Povežite se s nama

Međimurje

Ljerka Cividini: pokrenut ćemo Čakovec i vratiti mu izgubljeni sjaj

Objavljeno:

- dana

ZA NAŠ ČAKOVEC

“Za naš Čakovec” moto je pod kojim Ljerka Cividini započinje svoj pohod na mjesto gradonačelnice Čakovca.

U svakom slučaju ogromno osvježenje na čakovečkoj političkoj sceni, Ljerka Cividini zahvaljujući svojoj profesionalnosti, znanju, iskustvu, kao i susretljivošću i neposrednošću u komunikaciji sa sugrađanima, osvaja ogromno poštovanje i simpatije uoči predstojećih lokalnih izbora.

Uspješna

Međimurska, ali i šira hrvatska javnost Ljerku Cividini poznaje kao uspješnu ravnateljicu Županijske uprave za ceste Međimurske županije, jedine žene u Hrvatskoj na toj poziciji, koja trenutno upravlja s više od 450 kilometara međimurskih prometnica. Ova istinska radoholičarka i rođeni vođa, uz zavidno obrazovanje i iskustvo profesora prometne grupe predmeta u TIOŠ-u, može se pohvaliti kako je ŽUC Međimurske županije pod njezinim upravljanjem postao jedan od najuspješnijih. Lj. Cividini ujedno je kao čelna osoba ŽUC-a u Međimurje donijela desetak milijuna kuna europskih sredstava čime se upisala i kao jedini čelnik koji je otvorio nekom ŽUC-u vrata ulaganja kroz EU fondove. Odluku o kandidaturi za gradonačelnicu Čakovca donijela je u dogovoru sa svojom obitelji. Ponosna je majka dvoje djece, koja kaže kako su joj upravo Marta i Dora, te suprug Neven glavni motivatori, pokretači, ali i neizmjerna podrška.

– I odluku o kandidaturi donijeli smo zajednički, a rodila se iz svijesti o stanju u kakvom se već neko vrijeme nalazi naš grad. Zato su mi i dali punu podršku. Jednoglasno smo se složili da naš Čakovec i svi Čakovčani, zaslužujemo puno bolji grad, odgovornije i sposobnije vodstvo, uz vraćanje transparentnosti, otvorenosti, osjećaja odgovornosti prema građanima, brige za opći interes svih naših vrijednih ljudi, koji znaju i mogu, no ne daje im se prilika da to i dokažu – priča Ljerka Cividini.

Simpatije

Jedina kandidatkinja za čelno mjestu u Čakovcu odmah je pridobila ogromne simpatije svih političkih opcija i građana koji joj u šetnji gradom prilaze, čestitaju, daju podršku… Čakovčani, očito željni ozbiljnih promjena koje će vratiti gradu rast i blagostanje, u Ljerki vide idealno rješenje.

– Promjene su ono što je neophodno da se pokrene sredina koja je uhvaćena u stagnaciji. Ja nisam ono što bi ljudi nazvali “tipičnim političarom”. Meni je upravo interes Čakovca važniji od interesa bilo koje stranke, pojedinca ili grupacije oko njega. Grad kojeg ja zamišljam i kojeg bi ja vodila bit će grad na ponos svih vrijednih Čakovčana, grad primjer drugima. A da bismo to mogli i ostvariti potrebne su korjenite promjene – dodaje Lj. Cividini. S obzirom da dolazi iz sektora gdje je za uspješno poslovanje potrebno donositi pravovremene odluke, posao voditi odgovorno i transparentno, imajući pritom na umu dobrobit ne samo zaposlenika već svih građana, Ljerka jednaki način promišljanja želi preslikati i u čakovečku Gradsku vijećnicu.

– Čakovec stoji na mjestu i trebamo ga pokrenuti. Našem gradu treba promjena koja će se temeljiti na odgovornosti, sposobnosti i spremnosti da se radi za svoj grad. Nema te politike niti stranke koja može biti ispred interesa grada. Naša nam djeca neće oprostiti ako ostanemo doma i sebi u bradu gunđamo kako smo nezadovoljni stanjem, a da pri tom ništa ne činimo. Umjesto toga trebamo zajedno tražiti najbolja rješenja.

Investicije

A priliku za novo pokretanje Čakovca, kandidatkinja za gradonačelnicu vidi u investiranju i građenju nove vizure europskim sredstvima uz naglasak na otvorenost proračuna koja nedostaje.

– Nakon drugog kruga izbora, netransparentnost će postati prošlost. Otvorenost proračuna je prvi stup drugačijeg, odgovornijeg odnosa gradske uprave prema građanima.
Iskustva traženje rješenje u financiranju kroz europske fondove joj ne nedostaje. Ne treba čuditi što joj je okretanje prema izvorima financiranja projekata iz EU fondova drugi stup odgovorne gradske vlasti.

– Smatra kako je ova vlast propustila priliku koju je dobila prije četiri godine, da pokrene razvoj grada u trenutku ulaska u EU. Stajali su sa strane i gledali kako drugi trče dok oni nijemo promatraju, te se zaduživali bez znanja naših građana. Okretanje prema izvorima financiranja projekata iz EU mora biti cilj jedne odgovorne gradske vlasti, stoga će moji prvi koraci na čelu grada biti izrada temeljite snimke stanja u gradu i u svim gradskim poduzećima i ustanovama s mojim timom. Pažljivo ćemo pretresti sve financije, tražiti prostora za uštede, objediniti funkcije javne nabave i smanjiti troškove u gradu, gradskoj upravi, poduzećima i ustanovama. Uštedu treba plasirati u daljnji razvoj, a nema većeg ulaganja od obrazovanja i brige o našim sugrađanima koji teško žive – zaključuje Ljerka Cividini.

Moramo biti ponosni, biramo budućnost našeg lijepog grada

– Danas svi govore da Čakovec može puno bolje, što je šteta, jer je naš grad oduvijek bio primjer drugima, drugi su gledali nas, a sada smo u situaciji kada se moramo okretati drugima. Želim Čakovčanima vratiti taj ponos, jer na ovim izborima ono što ćemo birati je budućnost našeg grada! Moj angažman je angažman žene, osobe koja voli svoj grad, osobe koja ga želi promijeniti na bolje – kaže Lj. Cividini, koja je svjesna kako se gradu mora vratiti njegova prepoznatljivost.
No, da bi se to i ostvarilo biti će potrebno raditi na dvije razine.

– Prva je ona nematerijalna koja živi u nama, koja se privremeno umirila i koju ćemo vrlo lako ponovno pokrenuti. Svima ćemo pokazati kakvi jesmo – vrijedni i radišni, odgovorni i solidarni. Druga razina prepoznatljivosti je onaj naš pomalo potisnuti srednjeeuropski štih. Potrudit ću se svim svojim znanjima i dosadašnjim iskustvima vratiti našem Čakovcu ulogu kakvu zaslužuje. Upravo to želim za naš grad, da bude lijepo ogledalo, gdje primamo i dočekujemo naše goste. Moramo biti ponosni na naš grad! Uredit ćemo naša pročelja u gradu europskim sredstvima. Kao gradonačelnica ću okupiti tim i pokrenuti konkretne projekte.

Najbolja

Nikada neću za sebe reći da sam najbolja ili najpametnija. Ali ću uvijek reći i ponavljati da ću dati sve od sebe da posao koji radim napravim na najbolji mogući način!

Propušteno

Ova je vlast propustila priliku iskoristiti EU fondove, mi ćemo to ispraviti

ISKRENA

Sav moj dosadašnji rad temelji se na jednostavnoj spoznaji da se ne trebamo pretvarati da smo nešto drugo, glumiti nekog drugog

Izvor:
Foto:

Međimurje

Korona u Međimurju: brojke u odnosu na prošlu subotu manje za 20%

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 166 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 21,7% pozitivnih od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 4 slučajeva.

U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 432.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 56 845 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 78 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U Međimurju se nastavlja poboljšanje epidemiološke situacije. U odnosu na prošlu subotu 7-dnevna i 14-dnevna incidencija je 20% manja, broj aktivnih slučajeva je s 567 pao na 432, dok je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja u trendu pada te s današnjim danom iznosi 22%.

Tijekom dana se nastavljanja cijepljenje građana Međimurske županije. Masovno cijepljenje na punktovima organizira se 20. put, a podaci o broju cijepljenih osoba biti će poznati sutra.

Tijekom ovoga tjedna cijepljeno je više od 4 500 osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Odbije li nositi masku, učenik neće pristupiti ispitima državne mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:


Bliži se 1. lipnja, datum početka prvog ispita državne mature, stoga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio Upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa.

Obavezan razmak

U uputi, među ostalim, stoji da na ispite državne mature ne smiju doći pristupnici, djelatnici škole i druge osobe ako su pozitivni na COVID-19 s izrečenom mjerom izolacije, i ako pokazuju znakove bolesti koji mogu upućivati na oboljenje od tog virusa, poput kašlja, poteškoća u disanju, povišene tjelesne temperature i sl.

Za pristupnike kojima je izrečena mjera samoizolacije, uvjeti pristupanja ispitima državne mature utvrdit će se putem posebnih epidemioloških preporuka, a radi dogovora oko tih posebnih uvjeta, učenici se trebaju žurno javiti matičnoj školi, a ostali kandidati Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Mjesto održavanja državne mature i pripadajuće prostorije, uključujući i sanitarne prostorije, prije svakoga ispita te na kraju svakoga radnog dana temeljito će se oprati i dezinficirati u okviru rutinskoga uobičajenog čišćenja, a neposredno prije dolaska na ispit, prostorije će se provjetriti. Učenike i ostale korisnike koji budu pisali ispit državne mature moli se da ponesu svoj pribor koji im je potreban za ispit te da kod kuće izmjere tjelesnu temperaturu i ponesu zaštitnu masku.

Održavanje ispita izgledat će ovako: pisani ispit provodit će se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata, i ako je moguće s otvorenim prozorima, pristupnike će na stolu dočekati ispitni materijal, a u učionicu će ulaziti jedan po jedan i biti razmješteni na najmanje metar i pol do dva metra udaljenosti. Dopušteni predmeti koje smiju imati na stolu su osobna iskaznica, pribor za pisanje, vlastita kemijska olovka, bočica s vodom i ispitni materijali.

Pritom su sve prisutne osobe obvezne nositi masku koja cijelo vrijeme pokriva nos i usta, a pristupnik koji odbije nositi masku, a za to nema potvrdu liječnika, ne može polagati ispite državne mature.

Ako se dogodi da veći broj zaposlenika jedne ustanove završi u izolaciji ili samoizolaciji, tada će stožeri civilne zaštite u koordinaciji s osnivačima preraspodijeliti zaposlenike iz drugih ustanova kako bi se ispiti uspješno proveli.

Nadalje, preporučuje se da pristupnici s teškoćama u razvoju i težim zdravstvenim smetnjama ispite državne mature pišu u svom domu. Tijekom polaganja ispita kod kuće, dežurni nastavnici koji dolaze u kuću pristupnika nosit će kirurške maske te dezinficijense za ruke, a dobro bi bilo i nositi zaštitne rukavice.

– Kada je to moguće, dežurni nastavnici od ostalih ukućana i pristupnika trebaju biti udaljeni najmanje dva metra. Ako je riječ o pristupniku s narušenim imunitetom organizma, dežurni nastavnici prije ulaska u kuću stavljaju jednokratne nazuvke na cipele i nose kirurške maske kao i pristupnik ako im zdravstveno stanje to dopušta. Pritom se postupa sukladno možebitnim specifičnim preporukama liječnika specijalista koji skrbi za osnovnu bolest pristupnika – jasno piše u uputama HZJZ-a.

Dodajmo da se ispiti pišu u vremenu od pet tjedana, s time da su zadnji ispiti na redu 30. lipnja. Prvi rezultati bit će objavljeni 14. srpnja, a konačni 21. srpnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!