Povežite se s nama

U fokusu

Prvi potez: gradonačelnik si smanjio plaću za 2.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Proračun Grada Novog Marofa za 2015.

Svim zaposlenicima Grada Novog Marofa, ali i Dječjeg vrtića, Knjižnice i Pučkog otvorenog učilišta, bit će smanjene plaće, a manje naknade primat će i gradski vijećnici. Odlučeno je to većinom glasova na prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća nakon izvanrednih izbora.

Većinom glasova je usvojen i proračun Grada Novog Marofa za 2015. godinu, koji iznosi 23 milijuna kuna, pri čemu se, zahvaljujući smanjenju plaća i naknada, planira uštedjeti gotovo 700 tisuća kuna.

Manje i naknade

Za prijedlog proračuna novog gradonačelnika Siniše Jenkača glasovali su vijećnici HDZ-a, HSS-a, ali i HNS-a, dok su protiv bili vijećnici Reformista, SDP-a i Laburista.
Na burnoj sjednici nekadašnji dogradonačelnik, a sada oporbeni vijećnik SDP-a Mladen Smoljanec istaknuo je da je Jenkač prije izbora najavljivao da će proračun smanjiti za 10 milijuna kuna, no sada ga je smanjio za svega 3,5 milijuna kuna u odnosu na prijedlog bivšeg gradonačelnika, Reformista Darka Hrenića. – Najveća demagogija koju Siniša Jenkač pokušava provesti je ona o navodno velikom smanjenju njegove plaće, ali istina je neumoljiva i glasi da jedino sebi nije smanjio plaću. No zato ju je smanjio zaposlenicima Grada, tetama u vrtiću i ostalima – oštar je bio Smoljanec, predsjednik Kluba vijećnika Reformisti – SDP.

 

Plaće smanjene i djelatnicima Grada, Vrtića, Knjižnice i Pučkog učilišta

Na pitanje je li njegova plaća smanjena ili nije, Jenkač daje konkretni odgovor. – Moja plaća će biti oko 2.000 kuna niža u odnosu na plaću bivšeg gradonačelnika. Konkretno, dok je Darko Hrenić primao 11.500 kuna neto, sada će plaća gradonačelnika iznositi 9.500 kuna – naveo je.

Članovi Gradskog vijeća će ubuduće umjesto 300 kuna mjesečne naknade dobivati 50 kuna manje, dakle 250 kuna, čime će se ove godine uštedjeti 76.800 kuna. – Ukupno ćemo uštedjeti oko 700 tisuća kuna – veli Jenkač.
Na primjedbe oporbe da ni s tim smanjenjem „neće gladovati“, Jenkač odgovara da je njegova plaća među najnižnim gradonačelničkim plaćama u Hrvatskoj.
Oporba ga nije štedjela ni kad je u pitanju prijedlog proračuna za ovu godinu: kritizirali su da ne vide nikakve bitne razlike u odnosu na Hrenićev prijedlog proračuna, čijim su rušenjem HDZ i HSS izazvali izvanredne izbore.

Ogroman manjak

– Izbori su stajali 560 tisuća kuna, a ne manje od 200 tisuća, kao što se pokušalo uvjeriti građane da će biti njihova cijena. Također, prije nekoliko mjeseci na sav glas ste pričali o prenapuhanom proračunu, gotovo pa se činilo da će „pečeni pilići padati s neba ako osvojite vlast“, da bi ga sada, umjesto za najavljenih 10 milijuna kuna, smanjili za svega 3,4 milijuna. Više od 98 posto ovog proračuna je prepisano, a ostalo precrtano. Nema nijednog projekta, ničega. Nanotehnologije nema niti u ormaru, a ne poslovnoj zoni. Lakrdija od prijedloga. HDZ pije, svi plaćaju. To tako više neće ići – povišenim tonom rekao je Smoljanec.

Međutim, Jenkač je upozorio da je manjak dvostruko veći nego što je to bilo predviđeno Hrenićevim proračunom. – U 2014. godini nije ostvareno milijun kuna manjka, nego čak 1,9 milijuna kuna. Nadamo se da ćemo ga uspjeti smanjiti do kraja ove godine. No i obveze su ogromne. Dospjele obveze trenutno iznose 1,7 milijun kuna, što s manjkom iznosi gotovo 3,7 milijuna kuna. Upravo zbog toga smo uputili pred Gradskog vijeće prijedlog za smanjenje plaća – rekao je gradonačelnik, koji se nije nimalo uzrujao zbog napada oporbenih vijećnika.
Za razliku od njega, pokazalo se da vijećnik HDZ-a Zvonimir Puškadija ima “tanje živce”. – Bivša vlast je imala priliku povući novac iz državnog proračuna i fondova, ali ništa nije učinila – uzrujano je rekao Puškadija.
Jenkač je pak naveo da dolaskom na vlast nisu zatekli nikakvu dokumentaciju o bilo kakvom projektu i tek ćemo sada morati krenuti s izradom dokumentacije da bismo uopće mogli krenuti s projektima – rekao je. Napomenuo je da je Grad osigurao 200 tisuća kuna za izmjenu Prostornog plana, čime će se omogućiti da se Poslovna zona Možđenec napokon stavi u funkciju, a osigurana su i sredstva za prijavu za programe energetske učinkovitosti.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje