Povežite se s nama

U fokusu

Avar, Malenica i Vugrin podnijeli zahtjeve da plaću dobivaju još šest mjeseci

Objavljeno:

- dana

Zlatan Avar i Sandra Malenica, donedavni zamjenici varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, vjerojatno će još šest mjeseci primati punu plaću.

Ovo im je omogućeno sukladno odredbama članka Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi prema kojem lokalnim dužnosnicima koji su prestali obnašati dužnost na koju su izabrani, mogu na vrijeme od šest mjeseci po prestanku obnašanja dužnosti korištenje prava na novčanu naknadu i staž osiguranja – do početka ostvarivanja prava po drugoj osnovi ili do ispunjavanja uvjeta za mirovinu.

Ivan Čehok pak je već ranije rekao da ovo mjeru neće koristiti.

– Dosadašnji zamjenici gradonačelnika, Zlatan Avar i Sandra Malenica, nadležnom su Upravnom odjelu pravodobno podnijeli zahtjeve za ostvarivanje prava na naknadu plaće i staž osiguranja po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti zamjenika gradonačelnika Grada Varaždina, počevši od 8. lipnja 2021. godine. Ostvarivanje navedenih prava dužnosnicima prestaje prije isteka roka na vlastiti zahtjev, zapošljavanjem, umirovljenjem ili izborom na drugu dužnost koju obavlja profesionalno, o čemu su dužni odmah izvijestiti nadležno upravno tijelo Grada Varaždina – potvrdili su nam iz Grada Varaždina. Ipak, hoće li koristiti ovo mjeru te u kojem periodu tek ćemo vidjeti.

Prema podacima Grada Varaždina izračun je da je bruto plaća zamjenika gradonačelnika 21.200,50 kuna, a to se još uvećava za navršene godine staža (0,5% po godini staža). Sa svim drugim stavkama koje se obračunavaju ispada da je Avarova i Maleničina mjesečna plaća oko 14.500 kuna mjesečno. Ali Grad će to stajati u bruto iznosu za šest mjeseci više od 250.000 kuna, naravno ako aktiviraju opciju za cijeli period.

U Varaždinskoj županiji tu će mogućnost iskoristiti bivši zamjenik župana Robert Vugrin.

Radimir Čačić nema to pravo jer je kao župan primao volontersku naknadu, a Tomislav Paljak dao je ostavku na mjesto dožupana u trenutku kada je otišao u Zagreb na funkciju državnog tajnika.

Vugrinova neto plaća iznosi 15.724 kune. Bruto je 23.172 kune, što znači da bi ukupni mjesečni trošak bio oko 27.000 kuna. To u šest mjeseci iznosi otprilike 160.000 kuna.

Novi župan Anđelko Stričak saborsku plaću zamijenit će plaćom župana. To iznosi 18.462 kune neto odnosno 26.140 bruto. Ukupni trošak za plaću župana je oko 30.000 kuna mjesečno.

U fokusu

Bosilj o smeću i Batiniću: Ne potpirujte niske strasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je reagirao na vijest da je Ivkom kažnjen jer ne želi primiti na svom odlgalištu smeće iz Varaždina.

Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Podsjetimo, Bosilj je Batinića već ranije zbog ovog problema nazivao lokalnim šerifom.

– Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 t otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća. Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne. Ne stoje niti optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.
Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za par godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz 4 županije SZ Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – zaključio je gradonačelnik Bosilj i pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak: “Žalosti me da je Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se kratkom izjavom na problematiku zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u Varaždinu te još 14 gradova i općina. Podsjećamo, ivanečka komunalna tvrtka Ivkom d.d. ne želi ga deponirati na odlagalištu u Jerovcu.

>> Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Stričak ističe da ga žalosti ovakav scenarij s kažnjavanjem bilo koje komunalne tvrtke s područja Varaždinske županije.

– S obzirom na to da smo, nažalost, godinama svjedoci prijava, sudskih sporova, ali ne i rješavanja slučaja „varaždinskog smeća“, smatrao sam da smo svi nešto naučili iz tog iskustva te da smo kao političari dovoljno zreli da sjednemo za stol i zajednički nađemo najbolje rješenje. Osobno sam uvijek i svugdje za dijalog i suradnju, a ne za prijave i prijetnje koje nam sigurno neće omogućiti da nađemo sustavno i cjelovito rješenje kakvo jedino i trebamo. Varaždinska županija nema nadležnost nad inspekcijom zaštite okoliša, dok je prema zakonskim odredbama, gospodarenje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina – podsjeća Anđelko Stričak.

I dodaje:

– Podržat ću sva nastojanja, svaki sastanak i razgovor koji može doprinijeti rješavanju problematike preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na najprihvatljiviji mogući način – zaključio je varaždinski župan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!