Povežite se s nama

Život i društvo

Dobra vijest za oboljele od Parkinsonove bolesti: Osnivaju se udruga i sekcija za terapijsko igranje stolnog tenisa

Piše: Damir Ivančić

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu je pokrenuta inicijativa za osnivanjem Udruge oboljelih od Parkinsonove bolesti s namjerom da se, između ostalog, stvore uvjeti kako bi bolesnici mogli igrati stolni tenis kao nefarmakološku terapiju u liječenju ove bolesti.

Prvi korak napravljen je već proljetos kada su u sklopu STK-a Starr organizirani prvi treninzi za oboljele od Parkinsonove bolesti. Nakon toga ovu aktivnost je podržala prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalistica neurologije iz OB Varaždin, te je održala i javno predavanje u Varaždinskoj županiji na tu temu.

Prilikom tog predavanja uživo iz New Yorka javio se i Nenad Bach, pokretač PingPongParkinsona, svjetskog pokreta koji njeguje ovakvu tjelesnu aktivnost za oboljele od Parkinsona, a koji je već pokrenuo i niz turnira, kao i svjetsko prvenstvo u ping pongu za oboljele.

Trenutno se dovršava i priznavanje kategorije u paraolimpijskom pokretu, što je korak do sudjelovanja na Paraolimpijskim igrama, možda već i u Parizu sljedeće godine. Proteklog vikenda tako je i u Varaždinu u sklopu 11. VzPonga održan i prvi PingPongParkinson Croatia Open 2023 Varaždin.

O važnosti organiziranja ovog turnira u Varaždinu za oboljele od Parkinsonove bolesti, kao i inicijative za osnivanjem Udruge oboljelih od Parkinsonove bolesti, nešto više je rekla prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalistica neurologije iz OB Varaždin.

– Drago mi je da su Varaždinska županija i Grad Varaždin bili domaćini ovakvom turniru. Nedavno smo imali javno predavanje gdje smo naglasili koliko je Parkinson teška bolest, a koliko je ping pong važna terapijska mjera uz farmakološko liječenje. Igranje ping ponga ili stolnog tenisa izuzetno je važna metoda nefarmakološkog liječenja koja apsolutno poboljšava motoričko, kognitivno i svako drugo funkcioniranje bolesnika s Parkinsonovom bolesti – dodala je dr. Kiđemet-Piskač.

Primjeri iz Slovenije

Igranje ping ponga u terapijske svrhe kod pacijenata s Parkinsonovom bolesti vrlo je dobro organizirano u Sloveniji. Gregor Komac, glavni koordinator i trener PingPongParkinson za Sloveniju, ali isto tako i izbornik ženske stolnoteniske reprezentacije Slovenije, predstavio je u Varaždinu iskustva iz Slovenije o organizaciji PingPongParkinson turnira, ali i redovitog vježbanja.

– Prije četiri godine počeli smo u Mariboru, a sada već imamo četiri središta u kojima treniramo, a ukupno je aktivno više od 80 članova. Svake godine imamo sve više članova jer i oboljelih ima sve više, ali i zato što se uviđa da im je igranje stolnog tenisa odlična aktivacija tijela. Tako se lakše bore s ovom bolesti i uživaju igrajući i družeći se međusobno – naglasio je Komac.

Kurent Vinko, predsjednik PingPongParkinson Slovenija i podpredsjednik PingPongParkinson, također je došao u Varaždin kako bi podržao inicijativu osnutka udruge u Varaždinu. Naglasio je da su, čim se u svijetu pojavila informacija da se igranjem stolnog tenisa stvara može pozitivno utjecati na sprečavanje razvoja bolesti, u brzom sportu kao što je stolni tenis, počeli s organiziranjem terapijskog treniranja i igranja. U Sloveniji ima oko 10 tisuća oboljelih od Parkinsonove bolesti, a sada su oko 1200 članovi njihove Udruge “Trepetljika”.

– Podružnice iz pojedinih gradova povezuju se sa stolnoteniskim klubovima i oformljujemo grupu te tako počinjemo s vježbama i treninzima. Takva okupljanja i treninzi pomažu nam u socijalizaciji i druženjima, što povećava kvalitetu naših života – istaknuo je Kurent.

U Hrvatskoj je oko 15 tisuća oboljelih od Parkinsonove bolesti te ih i u Varaždinu i Varaždinskoj županiji također ima poveći broj. Ovom dijelu, uglavnom starije populacije, sigurno bi se povećala kvaliteta života i vjerojatno usporio razvoj bolesti ovakvim aktivnostima, pa se ova inicijativa čini dobrodošlom u svim sredinama. Oni bolesnici koji su zainteresirani za bavljenje stolnim tenisom na opisani način mogu se javiti u STK Starr i priključiti postojećoj sekciji, a uskoro će se moći učlaniti i u najavljenu udrugu.

Život i društvo

U subotu u Varaždin dolazi Hajduk pa je policija izdala niz uputa i upozorenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu igraju NK Varaždin i HNK Hajduk pa je policija izdala niz upozorenja.

U subotu, 24. veljače, s početkom u 15 sati u Varaždinu, na gradskom stadionu odigrat će se nogometna utakmica 24. kola SuperSport HNL, između NK Varaždina i HNK Hajduka.

Policija poziva sve navijače i gledatelje da se prije utakmice, na samom stadionu za vrijeme odigravanja i nakon utakmice ponašaju fer, korektno i sportski kako bi se utakmica odigrala u primjerenom sportskom duhu.

Također, pozivaju sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.

Obavijest za sve navijače, posjetitelje/gledatelje

•  Ulaz u stadion „Anđelko Herjavec“ biti će otvoreni od 13 sati

•  Radi izbjegavanja gužvi, pozivaju posjetitelje da na vrijeme krenu prema stadionu te da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

•  Sve ulaznice su personalizirane i prilikom ulaska provjeravaju se barkod čitačima.

• U vremenu od 13 do 18 sati bit će zatvorena Zagrebačka ulica od novog rotora kod trgovačkog centra Kaufland do raskrižja s ulicom Frana Supila. Iz smjera grada bit će dozvoljen prolaz gledateljima koji dolaze na utakmicu, do skretanja za Tehnološki park, i to samo poradi parkiranja o okolnim parkiralištima. Mole ostale sudionike u prometu da koriste zaobilazne ceste.

• Preporučju posjetiteljima koji dolaze svojim vozilima na utakmicu, da koriste parkirališta kod gradskih bazena i Tehnološkog parka u Zagrebačkoj ulici, kod trgovačkih centara Bauhaus i Lidl te prostor Autokluba Varteks.

• Ulaz na parkiralište Autokluba Varteks iz smjera Gospodarske ulice, bit će za navijače gostujućeg kluba dok će za sve ostale biti ulaz iz Biškupečke ulice.

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima u stadion zaštitarska služba provodi sigurnosne provjere.

Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:

• unošenje  ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,

• unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,

• paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,

• maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,

• unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,

• bacanje predmeta u natjecateljski prostor,

• boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena navedena protupravna ponašanja biti će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Ulazak u stadion odbit će se pored ostalog:

•  posjetiteljima pod utjecajem alkohola,

•  osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu,

•  posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i

• osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici. 

Foto i video snimanje javnog okupljanja

Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima – prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.

Pozivamo posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Medarica“ obišla mališane iz 9 vrtića i poklonila im 150 kilograma meda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi udruge Medarica iz Mađareva kod Novog Marofa obišli su sve vrtiće grada Novog Marofa i okolice, njih ukupno 9, odnosno 4 novomarofska vrtića, vrtić Leptirić u Ljubešćici, Pčelica u Bisagu,Zagonetna šuma u Šćepanju kod Brezničkog Huma, te još dva dječja vrtića u Varaždinskim Toplicama.

Podijelili su ukupno 150 kg meda najmlađim ljubiteljima ove slatke i nadasve zdrave namirnice te su mališanima upriličili prezentaciju košnice i svega što se u njoj nalazi, kako bi djeca što zornije vizualizirala priču o pčelama i medu.

– Svake godine s dolaskom proljeća počinjemo obilaziti najmlađe – djecu vrtićkog uzrasta, potom i polaznike osnovnih škola kako bi od najranije dobi djeca stekla naviku uzimanja ove zdrave i potrebne namirnice – govore predstavnici Medarice Vlekoslav Andrašek i Vlado Toplovec.

– Vezano uz to djeci objašnjavamo značenje i ulogu pčela u prirodi, pčelinjeg proizvoda meda, svojstava i dobrobiti meda općenito. Ovo je peta godina  kako naša udruga provodi ovu korisnu akciju i tako ćemo nastaviti i ubuduće – naglasili su predstavnici udruge Medarica.

Polaznici vrtića i njihove tete zahvalili su udruzi Medarica te ih počastili izvedbom prigodnoga dječjeg programa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje