Povežite se s nama

Život i društvo

Baka Josipa sa 106 godina najstarija stanovnica Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Ne troši lijekove

U dogovoru s upravom Caritasovog doma „Sveti Ivan Krstitelj“ – Ivanec, povodom Međunarodnog dana starijih osoba načelnik općine Cestica Mirko Korotaj posjetio je baku Josipu, najstariju stanovnicu Varaždinske županije rođenu u općini Cestica 17. veljače 1912. godine.  

Iz mladosti se baka Josipa sjeća da je imala brata Valenta i Miška, te sestru Barbaru, ali svi su već pokojni, napominje baka. Sjeća se i župnika vlč. Antuna Pintarića, koji je na župi Sveta Barbara Natkrižovljan bio župnikom u doba njezine mladosti.  

Rodila se na „Ladikovom brijegu“ u Natkrižovljanu, a naposljetku je živjela u Boršancu. Iz Boršanca je prvo otišla, 1981. godine, u dom u Jalžabetu, a potom je, 2004. godine, smještaj dobila u Caritasovom domu u Ivancu. Imala je sina Štefeka Lazar koji je otišao u Radovec, k „Lekićima“ za zeta, žena mu se zvala Barica.

Imali su četiri puce, a po smrti supruge Barbare i sin je nakon par godina umro te su se djeca samostalno dalje probijala kroz život. Baka Josipa skromno je cijeli život živjela, a ni u doma nema neke posebne želje. Zadovoljna je sa svime, ne troši nikakve lijekove, a vrijeme uglavnom provodi u molitvi.  

Izvor:
Foto: Općina Cestica

Život i društvo

Predstavljen projekt „Pelamo se 2“ za uslugu besplatnog prijevoza starijih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok i njegova zamjenica Sandra Malenica u petak su u Gradskom društvu Crvenog križa Varaždin uz ravnateljicu Sandru Mintas predstavili projekt „Pelamo se 2“ na kojem je jedan od partnera i Grad Varaždin.

Riječ je o mogućnosti besplatnog prijevoza za osobe starije od 65 godina na području Varaždina i okolnih općina. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin.

– Drago nam je što smo partneri u ovom projektu koji je važan za naše starije sugrađane, osobe iznad 65 godina starosti. Građani uslugu najviše koriste za odlazak liječniku, ali poštuje se i socijalni kriterij, oni naši građani koji sami nemaju prijevoz ili nemaju nikog u obitelji tko ih mogu prevesti. Dobro je što se takav projekt provodi i sama činjenica da već sad, u ovako kratkom razdoblju šezdesetak osoba koriste uslugu prijevoza, a bit će ih još i više, te da varaždinski Crveni križ ima kadrovske, organizacijske i druge uvjete i mogućnosti da to provede, govori u prilog tome da se ponovno osigurava starijim osobama usluga koja im je potrebna i koja im poboljšava kvalitetu života – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Usluga prijevoza u sklopu projekta „Pelamo se 2“ je socijalna usluga namijenjena isključivo starijim osobama u potrebi koje si same ne mogu priuštiti ili organizirati prijevoz na njima važna mjesta, primjerice za odlazak liječniku, na terapiju, u crkvu, u posjet rodbini.

Prednost imaju osobe koje su u teškoj financijskoj situaciji, žive same ili im ukućani nikako ne mogu osigurati prijevoz. 

Projekt se provodi na području grada Varaždina i deset okolnih općina – Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

Sve zainteresirane osobe mogu se javiti i rezervirati termin svakim radnim danom od 8-15 sati na broj 099/370 1570.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Maruševec organizira izobrazbu o sigurnom rukovanju i primjeni pesticida

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec u suradnji s poduzećem Poljodom Ivanec organizira dopunsku izobrazbu za održivu uporabu pesticida, za osobe koje su odslušale redovnu nastavu održive uporabe pesticida iz osnovne izobrazbe i imaju položen ispit.

Putem navedene izobrazbe osigurat će se održiva uporaba pesticida te smanjiti rizik i učinak uporabe na zdravlje ljudi i okoliš, ali i potaknuti postupci integrirane zaštite bilja.

Dopunska izobrazba u trajanju od pet školskih sati održat će se u subotu, 13. ožujka, u dvorani Općine Maruševec, Maruševec 6.

U cilju pridržavanja propisanih epidemioloških mjera, formirat će se manje grupe polaznika.

Svoje mjesto rezervirajte na brojeve telefona 042-782-064 i 098-372-875.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!