Povežite se s nama

U fokusu

Avar, Malenica i Vugrin podnijeli zahtjeve da plaću dobivaju još šest mjeseci

Objavljeno:

- dana

Zlatan Avar i Sandra Malenica, donedavni zamjenici varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, vjerojatno će još šest mjeseci primati punu plaću.

Ovo im je omogućeno sukladno odredbama članka Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi prema kojem lokalnim dužnosnicima koji su prestali obnašati dužnost na koju su izabrani, mogu na vrijeme od šest mjeseci po prestanku obnašanja dužnosti korištenje prava na novčanu naknadu i staž osiguranja – do početka ostvarivanja prava po drugoj osnovi ili do ispunjavanja uvjeta za mirovinu.

Ivan Čehok pak je već ranije rekao da ovo mjeru neće koristiti.

– Dosadašnji zamjenici gradonačelnika, Zlatan Avar i Sandra Malenica, nadležnom su Upravnom odjelu pravodobno podnijeli zahtjeve za ostvarivanje prava na naknadu plaće i staž osiguranja po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti zamjenika gradonačelnika Grada Varaždina, počevši od 8. lipnja 2021. godine. Ostvarivanje navedenih prava dužnosnicima prestaje prije isteka roka na vlastiti zahtjev, zapošljavanjem, umirovljenjem ili izborom na drugu dužnost koju obavlja profesionalno, o čemu su dužni odmah izvijestiti nadležno upravno tijelo Grada Varaždina – potvrdili su nam iz Grada Varaždina. Ipak, hoće li koristiti ovo mjeru te u kojem periodu tek ćemo vidjeti.

Prema podacima Grada Varaždina izračun je da je bruto plaća zamjenika gradonačelnika 21.200,50 kuna, a to se još uvećava za navršene godine staža (0,5% po godini staža). Sa svim drugim stavkama koje se obračunavaju ispada da je Avarova i Maleničina mjesečna plaća oko 14.500 kuna mjesečno. Ali Grad će to stajati u bruto iznosu za šest mjeseci više od 250.000 kuna, naravno ako aktiviraju opciju za cijeli period.

U Varaždinskoj županiji tu će mogućnost iskoristiti bivši zamjenik župana Robert Vugrin.

Radimir Čačić nema to pravo jer je kao župan primao volontersku naknadu, a Tomislav Paljak dao je ostavku na mjesto dožupana u trenutku kada je otišao u Zagreb na funkciju državnog tajnika.

Vugrinova neto plaća iznosi 15.724 kune. Bruto je 23.172 kune, što znači da bi ukupni mjesečni trošak bio oko 27.000 kuna. To u šest mjeseci iznosi otprilike 160.000 kuna.

Novi župan Anđelko Stričak saborsku plaću zamijenit će plaćom župana. To iznosi 18.462 kune neto odnosno 26.140 bruto. Ukupni trošak za plaću župana je oko 30.000 kuna mjesečno.

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje