Horvatić.

Na istom mjestu zabavljat će se u petak, 2. kolovoza, uz popularne Gazde.

Dan nakon toga, subota, rezervirana je za prvenstvo u tenisu, a navečer druženje uz Fenomen Band.

Druženja neće nedostajti niti u nedjelju, 4. kolovoza, uz Gulašijadu, seoske sportske igre i glazbu Vrijeme ljubavi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje