Povežite se s nama

U fokusu

Ak hoćeš biti Varaždinec moraš imati biciklina, mjesto na groblju i vikendicu na Varaždin Bregu!

Objavljeno:

- dana

NA DVA KOTAČA:

– Ak hoćeš biti Varaždinec moraš imati biciklina, mjesto na groblju i vikendicu na Varaždinbregu – tvrdi dr. sc. Miroslav Benko koji nastoji potaknuti svijest i raspravu o stanju biciklističkih staza i svakodnevnom kretanju biciklista u gradu.

Tako su u šali pričali stari Varaždinci, a i danas se ponekad spominje kada smo dobre volje. No u svakoj šali pola zbilje! Samo pri tome ne znam jesmo li grad bicikla ili nismo? Pola – pola!

Šalu na stranu. Pitanje je ozbiljno. Nije krucijalno za život, ali je itekako važno ako želimo ostati živi vozeći se na biciklu u suprotnom smjeru od svih motornih vozila. I pritom normalno radimo prometni prekršaj! A takvih je primjera  u Varaždinu svakodnevno na stotine.

Sva sreća da nema većih i ozbiljnijih šteta i povreda, jer valjda bicikliste u Varaždinu čuva (kak i pijance!) – dragi Bog. A i policija nerijetko progleda kroz prste. Jer se možda i neki od njih kad su u civilu tak voze.

A zašto se to uopće događa? Zar su varaždinski biciklisti toliko nekulturni i prometno needucirani, a da ne pomislim da su možda suicidalno ili mazohistički nastrojeni kad se uporno tako voze? Ma nisu! Tvrdim i garantiram! Jer, postoji dobar razlog takve masovne pojave i vožnje.

Pokušajte si zamisliti kad neki biciklist s vrećicama natovarenim povrćem i „mesekom za juhu“ želi od placa doći u Biškupec. Poštujući prometne znakove postoje samo dva moguća pravca. Jedan prema zapadu po kružnoj liniji oko Staroga grada. I drugi prema istoku do Vatrogasnog doma pa desno prema Kukuljevićevoj ulici.

Pa tko bi se vozio tim udaljenim pravcima? Jeste li vidjeli bilo koga ikada? Niste! Jer svi idu ili preko Korza ili Šenoinom.

Pa kad je tako, i tako se voze svi i mladi i stari, i muški i ženski, i k tome desetljećima, zašto se ne urede biciklističke staze najoptimalnijim pravcima i ulicama. Tako bi se olakšalo svim biciklistima miran, propisan i siguran promet. Preko i oko barokne jezgre, pješačke zone! Moramo li svi mi automobile parkirati na rubu te pješačke zone? I kažnjavati one koji se voze preko Korza. Može li se to urediti? Svakako!

Promjenom starih preživjelih gradskih odluka, postavljanjem prometne signalizacije, izmještanjem parkirališta automobila, postavljanjem biciklističkih staza…. A da ovom prilikom ne spominjem biciklističke staze koje nigdje ne završavaju, odnosno završavaju na auto prometnici ili pješačkim zonama.

Nema slijeda, nema kontinuiteta. A za aute ima. Za pješake također. Kao i one duple lijepo označene staze za bicikliste i pješake, a nitko ne zna koja je čija strana, jer nigdje nema oznake ni horizontalne ni vertikalne! Obratite pažnju kad ste u gradu. Pogledajte! Zamislite si!

I ne treba to biti posebno kompliciran ili velik „projekt“. Ne treba pisati velike studije i očekivati godinama odobravanje sredstava iz europskih fondova kako bi riješili naš domaći varaždinski biciklistički problem. Dovoljno je prisjetiti se kako su biciklistički promet riješili u drugim gradovima i sredinama u više ili manje razvijenoj Europi.

Koliko je nas bilo svjedokom i posjetiteljem tih malih (Leibnitz) ili velikih (Copenhagen) gradova koji se ne hvale kao Varaždin da su gradovi bicikla ili biciklista, ali imaju kvalitetna rješenja.

Ovom prilikom pozivam sve, ali baš sve Varaždince (jer stvarno u gradu ne postoji obitelj koja nema barem jedan bicikl) da zajedno sa svim partnerima u gradu (uprava, policija, …) daju svoj doprinos u rješavanju ovog sporednog, ali ipak važnog detalja života u našem prelijepom gradu.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje