Povežite se s nama

Crna kronika

Afera Pročistač: Ptiček isplaćivao plaću Bunićevoj supruzi na “lijepe oči” da bi dobio posao od Varkoma?

Objavljeno:

- dana

Ured europskoj javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu donio je rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv dviju osoba osumnjičenih za primanje i davanje mita u vezi s namještanjem poslova sufinanciranih EU sredstvima. Riječ je o aferi Pročistač.

U srpnju 2022. godine, EPPO je izvijestio da je njegov ured u Zagrebu pokrenuo istragu protiv prvookrivljenog Roberta Gotića, vlasnika i direktora GK Grupe, drugookrivljenog Željka Bunića, bivšeg direktora Varkoma i trećeokrivljenog Stjepana Ptičeka, direktora tvrtke Ecoenergy zbog sumnje na primanje i davanje mita, vezano za provedbu projekta Dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (Projekt UPOV) u Varaždinu.

Sve tri osobe uhićene su 14. srpnja prošle godine nakon istražnih radnji provedenih u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

U svibnju ove godine, istraga je proširena po prvi puta, jer je istragom utvrđena osnovana sumnja da su Gotić i Bunić dogovarali pogodovanje Gotićevoj tvrtki u provedbi projekta financiranog sredstvima EU u zamjenu za radove na obnovi Bunićeve kuće.

Kako je utvrđeno daljnjim istražnim radnjama, Bunić i Ptiček su se dogovorili da će Bunić poduzeti sve potrebne radnje da bi Ptičekova tvrtka Ecoenergy dobila poslove od Varkoma, a u zamjenu za isplatu 10% ukupne vrijednosti ugovora.

Utvrđeno je da je slijedom ovoga dogovora drugoosumnjičeni Bunić osigurao dodjelu 39 ugovora Ptičekovoj tvrtki. Ukupno je Varkom Ptičekovoj tvrtki isplatio 681.974 eura (5.138.338,71 kuna).

– Prikupljeni dokazi ukazuju da je Ptiček zauzvrat isplatio dio ukupno dogovorenog iznosa od 68.197 eura (513.833,87 kuna) namirujući privatne troškove Bunića, koji se odnose na izgradnju i opremanje njegove nekretnine. Također se pokazalo da je on u svom trgovačkom društvu formalno zaposlio – ali samo na papiru – Bunićevu suprugu, te da joj je on isplaćivao mjesečnu plaću i pripadajuće doprinose na teret svoga društva. Time je Ptiček Buniću ukupno platio mito od 40.511 eura (305.236,25 kuna) – stoji u priopćenju Ureda europskog javnog tužitelja.

U nastavku istrage provest će se dodatne istražne radnje radi utvrđivanja svih okolnosti kaznenih djela obuhvaćenih istragom.

Crna kronika

Žena na Općinskom sudu u Varaždinu lagala za svog muža, ali to nije dobro završilo za oboje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 23. veljače 2024., podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatske državljanke stare 37 godina zbog počinjenog kaznenog djela davanja lažnog iskaza iz Kaznenog zakona.

– Optužnicom se okrivljenu 49-godišnjakinju tereti da je 19. srpnja 2022., na glavnoj raspravi pred Općinskim sudom u Varaždinu, ispitana kao svjedokinja u postupku koji se vodio protiv njezinog supruga zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće, neistinito navela da je ona upravljala osobnim automobilom u trenutku nastanka prometne nesreće, iako je znala da automobilom nije upravljala ona nego njezin suprug, koji je nakon toga pravomoćnom presudom proglašen krivim zbog počinjenog kaznenog djela – objavio je DORH.

Nastavite čitati

Crna kronika

Iz kancelarije poduzeća ukraden sef, šteta je više tisuća eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Između 22. i 28. veljače ove godine u Strahonincu, Poljskoj ulici, nepoznati počinitelj iz nezaključanog ormara smještenog u kancelariji privatnog poduzeća, ukrao je metalni sef u kojem su se nalazili vrijedni predmeti.

Materijalna šteta procijenjena je na više tisuća eura, izvijestila je međimurska policija.

Protiv počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela krađe, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje