Povežite se s nama

Život i društvo

Alkoholičara više nego narkomana

Objavljeno:

- dana

BORBA PROTIV OVISNOSTI

U Varaždinskoj županiji ima više ovisnika o alkoholu, nego o drogama, ali je na liječenju daleko manje alkoholičara nego narkomana. Na to je upozorio dožupan Alen Kišić prošli tjedan u Varaždinu na tribini održanoj povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

– Naša županija je iznad prosjeka po konzumaciji alkohola među učenicima u dobi između 14 i 16 godine. Rezultati istraživanja u sklopu projekta “Zdrav za pet” pokazali su da je u našoj županiji 89 posto osmaša alkohol konzumiralo jednom ili više puta, dok je državni prosjek 81 posto. Više učenika se ekscesivno opijalo, njih 44 posto, četiri posto više nego što je prosjek u Hrvatskoj. Ti podaci nam jasno govore da moramo raditi na prevenciji – rekao je Kišić.

Istovremeno se bilježi trend smanjenja konzumiranja droga, ali to ne znači da je problem riješen. – Konzumacija marihuane je daleko najveći problem, a sve više pogađa mlađe dobne skupine – istaknula je mr. sc. Irena Stipešević Rakamarić, voditeljica Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti ZZJZ-a.

Računala i mobiteli: olakšavaju nam život, ali ih treba pametno koristiti

I dok je ona održala predavanje pod nazivom “Kanabinoidi – uravnotežen pristup prevenciji u kontekstu aktualnih spoznaja”, o prevenciji ovisnosti o alkoholu kod mladih govorila je mr. sc. Zemira Medved iz Odjela za ovisnosti Opće bolnice Varaždin. Upozorila je da ovisnost o alkoholu izaziva niz teških posljedica i oboljenja, jednako kao i druge vrste ovisnosti.

Kvaliteta života

Treća tema bila je jednako važna: o ovisnosti o internetu govorila je Mirjana Vincek-Škvorc, psihologinja u varaždinskoj IV. osnovnoj školi.

– Službeno još nemamo definiciju ovisnosti o internetu, ali problematika na terenu postoji. U Hrvatskoj nema puno podataka i istraživanja o ovisnosti o internetu, ali probleme možemo očekivati s obzirom na podatke da i kod nas ima sve više moderne tehnologije i da su dostupnije u sve mlađoj dobi – rekla je.

Po čemu se vidi da dijete ima problema? – Problem je definitivno prisutan ako dijete veliki broj svojih slobodnih sati provede na internetu, u različitim aktivnostima koje nisu svrsishodne i ne poboljšavaju kvalitetu života. Posumnjati svakako treba i ako primjetite da su djeca i mladi uznemireni ili se osjećaju loše kada su bez mogućnosti pristupa internetu – kaže psihologinja.

Napomenula je da je za ovisnost o internetu specifično to da se roditeljima i djeci ne može savjetovati da ne pristupaju internetu i ne koriste mobilne telefone, jer je su dio svakodnevice i olakšavaju nam život.

– Savjet je svakako da računala i mobitele koriste na pametan način. Internet ne smije biti dominantna aktivnost djeteta, nego mora biti i drugih aktivnosti, a uz to i žive komunikacije. Na internetu se susrećemo s istim opasnostima kao i u realnom svijetu, pa djecu treba i na to upozoriti – zaključila je.

Tribinu su organizirali Županijski zavod za javno zdravstvo i Županijsko povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga.

Povjerenstvo protiv droga

– U prvih devet mjeseci ove godine ne bilježi se značajan porast ovisnika o drogama, ali moramo raditi na smanjenju broja ovisnika, jer to je problem koji sa sobom nosi i mnoge druge, poput različitih zdravstvenih problema – rekao je Dražen Jagić, predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Varaždinske županije, koje je konstituirano prošli tjedan. Osnovna zadaća Povjerenstva je prevencija, ali i predlaganje mjera i aktivnosti za suzbijanje zlouporaba droga.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Svi umirovljenici s područja Općine Ljubešćica dobit će božićnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 2. prosinca, u prostorijama Općine Ljubešćica općinski načelnik Nenad Horvatić u prisutstvu predsjednika općinskog vijeća Općine Ljubešćica Stjepana Ivanušeca i pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Suzane Žugec sastao se s predstavnicama Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Ljubešćica.

Tema sastanka bila je podjela prigodnog dara povodom božićnih i novogodišnjih blagdana, odnosno božićnica.

Pravo na božićnicu i ove godine ostvariti će svi umirovljenici s područja Općine Ljubešćica, te osobe s invaliditetom koji su korisnici osobne invalidnine u iznosu od 200 kuna.
U općinskom proračunu za ovo je osigurano ukupno 100.000 kuna.

Isplatu božićnica zbog epidemiološke situacije i ove godine dijeliti će službenici Jedinstvenog upravnog odjela na području svih mjesnih odbora, da se ne bi stvarale gužve i smanjila mogućnost zaraze.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mališani i tete iz vrtića u Gortanovoj poklonili 30 kg igračaka Crvenom križu Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Djeca starije skupine „Zvjezdice“ iz Dječjeg vrtića „Varaždin“, objekt Gortanova, pod vodstvom teta Andreje Bader i Andreje Čepin, danas su donirali 30 kilograma igračaka za djecu u potrebi.

Mali humanitarci prikupljali su mjesec dana u svojem vrtiću igračke sve s namjerom da obraduju drugu djecu. Mališani su u pratnji svojih teta došli u skladište GDCK Varaždin da predaju donaciju, a ondje su ih dočekali zaposlenici Crvenog križa i Medo Jurica. Mališane su ponudili s toplim voćnim čajem s medom i kao zahvalu za humanitarno djelo te im poklonili svakome jednog čokoladnog sv. Nikolu, zaštitnika Grada Varaždina.

Ispred GDCK-a Varaždin prisutne je pozdravila Filipa Blažon Šumečki, koja je zahvalila odgajateljicama na trudu i radu s djecom na razvoju humanih vrednota od malih nogu. Djeca su se jako razveselila Medi Jurici jer su ga već ranije upoznala kad ih je u sklopu programa GDCK-a Varaždin učio o prvoj pomoći, tako da su se pozdravili kao stari dobri prijatelji, toplim zagrljajima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje