Povežite se s nama

U fokusu

Dobit ćemo kanalizaciju, a s njom i više cijene usluga!

Objavljeno:

- dana

ZA AGLOMERACIJU PREKO 600 MILIJUNA KUNA

Do početka 2019. Varaždin i 10 okolnih općina dobit će sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.

Riječ je o projektu Aglomeracija Varaždin, u sklopu kojeg će se rekonstruirati i dograditi postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i izgraditi 224 kilometara cjevovoda sa 100 precrpnih stanica te izvesti rekonstrukcija postojećih, koji će obuhvatiti područje Varaždina te općine Gornji Kneginec, Trnovec Bartolovečki, Sveti Ilija, Beretinec, Maruševec, Cestica, Vinica, Vidovec, Petrijanec i Sračinec.

Zaštita pitke vode!

– To je najveći projekt Varaždinske županije u njezinoj povijesti – rekao je župan Predrag Štromar u petak na predstavljanju projekta koji će stajati čak 610 milijuna kuna.
Gotovo 70% novca dat će Europska komisija, dok država, Hrvatske vode i općine, ovisno o indeksu razvijenosti, sudjeluju sa po 10%.

Ovim projektom ujedno će se zašititi i izvorišta pitke vode.
– Vidimo da zagađujemo okoliš i izvorišta te da svaki put trebamo kopati sve dublje da bismo dobili pitku vodu. Nakon što riješimo pitanja odvodnje, toga više neće biti – poručio je župan.

Idejni projekti i lokacijske dozvole su ishođene, dio glavnih projekata je izrađen te su dobivene građevinske dozvole, a očekuje se da će dozvole dobiti i preostale dionice sustava jer izrada glavnih projekata je ugovorena ili je u tijeku njihova izrada.
– U fazi dovršetka je i radna verzija Studije izvedivosti koja je prihvaćena od strane JASPERS-a, a dovršena je i Studija utjecaja na okoliš, pa je Ministarstvu zaštite okoliša upućen zahtjev za procjenu utjecaja zahvata na okoliš – rekao je Vlado Vlašić, direktor Varkoma koji je nositelj ove investicije.

 

Projektom Aglomeracije obuhvaćeni su Grad Varaždin i 10 općina

Nakon natječaja kreću radovi, no još se moraju riješiti i imovinsko-pravni odnosi koji su preduvjet za početak operativne realizacije projekta. Vlašić je priznao da na terenu ima problema te da će biti nužna pomoć Varaždinske županije.
– Dosad je sklopljen ugovor o služnosti za 600 čestica, a u zemljišne knjige upisano 450 od ukupno 2000, koliko ih je evidentirano na području obuhvata projekta – rekao je Vlašić.

Trostruko više cijene?

Nakon što radovi krenu, građane očekuju raskopane ceste, pa je župan već sada apelirao na strpljenje. No, od toga za građane je ipak važniji podatak da ih čekaju više cijene usluga.

– Kako je cijena vodnih usluga jedan od ključnih kriterija za ocjenu prihvatljivosti projekta za sufinanciranje iz EU Kohezijskog fonda, a ona je prihvatljiva ako po dovršetku projekta iznosi manje od 3 % prihoda korisnika, očekuje se povećanje cijena s obzirom na veličinu kanalizacijske mreže te obim održavanja – rekao je Vlašić.
Tako će domaćinstva za održavanje kanalske mreže umjesto dosadašnjih 0,83 kune po dovršetku projekta plaćati 1,80 kuna. Za održavanje i pogon mehaničkog uređaja nova cijena će iznositi kunu umjesto dosadašnjih 0,37 kuna, a za održavanje i pogon biološkog uređaja plaćat će 2,50 kuna umjesto dosadašnjih kunu.
Iako je župan Štromar rekao da je očekivao kako će ovo povećanje biti veće, na temelju ovih podataka jasno je da su cijene pojedinih usluga povećane i trostruko.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje