Povežite se s nama

Međimurje

Ljerka Cividini: pokrenut ćemo Čakovec i vratiti mu izgubljeni sjaj

Objavljeno:

- dana

ZA NAŠ ČAKOVEC

“Za naš Čakovec” moto je pod kojim Ljerka Cividini započinje svoj pohod na mjesto gradonačelnice Čakovca.

U svakom slučaju ogromno osvježenje na čakovečkoj političkoj sceni, Ljerka Cividini zahvaljujući svojoj profesionalnosti, znanju, iskustvu, kao i susretljivošću i neposrednošću u komunikaciji sa sugrađanima, osvaja ogromno poštovanje i simpatije uoči predstojećih lokalnih izbora.

Uspješna

Međimurska, ali i šira hrvatska javnost Ljerku Cividini poznaje kao uspješnu ravnateljicu Županijske uprave za ceste Međimurske županije, jedine žene u Hrvatskoj na toj poziciji, koja trenutno upravlja s više od 450 kilometara međimurskih prometnica. Ova istinska radoholičarka i rođeni vođa, uz zavidno obrazovanje i iskustvo profesora prometne grupe predmeta u TIOŠ-u, može se pohvaliti kako je ŽUC Međimurske županije pod njezinim upravljanjem postao jedan od najuspješnijih. Lj. Cividini ujedno je kao čelna osoba ŽUC-a u Međimurje donijela desetak milijuna kuna europskih sredstava čime se upisala i kao jedini čelnik koji je otvorio nekom ŽUC-u vrata ulaganja kroz EU fondove. Odluku o kandidaturi za gradonačelnicu Čakovca donijela je u dogovoru sa svojom obitelji. Ponosna je majka dvoje djece, koja kaže kako su joj upravo Marta i Dora, te suprug Neven glavni motivatori, pokretači, ali i neizmjerna podrška.

– I odluku o kandidaturi donijeli smo zajednički, a rodila se iz svijesti o stanju u kakvom se već neko vrijeme nalazi naš grad. Zato su mi i dali punu podršku. Jednoglasno smo se složili da naš Čakovec i svi Čakovčani, zaslužujemo puno bolji grad, odgovornije i sposobnije vodstvo, uz vraćanje transparentnosti, otvorenosti, osjećaja odgovornosti prema građanima, brige za opći interes svih naših vrijednih ljudi, koji znaju i mogu, no ne daje im se prilika da to i dokažu – priča Ljerka Cividini.

Simpatije

Jedina kandidatkinja za čelno mjestu u Čakovcu odmah je pridobila ogromne simpatije svih političkih opcija i građana koji joj u šetnji gradom prilaze, čestitaju, daju podršku… Čakovčani, očito željni ozbiljnih promjena koje će vratiti gradu rast i blagostanje, u Ljerki vide idealno rješenje.

– Promjene su ono što je neophodno da se pokrene sredina koja je uhvaćena u stagnaciji. Ja nisam ono što bi ljudi nazvali “tipičnim političarom”. Meni je upravo interes Čakovca važniji od interesa bilo koje stranke, pojedinca ili grupacije oko njega. Grad kojeg ja zamišljam i kojeg bi ja vodila bit će grad na ponos svih vrijednih Čakovčana, grad primjer drugima. A da bismo to mogli i ostvariti potrebne su korjenite promjene – dodaje Lj. Cividini. S obzirom da dolazi iz sektora gdje je za uspješno poslovanje potrebno donositi pravovremene odluke, posao voditi odgovorno i transparentno, imajući pritom na umu dobrobit ne samo zaposlenika već svih građana, Ljerka jednaki način promišljanja želi preslikati i u čakovečku Gradsku vijećnicu.

– Čakovec stoji na mjestu i trebamo ga pokrenuti. Našem gradu treba promjena koja će se temeljiti na odgovornosti, sposobnosti i spremnosti da se radi za svoj grad. Nema te politike niti stranke koja može biti ispred interesa grada. Naša nam djeca neće oprostiti ako ostanemo doma i sebi u bradu gunđamo kako smo nezadovoljni stanjem, a da pri tom ništa ne činimo. Umjesto toga trebamo zajedno tražiti najbolja rješenja.

Investicije

A priliku za novo pokretanje Čakovca, kandidatkinja za gradonačelnicu vidi u investiranju i građenju nove vizure europskim sredstvima uz naglasak na otvorenost proračuna koja nedostaje.

– Nakon drugog kruga izbora, netransparentnost će postati prošlost. Otvorenost proračuna je prvi stup drugačijeg, odgovornijeg odnosa gradske uprave prema građanima.
Iskustva traženje rješenje u financiranju kroz europske fondove joj ne nedostaje. Ne treba čuditi što joj je okretanje prema izvorima financiranja projekata iz EU fondova drugi stup odgovorne gradske vlasti.

– Smatra kako je ova vlast propustila priliku koju je dobila prije četiri godine, da pokrene razvoj grada u trenutku ulaska u EU. Stajali su sa strane i gledali kako drugi trče dok oni nijemo promatraju, te se zaduživali bez znanja naših građana. Okretanje prema izvorima financiranja projekata iz EU mora biti cilj jedne odgovorne gradske vlasti, stoga će moji prvi koraci na čelu grada biti izrada temeljite snimke stanja u gradu i u svim gradskim poduzećima i ustanovama s mojim timom. Pažljivo ćemo pretresti sve financije, tražiti prostora za uštede, objediniti funkcije javne nabave i smanjiti troškove u gradu, gradskoj upravi, poduzećima i ustanovama. Uštedu treba plasirati u daljnji razvoj, a nema većeg ulaganja od obrazovanja i brige o našim sugrađanima koji teško žive – zaključuje Ljerka Cividini.

Moramo biti ponosni, biramo budućnost našeg lijepog grada

– Danas svi govore da Čakovec može puno bolje, što je šteta, jer je naš grad oduvijek bio primjer drugima, drugi su gledali nas, a sada smo u situaciji kada se moramo okretati drugima. Želim Čakovčanima vratiti taj ponos, jer na ovim izborima ono što ćemo birati je budućnost našeg grada! Moj angažman je angažman žene, osobe koja voli svoj grad, osobe koja ga želi promijeniti na bolje – kaže Lj. Cividini, koja je svjesna kako se gradu mora vratiti njegova prepoznatljivost.
No, da bi se to i ostvarilo biti će potrebno raditi na dvije razine.

– Prva je ona nematerijalna koja živi u nama, koja se privremeno umirila i koju ćemo vrlo lako ponovno pokrenuti. Svima ćemo pokazati kakvi jesmo – vrijedni i radišni, odgovorni i solidarni. Druga razina prepoznatljivosti je onaj naš pomalo potisnuti srednjeeuropski štih. Potrudit ću se svim svojim znanjima i dosadašnjim iskustvima vratiti našem Čakovcu ulogu kakvu zaslužuje. Upravo to želim za naš grad, da bude lijepo ogledalo, gdje primamo i dočekujemo naše goste. Moramo biti ponosni na naš grad! Uredit ćemo naša pročelja u gradu europskim sredstvima. Kao gradonačelnica ću okupiti tim i pokrenuti konkretne projekte.

Najbolja

Nikada neću za sebe reći da sam najbolja ili najpametnija. Ali ću uvijek reći i ponavljati da ću dati sve od sebe da posao koji radim napravim na najbolji mogući način!

Propušteno

Ova je vlast propustila priliku iskoristiti EU fondove, mi ćemo to ispraviti

ISKRENA

Sav moj dosadašnji rad temelji se na jednostavnoj spoznaji da se ne trebamo pretvarati da smo nešto drugo, glumiti nekog drugog

Izvor:
Foto:

Međimurje

Mihovljan slavi svoje dane, održane svečana sjednica VMO-a i humanitarna utrka za ‘Međimurske slatkiše’

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijeće mjesnog odbora Mihovljan, u suradnji sa svojim udrugama, od subote 24. rujna pa do 9. listopada organizira bogati program “Z brega na breg” u okviru obilježavanja Dana Mihovljana.

Uz izložbu umjetničkih radova mještana, streljački turnir, pokaznu vježbu DVD-a i predstavljanje rada udruga kao uvertiru u dane mjesta, u petak, 30. rujna, u društvenom domu održana je svečana sjednica.

Mihovljan slavi svoj 819. rođendan

Predsjednik Mjesnog odbora Mihovljan Ivica Novak pritom je naglasio kako je Mihovljan star toliko koliko su stara arhivska vrela u Međimurju, ali i kako je Mihovljan za povijest Međimurja i Čakovca izuzetno važan, jer je niz stoljeća bio sjedište velike rimokatoličke župe koja je obuhvaćala Buzovec, Čakovec, G. Pustakovec, G. Vidovec, Ivanovec, Mačkovec, Martane, Mihovljan, Novo Selo Rok, Pribislavec, Putjane, Savsku Ves i Šenkovec.

– Mihovljan se prv put u pisanim izvorima spominje početkom 13. stoljeća, točnije 1203. godine, kada je kralj Emerik izdao privilegij za nekadašnju čakovečku župu sv. Mihajel u Mihovljanu. Ista je ukinuta, a u spomen na nju 1939. godine podignuta je današnja kapela sv. Mihovila. Dakle Mihovljan slavi danas svoj 819. rođendan – naglasio je predsjednik MO-a i dodao da se puno radi u mjestu kako bi se Mihovljan vratio na mjesto kojem pripada i koje zaslužuje.

Samim time završena je prva faza rekonstrukcije Prvomajske ulice, a uskoro se očekuje i završetak druge faze.

Potrebe građana prepoznao je i Grad Čakovec te se pristupilo u niz korektivnih aktivnosti i nabavci inventara te opreme na održavanju javnih objekata i to na športskom domu, društvenom domu, kapelama sv. Ane i sv. Mihovila te zgradi stare škole. Pritom je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini u govoru istakla kako se godinama daleko premalo ulagalo u obnovu infrastrukture, ali i da će napraviti sve da se u ovom periodu to u Mihovljanu i ispravi, a mnogo toga je već pokrenuto.

– Vjerujem da svi iščekujete skori završetak radova na pješačko-biciklističkoj stazi prema Čakovcu i križanju sa sjevernom obilaznicom, jer dobivamo sigurniji spoj s centrom grada, a uredit ćemo i kompletnu javnu rasvjetu u naselju Brezje. S ulaganjima ćemo nastaviti, poštujući prije svega vaše želje i potrebe, stoga me posebno veseli otvoreni i jasan dijalog s mještankama i mještanima Mihovljana.

Budite ponosni na svoje mjesto i svoje sumještane, ipak je Mihovljan jedno od najstarijih naselja u sastavu grada, u kojem je nekad bilo sjedište župe koja je obuhvaćala i sam Čakovec – rekla je čakovečka gradonačelnica, kojoj je na svečanosti uručena slika kapele sv. Mihovila autora Zlatka Hergotića.

Veći broj stanovnika

Mihovljan je jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj koje je u posljednjih 10 godina povećalo broj stanovnika, po popisu iz 2021. imaju 1391 mještanina, 11 više nego na popisu iz 2011. godine.

– Bez obzira na veličinu nekog grada, ono što je iznimno važno je da se u razvoju, planovima i investicijama ne zanemaruju prigradska naselja. Samim time sva naša naselja u ingerenciji Grada Čakovca podjednako se razvijaju i u njih se ravnomjerno ulaže, a svi zajedno iskoristit ćemo svaku šansu da se javimo na fondove i natječaje koji se otvaraju za daljnji rast.

Potrebna nam je u gradu još jedna osnovna škola i dajemo punu podršku da nam se vrtići i sve obrazovne institucije jačaju te da se rasterećuje postojeća mreža škola gradnjom novih infrastrukturnih uvjeta. Baš kao i nama u Međimurskoj županiji, tako je i Gradu Čakovcu važno obrazovanje i ulaganje u našu djecu – u govoru je istaknuo župan Međimurske županije Matija Posavec te svim mještanima čestitao njihov dan.

Spomenimo kako su svečanost svojim nastupima uveličali KUD Mihovljan, ŽVS “Pučpuljike”, Udruga umirovljenika i crkveni zbor Mihovljan, a sjednici su uz velik broj mještana prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, predsjednici iz prijašnjih sastava MO-a Mihovljan August Labazan, Franjo Patafta i Josip Jezernik te predsjednici i članovi ostalih mjesnih odbora u sastavu Grada Čakovca.

Humanitarna utrka za “Međimurske slatkiše”

Domaćini su priliku iskoristili kako bi pozvali što veći broj prijatelja Mihovljana da im se pridruže u ostalim programima obilježavanja dana mjesta, pa su tako na rasporedu vatrogasne igre djece i mladeži, kestenijada, druženje i sportska natjecanja UDVDR-a, druženje uz dan starijih osoba, otvorena vrata KUD-a, stolnoteniski i šahovski turnir te nogometne utakmice.

Posebno je istaknuta humanitarna utrka “Z brega na breg” koju je Vijeće MO-a u subotu, 1. listopada, organiziralo u suradnji s Atletskim klubom “Međimurje”. Utrka koja se trčala za udrugu “Međimurski slatkiši” bila je namijenjena svim građanima.

Nastavite čitati

Međimurje

U sklopu Baroknih večeri 2. listopada Camerata Kilkenny u Prelogu, u Nedelišću ‘Skok u barok’

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Camerata Kilkenny u subotu je, 1. listopada, nastupila u Viteškoj dvorani u dvorcu Trakošćan

Programi Varaždinskih baroknih večeri održavaju se i izvan Varaždina pa su tako 24. rujna održani u Župnoj crkvi sv. Jurja u Lopatincu (Sv. Juraj na Bregu), dok se u isto vrijeme (19 sati) u nedjelju, 2. listopada, održavaju u Prelogu te Nedelišću.

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. U sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu u Župnoj crkvi sv. Jakoba nastupit će irski ansambl Camerata Kilkenny. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan. Na programu će se naći djela Arcangela Corellija, Georga Philippa Telemanna, Francesca Geminianinia, Mastera Taylora, Tomasa Cecchinija te Georgea Friedricha Händela. Isti program održao se danas u dvorcu Trakošćan.

Barok i izvan Varaždina

Već gotovo pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i bivšem glavnom gradu, Varaždinu. Varaždinske barokne večeri (VBV) se održavaju u jesen, uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu – festival je prerastao granice grada od 1971. godine, kada je održano prvo trodnevno izdanje. Od 23. rujna sve do 9. listopada u Varaždinu, ali i 15 drugih gradova i mjesta u šest hrvatskih županija održavat će se ove godine koncerti 52. Varaždinskih baroknih večeri, čiji je ovogodišnji zemlja partner Irska.

U Nedelišću će se pak u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva publici predstaviti Tamara Ivaniš (sopran), Igor Paro (teorba) i Augustin Mršić (viola da gamba).

Na programu je “Skok u barok – večer baroknih pjesama”. Detaljniji repertoar u prilogu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje