Povežite se s nama

Život i društvo

Antun, Tomislav, Tihomir i Marijan krenuli na tradicionalnu biciklijadu u čast poginulima u Vukovaru

Objavljeno:

- dana

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, podružnice Varaždinske županije organiziralo je poseban ispraćaj pripadnicima Posebne jedinice PU varaždinske koji su krenuli u Vukovar, na put dug 300 kilometara. Sad već tradicionalna šesta po redu biciklijada održava se povodom odlaska posebne jedinice PU varaždinske na izvršenje zadatka obrane Grada Vukovara i istočnog dijela Republike Hrvatske.

Predsjednik podružnice Damir Makovec istaknuo je da je biciklijada organizirana u čast poginulima u Vukovaru kojih je bilo 21, a još uvijek ih je pet nestalih, s time da ih je 66 bilo zarobljeno, a njih 119 je završilo u srpskim logorima.

Ove godine na put su krenuli Antun Vešligaj, Tomislav Horvat, Tihomir Šaško i Marijan Koščak, a put od Varaždina do Vukovara prevalit će u jednom danu.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, istaknuo je da javnost puno toga vezanog za Domovinski rat još ne zna. Pa tako, između ostalog, kada je u županiji boravilo izaslanstvo Hercegbosanske županije, došli su do brojke od 58 poginulih pripadnika varaždinske postrojbe u Bosni i Hercegovini.

– Jedan od najvećih doprinosa varaždinske postrojbe je upravo u obrani Vukovara gdje je 21 pripadnik poginuo, a njih pet još se vode kao nestali. Potom, pet poginulih specijalaca kod pokušaja proboja za Vukovar – rekao je Stričak.

Život i društvo

Crvenom križu Varaždinske županije 1.4 milijuna eura za projekt “Zaželi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. veljače, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Sandra Vidaček, potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Projekta “Omogućimo život u vlastitom domu”- ZAŽELI IV faza u iznosu od 1.485.000.00 eura.

Ovim ugovorom, omogućit će se zapošljavanje 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 starijih i osoba s invaliditetom u 3 grada i 6 općina s područja Varaždinske županije.

Partneri u Projektu “Omogućimo život u vlastitom domu”, su Općina Breznica, Općina Breznički Hum, Općina Klenovnik, Općina Gornji Kneginec, Grad Lepoglava, Grad Novi Marof, Općina Sračinec, Općina Visoko i Grad Varaždinske Toplice.

Trajanje projekta je 36 mjeseci od kojih se 33 odnosi na pružanje usluga.

– Radujemo se ponovnom početku projekta, svjesni koliko pružanje usluga bitno utječe na kvalitetu života starijih osoba i osoba s invaliditetom naše županije – ističe ravnateljica Sandra Vidaček.

Nastavite čitati

Život i društvo

U godinu dana više od 290.000 eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U godinu dana više od 290.000 eura uloženo u modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec.

Riječ je o radovima na području svih pet mjesnih odbora u Općini Maruševec na 10 nerazvrstanih cesta i raskrižju u Maruševcu, koje stanovnici svakodnevno koriste, a do sada nisu bile asfaltirane.

Prometnice su uređene u naseljima Brodarovec, Čalinec, Donje Ladanje, Druškovec, Greda i Maruševec.

– U modernizaciju lokalnih prometnica Općina Maruševec u proteklih je 12 mjeseci uložila gotovo 292.000 eura, odnosno skoro 2,2 milijuna kuna, što je iznimno ulaganje u odnosu na ranije godine. Projekti modernizacije prometnica, a samim time i prometne povezanosti te povećanja sigurnosti sudionika u prometu financirani su većim dijelom iz općinskog proračuna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Osim na nerazvrstanim cestama, u proteklih 12 mjeseci izvršeni su radovi i na županijskim cestama na području Općine. U cilju proširenja prometnice i povećanja sigurnosti djece, pješaka i ostalih sudionika u prometu projekt zacjevljenja i uspostave nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju, uz dječji vrtić Općina Maruševec, provodila je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije tijekom 2022. i 2023. godine. Ukupna vrijednost zahvata na navedenoj lokaciji iznosila je 190.460,02 eura, odnosno 1.435.021,04 kuna, dok je izgradnja autobusnog ugibališta i nogostupa u Korenjaku na županijskoj cesti Ž2060 realizirana u visini od 94.546,73 eura, odnosno 712.362,34 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje