Povežite se s nama

Školstvo

Moraju platiti i do 10.000 kuna!

Objavljeno:

- dana

SKUPA ŠKOLA

Uči li učenik svirati, primjerice, klavir i još violončelo te pohađa samo Glazbenu školu u Varaždinu, škola će ga godišnje koštati 12.000 kuna: 2.000 kuna iznosi godišnja participacija za prvi program (klavir) i 10.000 kuna za drugi (violončelo). No, zašto je “školarina” toliko visoka?

Ovo pitanje postavio je vijećnik Nikola Šopar (HRAST) na zadnjoj sjednici Županijske skupštine.

– Zašto 10.000 kuna moraju plaćati učenici, odnosno njihovi roditelji i zbog čega to ne financira Ministarstvo ili se sredstva ne osiguravaju iz decentraliziranih sredstava? – zanimalo je Šopara.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Glazbene škole Varaždin Davor Matačić potvrdio je da je riječ o godišnjem iznosu participacije koji moraju platiti svi koji pohađaju drugi odjel (program) Glazbene škole u Varaždinu.

– Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta već nekoliko godina ne subvencionira taj program i zbog toga je cijena toliko visoka, no moram reći da je riječ o najnižoj mogućoj cijeni koja nam omogućava da pokrijemo sve troškove. I sam smatram da je iznos previsok i moglo bi se dogoditi da zbog toga ostanu zakinuti talentirani učenici koji postižu vrhunske rezultate u više područja jer si to neće moći priuštiti – objasnio je Matačić i dodao kako je glazbeno obrazovanje specifično i naplata participacija je nužna zbog visokih troškova održavanja instrumenata.

Naplata participacija je nužna zbog visokih troškova održavanja instrumenata

Tatjana Kreč, predsjednica školskog odbora Glazbene škole Varaždin koji svake godine, prije raspisivanja natječaja za upis učenika u narednu školsku godinu, uz suglasnost osnivača, dakle, Varaždinske županije donosi odluku o iznosima participacije, pojašnjava kako je to utvrđeno zakonom.

– Prema Zakonu o umjetničkom obrazovanju propisano je da učenik može upisati samo jedan program u umjetničkoj školi na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini. Iznimno, daroviti učenici mogu pohađati i više od jednog programa na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini i u tom slučaju sami snose troškove obrazovanja – pojasnila je Kreč.

No, i pohađanje nastave iz samo jednog programa – košta. Riječ je o godišnjim participacijama koje, prema odluci školskog odbora o visini iznosa participacije za aktualnu školsku godinu, iznose od 200 do 400 kuna mjesečno, a plaćaju se i predškolski programi.

Od 200 do 400 kuna

Tako visina participacija za ovu školsku godinu iznosi 3.000 kuna za osnovnoškolsko obrazovanje. Za učenike srednjoškolce, koji pohađaju samo Glazbenu školu, iznos participacije je 2.000 kuna, odnosno 4.000 kuna za učenike koji paralelno uz drugu srednju školu pohađaju i Glazbenu školu, dok su iznosi participacije za predškolske programe od 700 do 1.000 kuna. Glazbena škola Varaždin omogućava roditeljima da se godišnji iznosi participacije plaćaju na obroke, do 10 rata, a za drugo dijete ti se iznosi umanjuju i do 50 %. Za svako sljedeće dijete roditelji se, prema odluci školskog odbora, oslobađaju plaćanja participacija.

– Školski odbor donio je Pravilnik o oslobođenju plaćanja participacije za socijalno najugroženije roditelje. Školski odbor u ovoj školskoj godini nije zaprimio niti jednu pisanu primjedbu ili pritužbu na visinu iznosa participacije po bilo kojoj osnovi – ističe Kreč.

Zašto država ne subvencionira druge programe i hoće li se to promijeniti, ne znamo. Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta do zaključenja broja nismo primili odgovore na naš upit.

Tko će biti novi ravnatelj?

Početkom studenog školski odbor Glazbene škole Varaždin raspisao je natječaj za izbor novog ravnatelja. Predsjednica školskog odbora Tatjana Kreč kaže da trenutno ne može davati detaljnije informacije oko izbora novog ravnatelja s obzirom da je postupak izbora u tijeku i odluka još nije donesena.
– To je procedura koja traje. Nakon što školski odbor utvrdi broj prijava te koje kandidati imaju uvjete, zaključke o izboru kandidata za ravnatelja donosi nastavničko vijeće, zbor radnika, te vijeće roditelja koji se dostavljaju školskom odboru. Na temelju toga donosimo odluku o izboru ravnatelja koju šaljemo ministru. On može, ali i ne mora dati suglasnost na izabranog ravnatelja, i tek nakon što se očituje ministar školski odbor donosi odluku o imenovanju ravnatelja. Očekivano je da će procedura izbora i imenovanja završiti krajem ove godine – najavljuje Kreč.
Inače, funkciju ravnatelja od 19. ožujka ove godine obnaša Davor Matačić kao v. d. On je na to mjesto izabran nakon što je bivši ravnatelj Moreno Vinceković podnio ostavku, iako je bio na početku novog mandata.

Nema novca

Varaždinska županija na različite načine pomaže rad Glazbene škole Varaždin značajnim financijskim sredstvima, ali u ovome trenutku Županija nema financijskih mogućnosti financirati dodatne troškove školovanja učenicima koji upisuju dodatne razredne odjele, poručili su iz Županije.

Izvor:
Foto: Ilustracija/RT

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje