Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Evo kako je bilo na proslavama Praznika rada u Novom Marofu, Trakošćanu i Martijancu

Objavljeno:

- dana

Općina Bednja i Turistička zajednica Trakošćan i ove su godine pripremile bogati zabavni i kulturni program na Trakošćanu povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada. Brojni okupljeni mogli su uživati u lijepom vremenu i raznolikom sadržaju, upotpunjenima čarobnom kulisom dvorca Trakošćan.

Program je započeo već iza 9 sati nastupom kuburaša, članova Kuburaškog društva „Prva kubura Višnjica”. Svoje mjesto potom su zauzeli članovi Limene glazbe DVD-a Bednja. Program je nastavljen nastupima KUD-a Josip Genc Bednja, KUD-a „Cvetlinski zvon” Cvetlin i KUD-a Josip Jedvaj Vrbno. Za nastavak dobre zabave pobrinuli su se uvijek raspoloženi članovi glazbenog sastava Kavaliri.

Već po tradiciji, za bogatu gastronomsku i ugostiteljsku ponudu u podnožju dvorca, na ulazu u muzejski kompleks, zadužen je bio Hotel Trakošćan.

– Okupljanje i druženje na Trakošćanu na 1. maj, Međunarodni praznik rada, jedno je od najljepših ovakvih druženja u našoj, ali i okolnim županijama. Stoga ne čudi veliki broj posjetitelja jer osim tradicionalnih sadržaja koji su neizostavni dio programa obilježavanja Praznika rada, druženje na Trakošćanu nudi i mogućnost boravka u prirodi, opuštanje uz razne rekreativne sadržaje ili pak uživanje u bogatom kulturnom i povijesnom nasljeđu ovoga kraja. Poslužilo nas je i lijepo vrijeme tako da su uistinu svi mogli uživati – poručio je Damir Poljak, načelnik Općine Bednja.

Prije početka obilježavanja Međunarodnog praznika rada, a povodom 29. obljetnice VRO Bljesak, izaslanstvo Općine Bednja, predvođeno načelnikom Damirom Poljakom i predsjednikom Općinskog vijeća Vladimirom Kramarićem i predsjednikom Udruge branitelja Hrvatske Općine Bednja Stjepanom Galincem i članovima udruge i udruge HVIDRE zapalili su svijeće kod Spomen parka braniteljima Domovinskog rata.

Novi Marof

I ove je godine Grad Novi Marof  u suradnji s Planinarskim društvom Grebengrad organizirao proslavu Međunarodnog praznika rada na Grebengradu te obilježavanje obljetnice vojno-redarstvene akcije „Bljesak“, dok je na Šejanu tradicionalno druženje organizirao novomarofski ogranak Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Proslava Praznika rada na Grebengradu jedna je od najmasovnijih u Varaždinskoj županiji, što i ne čudi, budući da je odličan spoj rekreacije, izleta u prirodu te zabave i druženja, a proslavi se, kao i ranijih godina, pridružio i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Iz godine u godinu na Grebengrad dolazi sve više ljudi kako bi uživali u tradicionalno odličnom grahu, no znaju i da ovdje nudimo mnogo više od toga, a to su prekrasna priroda i naša utvrda Grebengrad. Upravo iz tih razloga, ovdje se svake godine okupe brojni građani, ne samo s novomarofskog područja, nego iz cijele Varaždinske županije, pa i šire – rekao je Jenkač uputivši okupljenima prazničnu čestitku.

Osim na Grebengradu, građani su se družili i na lokaciji Šejan, gdje je osim graha u ponudi bilo i meso s roštilja, a za dobru atmosferu bio je zadužen OK band iz Križevaca.

Na zadovoljstvo velikih i malih, proslava Međunarodnog praznika rada ove je godine obogaćena i novim sadržajima. Naime, prvi je put u novomarofskom Sportskom parku održan ulični malonogometni turnir u organizaciji ŠD New Marof City, a na istoj lokaciji posjetitelje su dočekali  grah, napuhanac te igre za djecu i odrasle, organizirane u suradnji s NK Novi Marof. Na travnatom terenu uživalo se u odbojci, graničaru, badmintonu, ali i zagorskom bočanju.

– Novi su sadržaji očito pun pogodak! Često govorimo koliko su važni sport i rekreacija, boravak na otvorenom i druženje, kako za odrasle, tako još više za naše mališane. Mogu obećati da će i ovo događanje u našem Sportskom parku postati tradicionalno, stoga očekujem da ćemo naredne godine proslaviti Međunarodni praznik rada u još većem društvu – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Martijanec

Širom Varaždinske županije organizirana su brojna obilježavanja Međunarodnog praznika rada a tako je bilo i u Općini Martijanec gdje je organizirana podjela prvomajskoga grada i druženje mještana na Plitvici u Hrastovljanu. Lijepo vrijeme okupilo je veliki broj mještana te one najmlađe budući je Općina organizirala posebne sadržaje upravo za njih.

– Drago mi je što su se naši sumještani odlučili proslavi Međunarodni praznik rada ovdje u Hrastvoljanu na našoj Plitvici. Ovo je naše poznato izletište koje nudi odlične mogućnosti boravka u prirodi, nudi mogućnosti gotovo idealnog izleta u priorodu a odaziv mještana to potvrđuje – kazao je načelnik Općine Martijanec koji je zajedno sa svojim sumještanima proslavio Međunarodni praznik rada.

Inače, lokacija kod starog mlina, gdje je obilježen Međunarodni praznik rada, ornitološki je netaknuti biser Općine Martijanec koji obiluje mnoštvom drveća, ptica, divljih životinja i riba. Na rijeci Plitivici i samom jezeru nalazi se dobro očuvan objekt vodenice-starog mlina s originalnim željeznim kotačem, jedan od zadnjih spomenika mlinske arhitekture na rijeci Plitvici. Sve to kao i uređen okoliš taj prostor čini jednim od najljepših izletišta u ovom dijelu županije.

Život i društvo

Dvojac iz DVD-a Varaždin Breg nastupio na ekstremnom vatrogasnom natjecanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Operativci DVD-a Varaždin Breg pod sponzorstvom Hrvatske vatrogasne zajednice, Varaždinske županije i Općina Gornji Kneginec, nastupili na najtežem vatrogasnom natjecanju Firefighter Challenge-TFA Hungary 2024 u mađarskom Sombotelu.

Od 100 prijavljenih natjecatelja iz Mađarske, Austrije, Slovačke i Hrvatske, završilo ih je 89. Član DVD-a Varaždin Breg, Siniša Horvat osvojio je 4. mjesto (3. mjesto pobjeglo mu je za samo 8 stotinki), a nastupio je i Andy Barulek.

– Iako smo imali poteškoća jer je jedan član tima morao odustati zbog zdravstvenih razloga, mađarski kolega Turcán Màrk uskočio je i zauzeli smo kao TFA Team Croatia 5. mjesto od 13 timova. Bravo za naše operativce koji su pokazali snagu općinskog, županijskog i državnog vatrogastva na međunarodnoj sceni! – ističu iz DVD-a Varaždin Breg.

Nastavite čitati

Život i društvo

Prigodnim programom i podjelom nagrada u OŠ Martijanec proslavljen završetak školske godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom kraja školske godine, u Osnovnoj školi Martijanec održan je prigodni program kako bi školarci proslavili završetak još jedne godine, a neki se i oprostili od osnovne škole.

U programu su sudjelovali učenici razredne i predmetne nastave OŠ Martijanec, članovi izvannastavnih aktivnosti dramskih, plesnih grupa, školski zbor i tamburaški orkestar, a točku na njemačkom jeziku izveli su i učenici „Male njemačke družine”, dok su program pripremili učitelji voditelji skupina izvannastavnih aktivnosti.

Tijekom programa ravnateljica OŠ Martijanec Sonja Huzjak te načelnik Općine Martijanec, Branimir Nađ, podijelili su prigodne nagrade najuspješnijim učenicima i mentorima koji su se istaknuli tijekom godine u provođenju projekata i natjecanja, a šećer na kraju bila je izvedba pjesme „Rim Tim Tagi Dim” popraćena poznatom koreografijom.

OŠ Martijanec ove je godine po prvi puta provodila eksperimentalni program Cjelodnevne škole, a kako ističe ravnateljica Huzjak, učenicima se zaista trude ponuditi suvremeni način poučavanja i mnoštvo aktivnosti van redovnih kurikuluma.

– U četvrtak, uz Sportski dan, imali smo i gostovanje Stem Laba gdje su učenici imali prilike sudjelovati u raznovrsnim radionicama iz područja prirodoslovlja, tehničke kulture i novih tehnologija, a u petak, uz Dan škole, učenicima je osiguran mobilni Planetarij u kojem su imali prilike otkrivati tajne svemira – rekla je ravnateljica koja se ujedno osvrnula i na program cjelodnevne škole, ali i poslala poruku svojim učenicima.

– Uspješno smo prebrodili prvu godinu Cjelodnevne škole. Neke su nam stvari bile odlične, na nekima ćemo još svi zajedno poraditi sljedeće godine, da nam u školi svima bude sigurno, ugodno i veselo. Svima zahvaljujem na odličnoj suradnji, kako učenicima i roditeljima, tako i svim zaposlenicima. Počinje dugo toplo ljeto, dobro se odmorite i napunite baterije za jesen. Udžbenici i svi ostali nastavni materijali čekat će vas u školi, tako da o tome ne trebate voditi brigu. Dakle, opustite se i uživajte – poručila je ravnateljica.

Općinski načelnik Branimir Nađ čestitao je svim učenicima na još jednoj uspješno završenoj školskoj godini, dok je osmašima poželio mnogo sreće u daljnjem školovanju.

– Danas smo imali prilike podijeliti i nagrade najboljim učenicima i mentorima, za što je sredstva osigurala Općina. Nagrađeno je ukupno 50 učenika i 10 mentora. Sama ta brojka govori o uspješnosti naše osnovne škole i koliko se ovdje radi sa našom djecom. Čestitam svima na uspješno završenoj godini i želim svima da ugodno provedu ljetne praznike te da se u školu vrate puni elana – rekao je načelnik Nađ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje