Povežite se s nama

Život i društvo

Advent run sutra u Čakovcu – najveselija kostimirana utrka humanitarnog karaktera

Objavljeno:

- dana

Treću godinu zaredom Čakovec se priključio malom popisu europskih gradova koji organiziraju sportske aktivnosti tijekom najradosnijeg doba u godini i to zahvaljujući „Sportskom Adventu u Čakovcu“.

Svake adventske subote od 2. prosinca organizirane su različite sportske aktivnosti, a pred nama je posljednja i po mnogima najzanimljivija „Advent run“. Organizaciju jedinstvene trkačke manifestacije uz Turističku zajednicu Grada Čakovca i Zajednicu sportskih udruga Čakovca potpisuje Atletski klub Međimurje.

Posljednje pripreme su u tijeku, ali će sve biti spremno za subotu u 11 sati kada je predviđen start utrke. Predsjednik AK Međimurje Mario Dobša ne krije zadovoljstvo nakon prijašnjih utrka i odličnom reakcijom i prihvaćanjem javnosti trčanjem gradskim središtem i Perivojem u božićno vrijeme. Dobša je uvjeren u ponavljanje scenarija i ove subote 23. prosinca.

-To je utrka koja nije natjecateljskog tipa već je cilja da se uključi što veći broj građana, i mladih i starih. Promoviramo trčanje, zdrav život, obilježavamo Advent, ali i nudimo zabavu i veselje – izjavio je čelni čovjek čakovečkog atletskog kluba, a osvrnuo se i na dvije posebnosti. „

-Prva je što ona nije natjecateljska već je bitno stazu duljine 2 km proći bez obzira na plasman i brzinu trčanja i držati se slogana da je “najvažnije sudjelovati” i da nas bude što više. Drugi još važniji  razlog je humanitarni karakter utrke jer će sav prihod od startnine  ići za sufinanciranje projekta I ja bih na more. Startnina se može uplatiti od 9 sati na Trgu Republike gdje će biti start i cilj, a iznosi je 1 euro za djecu i 2 eura za odrasle. Naravno iznos donacije može biti i veći ukoliko želite malo jače poduprijeti ovu humanitarnu akciju – poručio je Dobša i pozva sudionike da imaju božićni odjevni predmet.

Najčešće je riječ o božićnim kapicama, ali ima i onih koji dolaze odjeveni u Djede Božićnjake, vilenjake ili čak snjegoviće. Utrka će imati svoj humanitarni karakter jer će sav prihod od startnina ići za projekt “I ja bih na more” kojeg već 23 godinu provodi Društvo “Naša djeca” Čakovec.

-Humanitarna sredstva sakupljaju se uplatom privatnih donatora, Grada Čakovca – Koordinacijski odbor Grad- prijatelj djece, Međimurske županije, Ureda za nacionalne manjine Republike Hrvatske, organizacijom humanitarnih koncerata i predstava, a jedna od najznačajnijih akcija je humanitarna utrka Advent run. Tako je prošle godine u Hostelu Čakovec u  Dramlju ljetovalo 28 djece iz udomiteljskih i socijalno ugroženih obitelji – izjavila je predsjednica Društva naša djeca Gordana Šoltić Siladi.

Svi sudionici trke imaju pravo na topli napitak kojeg je osigurala Turistička zajednica Grada Čakovca. “Pozivamo sve sudionike da odjenu nešto reprezentativno božićno, stave kapice Djeda Mraza ili slično. Vidimo se u subotu, 23. prosinca u 11 sati” poručuju iz čakovečke sportske zajednice.

Život i društvo

Prva gimnazija Varaždin upisuje učenike u osam razreda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prva gimnazija Varaždin jedna je od najpoznatiji srednjoškolskih ustanova na sjeveru Hrvatske koja je kroz svoju dugu povijest na daljnje obrazovanje uputila mlade ljude od kojih su neki postali ponajbolji stručnjaci u Hrvatskoj i šire.

Pred osmašima je upis u srednje škole, a baš Prva gimnazija Varaždin može im ponuditi niz programa koji će zadovoljiti njihove interese i potrebe.

Ove godine je došlo do velikih promjena u Prvoj gimnaziji Varaždin, pojasnila je ravnateljica Janja Banić, dipl. inf. Konkretno, na novi će se način profilirati škole. Prva gimnazija je dogovorila da će upisivati dva razreda opće gimnazije, zatim jedan razred jezične gimnazije te također jedan razred dvojezične gimnazije i četiri razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije. Novost je i to da će u prirodoslovno-matematičkoj osim programa A (učenje drugog stranog jezika) i B (umjesto dva sata učenja drugog stranog jezika uvodi se po jedan sat matematike i informatike) uvesti i program C. Program C obuhvatit će učenje dodatna dva sata matematike umjesto drugog stranog jezika.

– Učenici će se za navedene programe opredjeljivati putem aplikacije e-upisi, a uvjet je da u svakoj grupi programa bude minimalno 10 učenika. Takav smo prijedlog predložili Ministarstvu obrazovanja, završilo je e-savjetovanje, i oni su umjesto 20 i 24 učenika po razredu ovisno o programu koliko smo tražili, odobrili 26 te tako samo našoj Gimnaziji povećali kvote. Iako nije predmetom upisa u prvi razred, u ljetnom roku ćemo u treći razred upisivati učenike u program međunarodne mature, odnosno IB DP (International Baccalaureate Diploma Programme). Učenici ga mogu upisati nakon završetka prva dva razreda bilo koje srednje škole. Na taj način se može steći diploma međunarodne mature koja je jednako vrijedna kao položena državna matura i učenici se mogu upisati na bilo koji hrvatski fakultet ili bilo koji fakultet u svijetu – rekla je Banić.

U Prvoj gimnaziji Varaždin, osim na kvaliteti obrazovanja, naglasak je i na radnoj etici kod nastavnika i učenika, ali i atmosferi koja vlada u školi te vlada pravi timski duh. O tome koliko se toga događa u Prvoj gimnaziji, aktivnostima u kojima sudjeluju učenici i profesori te svim drugim aktualnostima možete pročitati na vrlo ažurnim web i Facebook stranicama ove škole.

Dan otvorenih vrata

Ipak, posjet školi najbolji je način kako saznati sve što mlade zanima pa je zato Prva gimnazija 17. svibnja organizirala Dan otvorenih vrata. U posjet su stigle grupe iz niza osnovnih škola. Prikazan im je novi film o Prvoj gimnaziji Varaždin. Bila je to prigoda da učenici saznaju sve o programima ove škole te da pogledaju virtualnu izložbu umjetničkih radova učenika Prve gimnazije koji su dobili nagrade na nacionalnoj razini za najbolje radove generirane korištenjem umjetne inteligencije. Izložba nije vidljiva u samom prostoru dvorišta i okolice Prve gimnazije, već je potrebna aplikacija i izložba se razgledava mobitelom. Cilj je prikazati virtualnu stvarnost koja nas može okruživati. Učenici-volonteri proveli su osmaše po školi. Istog dana održan je i Dan otvorene nastave, kada su profesori pripremili radionice za gimnazijalce. Oni su sami odabrali što žele raditi te su se za to prijavili on-line. Također, profesori Prve gimnazije su ispred stručnih aktiva odgovarali na sva pitanja učenika. Posjećenost je bila odlična.

Za one koji nisu stigli na Dan otvorenih vrata razgled Prve gimnazije je uvijek moguć putem linka na web ili Facebook stranici. Tamo je dostupna virtualna šetnja školom, a nedavno su dodane i neke novosti. Postoji jedna interaktivna točka, a klikom na nju se otvaraju podaci o školi. Također, postoji mogućnost autorotacije za svakog posjetitelja, ali moguće je kliknuti i dodatne izbornike sa strane. Šetnja se može obaviti na hrvatskom i engleskom jeziku pa baš svi mogu upoznati Prvu gimnaziju Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo kada će se tretirati komarci u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, provodit će mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina, 30. svibnja 2024. godine, u terminu od 5:00 – 5:30 sati, u Parku Vatroslava Jagića.

Dezinsekcija će se provoditi  sa sintetskim piretroidom PHOBI SUPER PB koji je odobren od strane Ministarstva zdravstva. Tretman suzbijanja će se provoditi metodom hladnog zamagljivanja (ULV) s motornog vozila.

Mole se građani da se u to vrijeme ne zadržavaju na otvorenom prostoru na navedenoj lokaciji i da zatvore svoje prozore. Također se mole pčelari, ako u blizini navedene lokacije imaju pčele, da ih zatvore u košnice za vrijeme provođenja tretmana suzbijanja komaraca, poručili su u Gradu Varaždinu.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, akcija suzbijanja se odgađa za sljedeći dan, odnosno do poboljšanja vremenskih prilika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje