Povežite se s nama

Međimurje

Alenki Novak najprestižnija nagrada za životno djelo

Objavljeno:

- dana

NAGRADA ZRINSKI

Najprestižnija nagrada “Zrinski” Međimurske županije za životno djelo, ove će godine otići u ruke Alenke Novak za poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg kao volonterka daje za razvoj društva i poboljšanju kvalitete života.

Odlučio je tako Odbor za dodjelu javnih priznanja Skupštine Međimurske županije nakon raspisanog natječaja u siječnju, dok je njihov prijedlog potvrđen na posljednjoj radnoj sjednici Skupštine Međimurske županije.

Godišnje nagrade

A da je nagrada završila u pravim rukama nitko ne sumnja. Ova dugogodišnja volonterka Crvenog križa, aktivna je na više različitih strana, uvijek tamo gdje je potrebno pružiti bilo kakvu pomoć. Unatoč svim nedaćama koje su je snašle u životu, posvetila se pomaganju potrebitima, ali i educiranju mladih u pružanju pomoći. Učenje i podučavanje prve pomoći postalo je njezin životni stil.

Alenka Novak dugogodišnja je volonterka Crvenog križa koja je život posvetila pomaganju

Ova najviša županijska nagrada dodjeljuje se građanima Međimurske županije, djelatnim skupinama, trgovačkim društvima, ustanovama, udrugama građana i drugim pravnim osobama koje žive ili djeluju na području Međimurske županije za životno djelo, za rezultate ostvarene u prethodnoj godini ili u duljem vremenskom razdoblju u djelatnosti gospodarstva, znanosti i obrazovanja, kulture, zdravstva i socijalne skrbi te zaštite okoliša i drugih javnih djelatnosti. Osim nagrade za životno djelo, odlučeno je kako će se ukupno pet Nagrada “Zrinski” dodijeliti prim.mr.sc. Mariji Hegeduš – Jungvirth, dr.med., zatim Ivanu Ujlakiju, Mladenu Grubiću, Kulturno umjetničkoj udruzi “Seljačka sloga” Nedelišće i Mladim informatičarima Strahoninca.

Prilikom ocjenjivanja vrijednosti ostvarenih rezultata predloženih za nagradu “Zrinski” vrednovao se kontinuitet u ostvarivanju rezultata, da su postignuti rezultati najbolji na području Međimurske županije, te da pravna ili fizička osoba predložena za Nagradu uživa ugled uzornog stručnjaka i djelatnika, odnosno uzorne tvrtke, ustanove, udruge građana ili druge pravne osobe. Kao i svake godine i ove će se godine nagrada “Zrinski” za životno djelo, kao i godišnje nagrade “Zrinski” dodijeliti zaslužnima na svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije povodom obilježavanja 30. travnja – Dana Međimurske županije, a ove će se godine dodijeliti prilikom održavanja svečane sjednice Skupštine Međimurske županije, ovog petka u atriju Starog grada od 19:00 sati.

6 dobitnika nagrada odabrano je prema kriterijima, poput kontinuiteta u ostvarivanju rezultata, te da predložena osoba uživa ugled uzornog stručnjaka i djelatnika

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje