Povežite se s nama

Kultura

Stotinjak polaznika Arteljea primilo priznanja za stvaralaštvo u protekloj školskoj godini

Objavljeno:

- dana

Artelje već 10 godina djeluje kao sekcija Likovnog udruženja Čakovec koja se bavi edukativnim radionicama za djecu i odrasle.

Prvenstveno je usmjerena na umjetnost i umjetničko stvaranje. Od prošle školske godine, zbog poboljšanja kvalitete edukacije, Artelje se preselio na novu lokaciju – u Stari hrast, Ulica dr. Ivana Novaka 38, Čakovec (prvi kat).

Predavači Arteljea su akademski slikar Veljko Posavec, Ana Golubić Brozović te voditelj Toni Fažon

U Artelje se mogu upisati polaznici iz svih dobnih skupina, od šest godina naviše. LUČ-ovci organiziraju kreativne umjetničke radionice crtanja te slikanja za djecu i mlade pod stručnim vodstvom voditelja u malim, uigranim grupicama do 10 polaznika, koje zrače energijom i stvaralaštvom. Ujedno su u mogućnosti pomoći svim učenicima srednjih škola koji žele nastaviti školovanje na nekom od studija na kojima je potrebno znanje ili vještina slikanja i crtanja da se što bolje pripreme za prijemne ispite.

Umjetnički kanali

Crtanje i slikanje su lijepi i zabavni hobiji za odrasle, ali ako ne znate prave tehnike, mogu biti i vrlo frustrirajući. Zato Artelje usmjerava i pomaže otvaranju umjetničkih kanala te vodi polaznike kroz opuštajući svijet umjetnosti. Radionice se organiziraju u dogovoru sa stručnim voditeljem i održavaju se jednom tjedno po dva školska sata.

U tijeku su upisi u Ljetnu školu crtanja i slikanja u Arteljeu. Učite zabavljajući se i prijavite se u Školu pozivom na broj 091/13 13 988!

Pretprošle školske godine sekcija je organizirala besplatni odlazak svih polaznika na edukativni izlet u Zagreb, gdje su posjetili Muzej suvremene umjetnosti i upoznali se s trendovima u slikarstvu. „Školska godina“ crtanja i slikanja u Arteljeu traje kao i prava školska godina, pa na kraju svake organiziraju izložbu radova svih polaznika. Tako je bilo i u četvrtak, 28. lipnja, u 19 sati u čakovečkoj Scheierovoj zgradi. Ove godine u stvaralaštvu studija sudjelovalo je 80-ero djece i 18-ero odraslih. Na otvaranju izložbe okupilo se stotinjak polaznika, kojima su podijeljena priznanja, te još više publike, koja je imala prilike razgledati djela, mnoga nadahnuta jednostavnim motivima, ali puna duha i emocija.
Predavači Arteljea su akademski slikar Veljko Posavec i učiteljica likovne kulture Ana Golubić Brozović te voditelj Likovnog udruženja Čakovec Toni Fažon.

Potencijal

– U 10 godina Artelje je pohađalo dvjestotinjak djece. Želio bih zahvaliti njihovim roditeljima, koji imaju razumijevanja za razvitak umjetničkog potencijala svoje djece. Također zahvaljujem svojim suradnicima, predavačima u našoj Školi crtanja i slikanja, a najviše zahvaljujem samim polaznicima, koji pronalaze vrijeme za stvaranje prekrasnih umjetničkih djela – rekao je voditelj Arteljea, ujedno i predsjednik Likovnog udruženja Čakovec Toni Fažon.

Polaznici, njih stotinjak, dobili su potvrde za svoj angažman i trud. Artelje polazi osamdesetero djece i osamnaest odraslih osoba.

Posebna priznanja dobili su polaznici Škole s najviše staža: Lara Zadravec, koja tamo uči tehnike crtanja i slikanja već osam godina, umirovljenica Rozalija Žganec, ujedno i najstarija polaznica, koja je u Arteljeu od samog početka, te Donatela Novinić, koja je također u Školi od početka.

Likovno udruženje Čakovec (LUČ) osnovano je 1996. godine nakon podjele Likovnog udruženja Međimurja na tri zasebna udruženja. Otad okuplja zaljubljenike u likovnu umjetnost (slikanje, keramiku, modeliranje, crtanje, fotografiju, multimediju…) u Čakovcu. Uvijek je otvoreno za nove članove-kreativce iz svih dijelova Međimurja i Hrvatske.
Sjedište Likovnog udruženja je u Domu amatera u Ulici Stjepana Radića, na broju 1. LUČ nastavlja tradiciju Likovnog udruženja Međimurja, te svake godine organizira Likovnu koloniju Zrinski, u kojoj je u više od 20 godina sudjelovalo 80-ak akademskih slikara iz Hrvatske i inozemstva (Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Slovačke) te više od stotinu slikara-amatera iz svih krajeva Hrvatske.

Kultura

U srijedu u Varaždinu počinje 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Glazbena škola u Varaždinu ove godine organizira 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass.

Više od 600 mladih puhača iz 10 zemalja svijeta okupit će se na natjecanju koje Glazbena škola u Varaždinu organizira uz potporu osnivača Varaždinske županije, generalnog sponzora (koji osigurava i nagrade – instrumente), eminentne kompanije koja izrađuje vrhunske puhačke instrumente Buffet Crampon iz Pariza, a organizaciju natjecanja podupiru i mnogi drugi sponzori, kao što su Vindija, Parkovi, Prggin, PZC i Hrvatska glazbena mladež.

U srijedu, 22. ožujka 2023. godine, očekuje nas prvi dan natjecanja, a sve do 31. ožujka mladi će se puhači predstavljati članovima žirija koji sačinjavaju vrhunski glazbeni pedagozi.

Mnogobrojni žiri sastavljen je od vrhunskih glazbenika i pedagoga iz Nizozemske, Mađarske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Njemačke i Austrije.

Varaždin Woodwind & Brass je natjecanje namijenjeno učenicima i studentima kategorije od A do F, dok je Varaždin Woodwind & Brass Grand Prix natjecanje koje je namijenjeno umjetnicima od 15 do 35 godina starosti.

Natjecanje se provodi u disciplinama: tuba, trombon, klarinet, saksofon, oboa, fagot, truba, rog, eufonij i flauta.

– Iznimno velik broj kandidata samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim puhačima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri. U Glazbenoj školi u Varaždinu dani koji slijede bit će ispunjeni zvukovima puhačkih instrumenata, a vjerujemo da će samo natjecanje još jednom doprinijeti promoviranju puhačke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske – rekli su iz Glazbene škole.

Natjecanje Varaždin Woodwind & Brass završava 31. ožujka, kada će se održati finale natjecanja, ali i završni koncert ponajboljih mladih puhača uz svečanu dodjelu nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU otvorenje izložbe „Praksa“ autora Josipa Kresovića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 21. ožujka, s početkom u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe Josipa Kresovića pod nazivom „Praksa“.

Izložba ostaje otvorena do 11. travnja.

– Tamo gdje završava klasični medij počinje eksperiment, opredmećen kombiniranjem neočekivanih objekata i umjetničkih tehnika. Josip Kresović, psiholog po struci, a umjetnik po vokaciji, pristupa umjetničkom procesu poput dijaloga kako bi se izrazio i komunicirao. Isprepletanjem autoreferencijalnog i konceptualnog pristupa pri umjetničkoj praksi, autor u ovim značenjski slojevitim radovima problematizira poprilično intiman spektar tema. Radovi su nusprodukt integriranja polariteta svakodnevnog posla, psihologa u centru za spolno zdravlje koji uz razgovor s korisnicima uključuje i mnoštvo papirologije i administrativnih zadataka, ali i direktan kontakt s liječnicima i medicinskim osobljem gdje upoznaje sve ono što tvori ljudsko tijelo te uspostavlja prema njemu novi odnos.

Djela tematski povezuje težnja za pronalaskom, odnosno uspostavljanjem balansa u profesionalnom, ali i svakodnevnom životu. Počevši od potrebe za dekonstrukcijom vlastitog identiteta kroz sjećanja i asocijacije, preispitujući ulogu obiteljskih i tradicionalnih normi unutar kojih odrasta te sada kao pojedinca koji reagira na problematiku raznih diskriminiranih skupina s kojima se poistovjećuje. Pozicioniravši proces introspekcije i otkrivanja podsvijesti kao sastavni dio umjetničke prakse, problematizira nevidljivost, stigmu i strah života pojedinaca s kojima se susreće na autentičan i intiman način. Inicijalno promišljanje koncepta sebe i svakodnevnog, rezultira radovima u raznim tehnikama koji se vizijom, koloritom i materijalom direktno referiraju na ljudsko tijelo i svu kompleksnost psiholoških i fizičkih procesa koji se događaju unutar nas samih – stoji, među ostalim, u predgovoru kustosice Marte Radman, mag. hist. art.

O autoru

Josip Kresović,interdisciplinarni umjetnik i psiholog, rođen u Zadru (Hrvatska) 1992. godine gdje magistrira psihologiju u području psihologije umjetnosti s interesom za vizualno-estetsku osjetljivost i odnos umjetnosti i raspoloženja.

Paralelno sa studijem razvija umjetničku praksu u kojoj se bavi osobnom ikonografijom kroz koju pokušava istražiti odnos između okoline i pojedinca te kako taj odnos može utjecati na formaciju ličnosti pritom koristeći različite materijale, od skulptura i kolaža do scenografije i performansa.

Od 2017. godine samostalno i grupno izlaže i izvodi u Zagrebu, Zadru, Rovinju i Splitu. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje