Povežite se s nama

U fokusu

Avar, Malenica i Vugrin podnijeli zahtjeve da plaću dobivaju još šest mjeseci

Objavljeno:

- dana

Zlatan Avar i Sandra Malenica, donedavni zamjenici varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, vjerojatno će još šest mjeseci primati punu plaću.

Ovo im je omogućeno sukladno odredbama članka Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi prema kojem lokalnim dužnosnicima koji su prestali obnašati dužnost na koju su izabrani, mogu na vrijeme od šest mjeseci po prestanku obnašanja dužnosti korištenje prava na novčanu naknadu i staž osiguranja – do početka ostvarivanja prava po drugoj osnovi ili do ispunjavanja uvjeta za mirovinu.

Ivan Čehok pak je već ranije rekao da ovo mjeru neće koristiti.

– Dosadašnji zamjenici gradonačelnika, Zlatan Avar i Sandra Malenica, nadležnom su Upravnom odjelu pravodobno podnijeli zahtjeve za ostvarivanje prava na naknadu plaće i staž osiguranja po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti zamjenika gradonačelnika Grada Varaždina, počevši od 8. lipnja 2021. godine. Ostvarivanje navedenih prava dužnosnicima prestaje prije isteka roka na vlastiti zahtjev, zapošljavanjem, umirovljenjem ili izborom na drugu dužnost koju obavlja profesionalno, o čemu su dužni odmah izvijestiti nadležno upravno tijelo Grada Varaždina – potvrdili su nam iz Grada Varaždina. Ipak, hoće li koristiti ovo mjeru te u kojem periodu tek ćemo vidjeti.

Prema podacima Grada Varaždina izračun je da je bruto plaća zamjenika gradonačelnika 21.200,50 kuna, a to se još uvećava za navršene godine staža (0,5% po godini staža). Sa svim drugim stavkama koje se obračunavaju ispada da je Avarova i Maleničina mjesečna plaća oko 14.500 kuna mjesečno. Ali Grad će to stajati u bruto iznosu za šest mjeseci više od 250.000 kuna, naravno ako aktiviraju opciju za cijeli period.

U Varaždinskoj županiji tu će mogućnost iskoristiti bivši zamjenik župana Robert Vugrin.

Radimir Čačić nema to pravo jer je kao župan primao volontersku naknadu, a Tomislav Paljak dao je ostavku na mjesto dožupana u trenutku kada je otišao u Zagreb na funkciju državnog tajnika.

Vugrinova neto plaća iznosi 15.724 kune. Bruto je 23.172 kune, što znači da bi ukupni mjesečni trošak bio oko 27.000 kuna. To u šest mjeseci iznosi otprilike 160.000 kuna.

Novi župan Anđelko Stričak saborsku plaću zamijenit će plaćom župana. To iznosi 18.462 kune neto odnosno 26.140 bruto. Ukupni trošak za plaću župana je oko 30.000 kuna mjesečno.

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje