Povežite se s nama

Međimurje

Analiza pokazala: Međimurska županija je najmlađa s najmanjim udjelom stanovnika treće životne dobi

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb imaju najmanji udio stanovnika treće životne dobi, odnosno onih iznad 65 godina starosti. Analizu posljednjeg popisa stanovništva koji je napravljen lani napravio je ugledni ekonomski analitičar Velimir Šonje.

– Na sjeverozapadu je najmanji udio starijeg stanovništva. Slijede splitsko i osječko područje. Izračuni vezani za osječko područje posebno su me razveselili, jer pokazuju da iseljavanje ipak nije uzelo toliki danak. Također, zanimljivo je da su od hrvatskog prosjeka mlađe i dvije županije koje se obično svrstavaju među slabije razvijene, a riječ je o Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj – komentirao je Velimir Šonje.

Iznenadili rezultati za Primorsko-goransku, Istarsku i Zadarsku županiju

Nacionalni prosjek udjela dobne skupine 65+ u ukupnom broju stanovnika iznosi 22,3 posto. Ispod prosjeka su osam županija i Grad Zagreb, a najmanji udio stanovnika treće životne dobi je u Međimurju. Naime, prema izračunima u Međimurskoj županiji udio starijeg stanovništva je 20,4 posto, a slijede je Grad Zagreb s 20,6 posto te Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija s po 20,7 posto…

Najstarije stanovništvo pak živi na području Ličko-senjske županije gdje je udio na visokih 26,2 posto i u Šibensko-kninskoj županiji u kojoj je udio 27,3 posto.

Uvriježeno je mišljenje da su županije s većim gospodarskim potencijalom, boljom mogućnošću zaposlenja u pravilu mlađe, jer privlače radnu snagu. Ekonomist Šonje u svojem komentaru ističe da se mogu pratiti određene pravilnosti, ali da se veze doimaju prilično slabašne.

– Ne čudi da su Šibensko-kninska i Ličko-senjska najstarije sa šest do sedam postotnih bodova većim udjelima građana 65+ od najmlađe Međimurske županije. No, čudi da su Primorsko-goranska, Istarska i Zadarska županija među najstarijima – komentira Šonje.

Naime, upravo ove tri spomenute županije s visokim udjelom starijeg stanovništva dokazuju da je nemoguće jednostavno povlačenje teze o vezi s gospodarskim razvojem. Nijedna od njih nikako ne spada u kategoriju nerazvijenih ili slabo gospodarski razvijenih županija.

Ukupan broj stanovnika od oko 3,9 milijuna i nacionalni prosjek od 22,3 posto starijeg stanovništva u ukupnom broju tek su nešto lošiji rezultati od ranijih demografskih projekcija koje su se radile zbog vala iseljavanja koji je zahvatio Hrvatsku.

– Isti udio imaju Bugarska, Malta i Njemačka, a veći imaju Finska, Portugal i Grčka (23 posto), Italija (24 posto) te uvjerljivi svjetski rekorder Japan (29 posto). Hrvatska je prema ovom udjelu u top 10 najstarijih naroda svijeta. To je informacija koja obično izazove val moralne panike uz poruke: „Nestajemo!“, „Neće biti za mirovine!“ – komentira Velimir Šonje, ali i pojašnjava:

– Koliko god demografski procesi jesu neumitni, društva im se mogu prilagoditi, a da pritom ne nestanu, niti pak propadnu. Japan je za 10 do 20 godina stariji od Hrvatske, što ih ne sprječava da i dalje prave najbolje automobile na svijetu. Nemaju namjeru nikomu se predati, jer su u toliko područja života – izvrsni. Italija, Grčka, Portugal i Bugarska se dosta muče, ali Malti i Finskoj čisto dobro ide. Prema tome, ne postoji kolektivna povijesna sudbina, postoje samo naše odluke. Tehnološki napredak, prilagođavanja u mirovinskom i zdravstvenom sustavu, bolje obrazovanje, veća aktivnost na tržištu rada tijekom života, produžetak radnog vijeka… Postoji sto mjera i načina da se razumni ljudi prilagode starenju. Naravno, mi možemo odlučiti i da nas boli ona stvar i dići sve četiri u zrak, ali ni to nije sudbina, nego je odluka – zaključuje Šonje u svojem komentaru.

Mlade privlače dobro plaćeni poslovi i mogućnost rješavanja stambenog pitanja

Iako se ne može iščitati izravna veza razine gospodarskog razvoja pojedine županije s udjelom starijeg stanovništva nižim od nacionalnog prosjeka, mogućnost lakše poslovnog ostvarenja svakog pojedinca u svakom slučaju privlači mlađu radnu snagu. Gospodarski razvoj i privlačenje adekvatnih ljudskih resursa u čvrstoj su vezi te je jedno bez drugoga nemoguće ostvariti. Vjerojatno se u ovoj činjenici skriva rezultat po kojoj je Međimurska županija s najmanjim udjelom starijeg stanovništva u ukupnom broju.

Napori koji su se godinama ulagali u formiranje i komunalno opremanje gospodarskih zona, privlačenje domaćih i inozemnih ulagača, ali i znatna ulaganja u obrazovne kapacitete, napokon daju prve opipljive rezultate. Osim što je Međimurje znatno skočilo na listi prosječnih plaća i pogled na posljednju analizu popisa stanovništva dokazuje da se trendovi u Hrvatskoj drastično mijenjaju.

– Preduvjet za nastavak gospodarskog rasta je osiguranje adekvatnih ljudskih resursa, odnosno zadržavanje najvitalnijeg dijela stanovništva u Međimurju. Zaustavljanje odljeva radne snage, daljnje povećanje plaća u regionalnom gospodarstvu, povećanje udjela proizvodnih programa koje karakterizira visoka razina tehnologije, dodana vrijednost proizvoda, intenzivno korištenje znanja… Poticanje ulaganja u obrazovanje i ljudske potencijale Međimurskoj županiji je trajna središnja razvojna točka, zbog čega se puno radi na sustavu obrazovanja putem projekata koji omogućavaju jednake uvjete za sve te vertikalne poveznice u obrazovanju koje se grade uz Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu TŠČ, Međimursko veleučilište i „Metalsku jezgru“ Čakovec – poručuju iz Međimurske županije.

Formula je zapravo vrlo jednostavna. Nakon što se otvaranjem dovoljnog broja dobro plaćenih radnih mjesta privukla mlađa radna snaga, ulaganjem u školstvo i obrazovni nadstandard žele se stvoriti uvjeti za zadržavanje njih i njihovih obitelji.

Priljev velikog broja mladih obitelji za sobom povlači i potrebu osiguravanja stambenih kapaciteta. Da se na sjeveru Hrvatske po tom pitanju ne kaska, najbolje pokazuju mnogobrojna gradilišta, ali i rasprodani stambeni kvadrati i to po cijenama koje su do prije samo nekoliko godina bile rezervirane za velike gradove. Ovom problemu doskočio je Grad Prelog koji se aktivno uključio u nacionalni projekt poticane stanogradnje, što je svakako još jedan razlog zašto je upravo Međimurje toliko privlačno mladim obiteljima.

Međimurje

Stručni skup o proizvodnji povrća u Termama Sveti Martin: cilj je gradnja regionalnog centra u Međimurju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija bila je domaćin 6. Hrvatskog stručnog skupa o proizvodnji povrća, a koja se bavila izazovima, potencijalima i perspektivama u proizvodnji povrća u svjetlu klimatskih promjena. Skup u Termama Sveti Martin otvorio je međimurski župan Matija Posavec.

– Nema razvijene zemlje niti regije bez razvijene poljoprivrede i zato nam je u Međimurskoj županiji iznimno važan ovaj segment. Naši poljoprivrednici najviše proizvode jabuke i krumpir te ulažu u modernizaciju proizvodnje, mehanizaciju i hladnjače da bi povećali konkurentnost na tržištu. Želja nam je dati snažnu podršku izgradnji regionalnog distributivnog centra koji bi mogao pratiti naš potencijal proizvodnje od 28.000 tona povrća godišnje. To bi našim proizvođačima povrća i voća olakšalo, ne samo skladištenje, već i plasman robe na tržišta Europske unije. Smatram da proizvodi sa sjevera Hrvatske i općenito cijele naše zemlje imaju kvalitetu koja im daje veliki izvozni potencijal – naglasio je župan Posavec.

U ime Hrvatske poljoprivredne komore sudionike skupa pozdravio je Damir Mesarić.

– Komora je zastupljena u svim županijama i predstavlja oko 70.000 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava koji djeluju putem sektorskih odbora među kojima je i Odbor za povrtlarstvo i krumpir. Na zadnjem sastanku Odbora raspravljalo se o aktualnoj problematici poput povećanja ulaznih cijena u proizvodnji te štetama od suše i tuče. Neujedinjeni nastupi na tržištu dodatno otežavaju situaciju, kao i nelojalna konkurencija, posebno prikazivanje jeftinih uvoznih proizvoda kao „hrvatskih“ – istaknuo je Mesarić.

U okviru programa skupa dodijeljene su i dvije nagrade. Povelja za poseban doprinos povrćarstvu posthumno je dodijeljena prof. dr. sc. Ivanki Žutić za postignuća u znanstvenom radu, izniman doprinos razvoju hrvatskog povrćarstva i obrazovanje mnogih naraštaja studenata. Povelja „Uzorni povrćar“ uručena je Mariju Čajkuliću.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu održana javna tribina povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, i 35. obljetnice osnutka Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije, Savez je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu organizirao javnu tribinu.

Svečanost je započela video snimkom „Moja domovina“ s prijevodom na hrvatski znakovni jezik od strane grupe prevoditelja iz Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba.

– Od ukupnog broja stanovnika, u Međimurju ima više od 15 posto osoba s nekom vrstom oštećenja ili invaliditeta. Savez djeluje već 35 godina te svojim brojnim aktivnostima tijekom godine i raznim događajima skreće pozornost društvene zajednice na potrebe i probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom – rekla Nada Igrec, predsjednica Saveza udruga OSI MŽ.

Međimurska županija jedina je u Hrvatskoj koja financijskom podrškom osigurava asistente i za djecu predškolskog uzrasta, istaknuto je na tribini.

Programom financiranja asistenta za djecu predškolskog uzrasta s razvojnim poteškoćama izravno je dodijeljeno pola milijuna kuna u 2021. godini, a sa Savezom udruga „Prvi korak“ i ove godine je potpisan ugovor kojim je regulirano financiranje asistenata u vrtićima, čime je nastavljena sedmogodišnja suradnja.

– Samo u ovoj godini riječ je o pola milijuna kuna koji će osigurati rad s 52-oje djece za koju će se brinuti 35 asistenata u 20 dječjih vrtića. Riječ je o plemenitom projektu koji šalje snažnu poruku o Međimurskoj županiji kao županiji visoke socijalne osjetljivosti – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Grad Čakovec podupire projekte i programe udruga koje se bave osobama s invaliditetom te smo, zahvaljujući tome, uklonili brojne barijere, omogućili stjecanje dodatnih vještina i upoznali javnost sa svime s čime se one susreću. Hvala Vam i na uključivanju u aktivnosti koje provodimo na području Grada, bez vas i vaših članova Čakovec bi bio puno siromašniji – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Dodajmo da je na skupu bilo riječi i o poticajima za zapošljavanje osoba s invalidnošću.

U drugom dijelu programa prikazana je monodrama „Slijep kao ljubav“ u izvedbi Vojina Perića iz Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ Zagreb te splet međimurskih kola u izvedbi članova Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama MŽ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje