Povežite se s nama

Međimurje

Ljerka Cividini: pokrenut ćemo Čakovec i vratiti mu izgubljeni sjaj

Objavljeno:

- dana

ZA NAŠ ČAKOVEC

“Za naš Čakovec” moto je pod kojim Ljerka Cividini započinje svoj pohod na mjesto gradonačelnice Čakovca.

U svakom slučaju ogromno osvježenje na čakovečkoj političkoj sceni, Ljerka Cividini zahvaljujući svojoj profesionalnosti, znanju, iskustvu, kao i susretljivošću i neposrednošću u komunikaciji sa sugrađanima, osvaja ogromno poštovanje i simpatije uoči predstojećih lokalnih izbora.

Uspješna

Međimurska, ali i šira hrvatska javnost Ljerku Cividini poznaje kao uspješnu ravnateljicu Županijske uprave za ceste Međimurske županije, jedine žene u Hrvatskoj na toj poziciji, koja trenutno upravlja s više od 450 kilometara međimurskih prometnica. Ova istinska radoholičarka i rođeni vođa, uz zavidno obrazovanje i iskustvo profesora prometne grupe predmeta u TIOŠ-u, može se pohvaliti kako je ŽUC Međimurske županije pod njezinim upravljanjem postao jedan od najuspješnijih. Lj. Cividini ujedno je kao čelna osoba ŽUC-a u Međimurje donijela desetak milijuna kuna europskih sredstava čime se upisala i kao jedini čelnik koji je otvorio nekom ŽUC-u vrata ulaganja kroz EU fondove. Odluku o kandidaturi za gradonačelnicu Čakovca donijela je u dogovoru sa svojom obitelji. Ponosna je majka dvoje djece, koja kaže kako su joj upravo Marta i Dora, te suprug Neven glavni motivatori, pokretači, ali i neizmjerna podrška.

– I odluku o kandidaturi donijeli smo zajednički, a rodila se iz svijesti o stanju u kakvom se već neko vrijeme nalazi naš grad. Zato su mi i dali punu podršku. Jednoglasno smo se složili da naš Čakovec i svi Čakovčani, zaslužujemo puno bolji grad, odgovornije i sposobnije vodstvo, uz vraćanje transparentnosti, otvorenosti, osjećaja odgovornosti prema građanima, brige za opći interes svih naših vrijednih ljudi, koji znaju i mogu, no ne daje im se prilika da to i dokažu – priča Ljerka Cividini.

Simpatije

Jedina kandidatkinja za čelno mjestu u Čakovcu odmah je pridobila ogromne simpatije svih političkih opcija i građana koji joj u šetnji gradom prilaze, čestitaju, daju podršku… Čakovčani, očito željni ozbiljnih promjena koje će vratiti gradu rast i blagostanje, u Ljerki vide idealno rješenje.

– Promjene su ono što je neophodno da se pokrene sredina koja je uhvaćena u stagnaciji. Ja nisam ono što bi ljudi nazvali “tipičnim političarom”. Meni je upravo interes Čakovca važniji od interesa bilo koje stranke, pojedinca ili grupacije oko njega. Grad kojeg ja zamišljam i kojeg bi ja vodila bit će grad na ponos svih vrijednih Čakovčana, grad primjer drugima. A da bismo to mogli i ostvariti potrebne su korjenite promjene – dodaje Lj. Cividini. S obzirom da dolazi iz sektora gdje je za uspješno poslovanje potrebno donositi pravovremene odluke, posao voditi odgovorno i transparentno, imajući pritom na umu dobrobit ne samo zaposlenika već svih građana, Ljerka jednaki način promišljanja želi preslikati i u čakovečku Gradsku vijećnicu.

– Čakovec stoji na mjestu i trebamo ga pokrenuti. Našem gradu treba promjena koja će se temeljiti na odgovornosti, sposobnosti i spremnosti da se radi za svoj grad. Nema te politike niti stranke koja može biti ispred interesa grada. Naša nam djeca neće oprostiti ako ostanemo doma i sebi u bradu gunđamo kako smo nezadovoljni stanjem, a da pri tom ništa ne činimo. Umjesto toga trebamo zajedno tražiti najbolja rješenja.

Investicije

A priliku za novo pokretanje Čakovca, kandidatkinja za gradonačelnicu vidi u investiranju i građenju nove vizure europskim sredstvima uz naglasak na otvorenost proračuna koja nedostaje.

– Nakon drugog kruga izbora, netransparentnost će postati prošlost. Otvorenost proračuna je prvi stup drugačijeg, odgovornijeg odnosa gradske uprave prema građanima.
Iskustva traženje rješenje u financiranju kroz europske fondove joj ne nedostaje. Ne treba čuditi što joj je okretanje prema izvorima financiranja projekata iz EU fondova drugi stup odgovorne gradske vlasti.

– Smatra kako je ova vlast propustila priliku koju je dobila prije četiri godine, da pokrene razvoj grada u trenutku ulaska u EU. Stajali su sa strane i gledali kako drugi trče dok oni nijemo promatraju, te se zaduživali bez znanja naših građana. Okretanje prema izvorima financiranja projekata iz EU mora biti cilj jedne odgovorne gradske vlasti, stoga će moji prvi koraci na čelu grada biti izrada temeljite snimke stanja u gradu i u svim gradskim poduzećima i ustanovama s mojim timom. Pažljivo ćemo pretresti sve financije, tražiti prostora za uštede, objediniti funkcije javne nabave i smanjiti troškove u gradu, gradskoj upravi, poduzećima i ustanovama. Uštedu treba plasirati u daljnji razvoj, a nema većeg ulaganja od obrazovanja i brige o našim sugrađanima koji teško žive – zaključuje Ljerka Cividini.

Moramo biti ponosni, biramo budućnost našeg lijepog grada

– Danas svi govore da Čakovec može puno bolje, što je šteta, jer je naš grad oduvijek bio primjer drugima, drugi su gledali nas, a sada smo u situaciji kada se moramo okretati drugima. Želim Čakovčanima vratiti taj ponos, jer na ovim izborima ono što ćemo birati je budućnost našeg grada! Moj angažman je angažman žene, osobe koja voli svoj grad, osobe koja ga želi promijeniti na bolje – kaže Lj. Cividini, koja je svjesna kako se gradu mora vratiti njegova prepoznatljivost.
No, da bi se to i ostvarilo biti će potrebno raditi na dvije razine.

– Prva je ona nematerijalna koja živi u nama, koja se privremeno umirila i koju ćemo vrlo lako ponovno pokrenuti. Svima ćemo pokazati kakvi jesmo – vrijedni i radišni, odgovorni i solidarni. Druga razina prepoznatljivosti je onaj naš pomalo potisnuti srednjeeuropski štih. Potrudit ću se svim svojim znanjima i dosadašnjim iskustvima vratiti našem Čakovcu ulogu kakvu zaslužuje. Upravo to želim za naš grad, da bude lijepo ogledalo, gdje primamo i dočekujemo naše goste. Moramo biti ponosni na naš grad! Uredit ćemo naša pročelja u gradu europskim sredstvima. Kao gradonačelnica ću okupiti tim i pokrenuti konkretne projekte.

Najbolja

Nikada neću za sebe reći da sam najbolja ili najpametnija. Ali ću uvijek reći i ponavljati da ću dati sve od sebe da posao koji radim napravim na najbolji mogući način!

Propušteno

Ova je vlast propustila priliku iskoristiti EU fondove, mi ćemo to ispraviti

ISKRENA

Sav moj dosadašnji rad temelji se na jednostavnoj spoznaji da se ne trebamo pretvarati da smo nešto drugo, glumiti nekog drugog

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Darko Horvat ne ulazi u utrku. Koga će HDZ kandidirati za župana Međimurske županije?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Privođenja sad već bivšeg župana Međimurske županije Matije Posavca zbog sumnje u zlouporabu položaja i primanje mita te bivšeg gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača kojeg se tereti da je iscenirao prijetnje smrću još uvijek su glavna tema na sjeveru Hrvatske.

Značaj privođenja i ispitivanja ovih međimurskih političara još uvijek snažno odjekuje u javnosti, a ovaj su se put oglasili iz Hrvatske demokratske zajednice Međimurske županije, tjedan dana nakon akcije USKOK-a i policije. Stranka je to koja sada najviše od svih vidi priliku za dolazak na vlast u Međimurju, iako nikada nisu dostigli Posavca na županijskoj razini.

Naime, na današnjoj konferenciji za medije, 19. rujna, iz županijske Hrvatske demokratske zajednice naglašavaju da „već dugi niz godina upozoravaju na sumnju na moguće koruptivne radnje u Međimurskoj županiji“ te da je „priznanje Posavca da je uzimao mito od 10.000 kuna samo potvrda toga“.

Na konferenciji su uz predsjednika Kluba vijećnika u Skupštini Međimurske županije Igora Ivkovića bili i predsjednik HDZ-a Grada Čakovca te gradski vijećnik Tomislav Marković i vijećnik u Skupštini Međimurske županije dr. Goran Kozjak.

Ivković je naglasio da je konferencija za novinare sazvana nakon što je USKOK objavio svoje službeno izvješće, odnosno nakon što je i službeno potvrđeno da je donedavni župan priznao kazneno djelo primanje mita.

– Sazvali smo konferenciju za novinare nakon što je USKOK objavio službeno izvješće, a dojmovi su se slegli. Razumljivo je da nakon 12 godina samopromocije, Matiju Posavca ne možemo objektivno doživjeti i ocijeniti. Da je majstor samopromocije pokazuje i plaćena reklama koja se i ovih dana vrti po Facebooku, kako je Međimurska županija prva po razvrstavanju otpada u Hrvatskoj te je još podebljano ime „Matija Posavec“. Iako ni Matija Posavec ni Međimurska županija nemaju apsolutno nikakve veze s time – započeo je Ivković te nastavio s primjerom na koji se način imenuju članovi Upravnih vijeća.

– Ovdje svakako možemo dodati i primjer javnog poziva za članove upravnih vijeća u ustanovama koji je trebao prikazati da je Međimurska županija prva u Hrvatskoj koja javnim pozivom traži članove upravnih vijeća. Ovim uhićenjem pokazalo se da je to sve bila samo samopromocija jer se u upravna vijeća dolazilo, vidjeli smo kako, uz pomoć 10.000 kuna – pojasnio je Ivković.

Ujedno je podsjetio na, kaže Ivković, „već pomalo zaboravljenu činjenicu da je donedavni župan bio u sukobu interesa, kada ga je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa na čelu s Dalijom Orešković kaznilo još 2013. godine“.

– O samim događajima vezanim uz uhićenje ne bismo puno govorili, jer je osumnjičenik priznao svoje kazneno djelo. Dakle nema govora da mu je netko smjestio ili da to nije bio mito, već donacija za kampanju, jer je okrivljenik Matija Posavec sve priznao – izjavio je predsjednik Kluba HDZ-a u Skupštini te dodao da „ovakvo ponašanje nije izoliran slučaj“.

– Nažalost skoro tri godine govorimo o stanju u Županijskoj bolnici Čakovec. Kad se dogodilo uhićenje u bolnici Srebrnjak u Zagrebu, svi smo s nevjericom gledali jer se slučaj po svemu podudarao s onim o čemu smo mi govorili o našoj bolnici. Slučaji su gotovo identični, samo što je tamo sve sprovedeno pod strankom Bandić Milan 365, a ovdje Matija Posavec NL – najavio je temu o kojoj je više rekao dr. Kozjak.

– Samo da podsjetim kako je protuzakonito smijenjen ravnatelj dr. Robert Grudić i ustoličen dr. Novinščak. Upravo je Posavec bio svjedok protiv ravnatelja Grudića i kada je pravosuđe potvrdilo da se radilo o protupravnoj smjeni sada već bivši župan tvrdi da se radi tek o proceduralnoj grešci. No, to je samo dio problema. Od toga da ravnatelj Novinščak nije plaćao lijekove veledrogerijama 2 godine zbog čega je država morala intervenirati sa 60 milijuna kuna – rekao je dr. Kozjak.

Tu je i, navodi Kozjak, gomilanje dugova zbog toga jer županijska vlast pod Posavcem nije bila u stanju osigurati sredstva za investicije putem nacionalnih i EU fondova kao i neka bespotrebna ulaganja. Podsjetio je i na prekomjerno zapošljavanje, većinom nezdravstvenog osoblja, a sve pod paskom donedavnog župana i predsjednice Upravnog vijeća Tošić Grlač.

I ovako veliki problemi u funkcioniranju ŽB Čakovec samo su dio problema u Međimurskoj županiji nastalih za vrijeme Posavca, istaknuo je Ivković te podsjetio i na slučaj nestalih gotovo 8 milijuna kuna iz Općine Pribislavec, slučaj koji je „i danas obavijen velom tajni“.

– U tom slučaju i načelnica i župan tvrde da nitko ništa ne zna, a sve je usko povezano. Načelnica nije bila bilo tko, već osoba od posebnog povjerenja okrivljenika Matije Posavca jer je kao njegov osobni izbor bila na čelu Kolegija načelnika i gradonačelnika, a članovi njezine najuže obitelji vode financije u Županiji. Dakle tu ne govorimo o 10.000 kuna, već o skoro 8 milijuna kuna nestalog novca – podsjetio je Ivković te naveo i “slučaj Piškornica” gdje je podnijeta kaznena prijava protiv danas okrivljenika Posavca. Podsjetio je i na činjenicu da je osnovana i druga Redea „za ako zatreba”.

– I zatrebala je jer je uoči lokalnih izbora tvrtka bez zaposlenih dobila direktora koji je ujedno bio voditelj izborne kampanje donedavnog župana – kazao je Ivković te nastavio:

– Izuzetno puno smo govorili o skrivanju županijskih dugova. Nikako nismo mogli dobiti na uvid realnu situaciju s dugovima Županije i županijskih ustanova. Kad smo mi vijećnici pronašli neki dug onda je opravdanje bilo da to nije dug, već kratkoročno zaduženje ili minus po računu ili obročno plaćanje – zaključio je Ivković te pozvao sadašnjeg zamjenika župana Josipa Grivca, za kojeg je naveo da je vrlo časna i poštena osoba, da financije Županije i županijskih ustanova učini transparentnim te da se konačno nakon tri godine javno prikaže podatak o ukupnim dugovima Županije i županijskih ustanova.

– Nažalost, kako se čini, ovo priznanje Matije Posavca da je uzeo mito samo je vrh ledenog brijega, a pravu situaciju sa županijskim financijama vidjet ćemo tek nakon izbora, kao što gradonačelnica Cividini sad otkriva nova milijunska dugovanja Grada Čakovca – završio je Ivković.

Na situaciju u Gradu Čakovcu nadovezao se gradski vijećnik i prvi čovjek čakovečkog HDZ-a Marković ističući nezadovoljstvo što se zbog ovih događanja, za koje su krivi pojedinci, stvara negativna slika o Međimurju i gradu Čakovcu u hrvatskoj javnosti. Kazao je da i Međimurje i grad Čakovec zaslužuju bolje.

– Vidljivo je da je dosadašnje upravljanje Gradom Čakovcem bilo u velikoj mjeri koordinirano iz Županije, od strane bivšeg župana. Nadam se da će se ova loša praksa upravljanja Gradom iz Županije promijeniti i da su stvoreni svi preduvjeti za samostalnim funkcioniranjem gradskih struktura, a u korist naših sugrađana – izjavio je Marković dodajući da se godinama upozoravalo na neracionalno trošenje novca iz gradskog proračuna.

– Jedna od brojnih primjera te neracionalnosti je zaduživanje po nepovoljnim uvjetima umjesto da se koriste povoljnija sredstva iz EU fondova, za što je Vlada RH ostvarila sve preduvjete, kao financijsku polugu za ekonomski razvoj i gospodarski rast – zaključio je Marković te kao primjere loše prakse naveo izgradnju vanjskih bazena te obnovu gradske tržnice, a te će dugove plaćati generacije sugrađana.

Koga će HDZ kandidirati za župana?

U ovome se tjednu naveliko govori o tome da će se aktualni ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, koji je ujedno i predsjednik HDZ-a Međimurske županije, kandidirati za župana na predstojećim izborima.

Horvat je te navode opovrgnuo, a tko će biti kandidat za čelno mjesto u županiji iz redova HDZ-a još uvijek nije poznato. U igri je, kaže predsjednik Kluba vijećnika u Skupštini Međimurske županije Igor Ivković, desetak ljudi.

– Kada se pojavila medijska spekulacija da je on taj kandidat, predsjednik međimurskog HDZ-a Darko Horvat dao je izjavu za medije u kojoj je demantirao tu kandidaturu i izričito rekao da on nije taj koji će biti kandidat HDZ-a na ovim izborima – naveo je Ivković.

Objašnjava da je HDZ u Međimurju „velika stranka“ te da će imati nekoliko kandidata na odabir. „Iz bazena“ će, kaže, odabrati nabolje.

– Neozbiljno je od mene da spomenem bilo koje ime jer svako mora proći proceduru, biti izglasano na Predsjedništvu, Županijskom odboru… – govori Ivković, navodeći da je u igri za mjesto župana i Goran Gotal, kandidat HDZ-a za međimurskog župana na prošlim lokalnim izborima, kada je Matija Posavec uvjerljivo pobijedio s 26.546 ili 64,51 % glasova naspram Gotalovih 15.95 % ili 6565 glasova.

Uz spomenutog Gotala te Ivkovića, Markovića i Kozjaka, trojca koji je predvodio konferenciju za medije, pretendenti za poziciju župana su i aktualni gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec, kao i zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak, predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić, uz još nekolicinu „jačih“ imena iz redova te stranke.

– Kakve rezultate očekujemo? S obzirom na to da su lokalni izbori bili nedavno, vidimo smjer u kojemu stanovnici Međimurske županije dišu. Ono što uvelike ovisi o rezultatima je informacija što će biti sa sadašnjim županom Matijom Posavcem, hoće li se događati nešto oko njegovog procesa i hoće li se u to uključiti još neke osobe, hoće li se on moći uopće kandidirati… To su pitanja na koja tek treba dati odgovor, a potom ćemo vidjeti kakvi bi mogli uopće biti rezultati i tko će biti kandidat – zaključuje Ivković, priželjkujući da će se i županija voditi isto kao i međimurski gradovi i općine u kojima je HDZ na čelu.

Rok od tri mjeseca za raspisivanje novih izbora već teče, stoga Međimurci mogu očekivati itekako uzbudljivu političku jesen.

Nastavite čitati

Međimurje

U petak u Međimurju 21 novi slučaj zaraze koronom, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 129 uzoraka, od čega je evidentirano 20 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 15,5% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 17. rujna županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 10 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 123.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 67.479 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 8 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirana je 1 osoba, nema otpuštenih osoba te nema pacijenata na respiraciji.

Umrla je jedna osoba, ženska osoba stara 88 godina s brojnim pridruženim bolestima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje