Povežite se s nama

Život i društvo

U SŠ “Arboretum Opeka“ iz Marčana otvoren 3. Poljoprivredni sajam “Agrofest“ Arboretum

Objavljeno:

- dana

U sklopu EU projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi“, Srednja škola „Arboretum Opeka“ organizirala je 3. Poljoprivredni sajam „Agrofest“ na kojem se okupilo više od 40 izlagača iz Varaždinske i susjednih županija.

Uz brojne domaće proizvode, kao šti su Varaždinsko bučino ulje, proizvodi od ljekovitog i aromatičnog bilja, proizvodi od meda, vina, likeri, voće i povrće, poseban šarm sajmu dali su i proizvođači cvijeća, ukrasnog bilja, a izložena je i poljoprivredna mehanizacija, traktori, repromaterijali i druga oprema za poljoprivredu.

– Sajam ima za cilj promociju strukovnog obrazovanja, posebice u poljoprivredi, ali znači i svojevrsnu promociju škole. Ono što posebno veseli je da nakon niza godina nezainteresiranosti učenika za poljoprivredna zanimanja, u posljednje dvije godine bilježimo rast upisane djece u poljoprivredna zanimanja za više od 50 posto. Nadam se da će roditelji i učenici kroz ovu našu promociju shvatiti važnost tih zanimanja te da će i dalje rasti broj učenika zainteresiranih za obrazovanje u našoj školi. Nema lakog posla, ali ako imate znanje i tehnologiju onda se može dobro i kvalitetno živjeti i osigurati dobra budućnost i u poljoprivredi – rekao je ravnatelj Brkić.

Uz ravnatelja, kao domaćina, na otvorenju Sajma prisustvovali su saborski zastupnik, ujedno i predsjednik Općinskog vijeća Općine Vinca Predrag Štromar, voditeljica službe Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede dr. sc. Mara Bogović, dekan Međimurskog veleučilišta doc. dr. sc. Igor Klopotan te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec koja je ujedno i otvorila Agrofest.

– Ovdje se provodi projekt „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi“ vrijedan 6,6 milijuna eura, te se paralelno izvodi rekonstrukcija dvorca Opeka u iznosu od 9 milijuna eura, odnosno ukupno ćemo uložiti 15,6 milijuna eura. Poljoprivreda ima izniman značaj za poticanje cjelokupnog gospodarstva Varaždinske županije. Vjerujem da će naši mladi prepoznati napore koje škola ulaže u podizanje kvalitete obrazovanja, jer poljoprivreda nije lako zanimanje. To je proizvodnja na otvorenom, ali kada nešto radiš sa srcem i predanošću onda ništa nije teško. Poljoprivreda je naša budućnost, a gledajući mlade koji su danas ovdje prisutni , vjerujem kako budućnost poljoprivredne proizvodnje u Varaždinskoj županiji nije upitna – zaključila je zamjenica Zagorec.

U sklopu Sajma održat će se i radionice za potencijalne polaznike obrazovanja odraslih, okrugli stolovi na različite teme, profesionalno usmjeravanje učenika, te predstavljanje novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji.

Za sve zainteresirane Sajam je otvoren i u subotu, 14. listopada od 10,00 do 18,00 sati.

Život i društvo

U subotu u Varaždin dolazi Hajduk pa je policija izdala niz uputa i upozorenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu igraju NK Varaždin i HNK Hajduk pa je policija izdala niz upozorenja.

U subotu, 24. veljače, s početkom u 15 sati u Varaždinu, na gradskom stadionu odigrat će se nogometna utakmica 24. kola SuperSport HNL, između NK Varaždina i HNK Hajduka.

Policija poziva sve navijače i gledatelje da se prije utakmice, na samom stadionu za vrijeme odigravanja i nakon utakmice ponašaju fer, korektno i sportski kako bi se utakmica odigrala u primjerenom sportskom duhu.

Također, pozivaju sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.

Obavijest za sve navijače, posjetitelje/gledatelje

•  Ulaz u stadion „Anđelko Herjavec“ biti će otvoreni od 13 sati

•  Radi izbjegavanja gužvi, pozivaju posjetitelje da na vrijeme krenu prema stadionu te da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

•  Sve ulaznice su personalizirane i prilikom ulaska provjeravaju se barkod čitačima.

• U vremenu od 13 do 18 sati bit će zatvorena Zagrebačka ulica od novog rotora kod trgovačkog centra Kaufland do raskrižja s ulicom Frana Supila. Iz smjera grada bit će dozvoljen prolaz gledateljima koji dolaze na utakmicu, do skretanja za Tehnološki park, i to samo poradi parkiranja o okolnim parkiralištima. Mole ostale sudionike u prometu da koriste zaobilazne ceste.

• Preporučju posjetiteljima koji dolaze svojim vozilima na utakmicu, da koriste parkirališta kod gradskih bazena i Tehnološkog parka u Zagrebačkoj ulici, kod trgovačkih centara Bauhaus i Lidl te prostor Autokluba Varteks.

• Ulaz na parkiralište Autokluba Varteks iz smjera Gospodarske ulice, bit će za navijače gostujućeg kluba dok će za sve ostale biti ulaz iz Biškupečke ulice.

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima u stadion zaštitarska služba provodi sigurnosne provjere.

Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:

• unošenje  ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,

• unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,

• paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,

• maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,

• unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,

• bacanje predmeta u natjecateljski prostor,

• boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena navedena protupravna ponašanja biti će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Ulazak u stadion odbit će se pored ostalog:

•  posjetiteljima pod utjecajem alkohola,

•  osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu,

•  posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i

• osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici. 

Foto i video snimanje javnog okupljanja

Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima – prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.

Pozivamo posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Medarica“ obišla mališane iz 9 vrtića i poklonila im 150 kilograma meda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi udruge Medarica iz Mađareva kod Novog Marofa obišli su sve vrtiće grada Novog Marofa i okolice, njih ukupno 9, odnosno 4 novomarofska vrtića, vrtić Leptirić u Ljubešćici, Pčelica u Bisagu,Zagonetna šuma u Šćepanju kod Brezničkog Huma, te još dva dječja vrtića u Varaždinskim Toplicama.

Podijelili su ukupno 150 kg meda najmlađim ljubiteljima ove slatke i nadasve zdrave namirnice te su mališanima upriličili prezentaciju košnice i svega što se u njoj nalazi, kako bi djeca što zornije vizualizirala priču o pčelama i medu.

– Svake godine s dolaskom proljeća počinjemo obilaziti najmlađe – djecu vrtićkog uzrasta, potom i polaznike osnovnih škola kako bi od najranije dobi djeca stekla naviku uzimanja ove zdrave i potrebne namirnice – govore predstavnici Medarice Vlekoslav Andrašek i Vlado Toplovec.

– Vezano uz to djeci objašnjavamo značenje i ulogu pčela u prirodi, pčelinjeg proizvoda meda, svojstava i dobrobiti meda općenito. Ovo je peta godina  kako naša udruga provodi ovu korisnu akciju i tako ćemo nastaviti i ubuduće – naglasili su predstavnici udruge Medarica.

Polaznici vrtića i njihove tete zahvalili su udruzi Medarica te ih počastili izvedbom prigodnoga dječjeg programa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje