Povežite se s nama

Život i društvo

Baka Josipa sa 106 godina najstarija stanovnica Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Ne troši lijekove

U dogovoru s upravom Caritasovog doma „Sveti Ivan Krstitelj“ – Ivanec, povodom Međunarodnog dana starijih osoba načelnik općine Cestica Mirko Korotaj posjetio je baku Josipu, najstariju stanovnicu Varaždinske županije rođenu u općini Cestica 17. veljače 1912. godine.  

Iz mladosti se baka Josipa sjeća da je imala brata Valenta i Miška, te sestru Barbaru, ali svi su već pokojni, napominje baka. Sjeća se i župnika vlč. Antuna Pintarića, koji je na župi Sveta Barbara Natkrižovljan bio župnikom u doba njezine mladosti.  

Rodila se na „Ladikovom brijegu“ u Natkrižovljanu, a naposljetku je živjela u Boršancu. Iz Boršanca je prvo otišla, 1981. godine, u dom u Jalžabetu, a potom je, 2004. godine, smještaj dobila u Caritasovom domu u Ivancu. Imala je sina Štefeka Lazar koji je otišao u Radovec, k „Lekićima“ za zeta, žena mu se zvala Barica.

Imali su četiri puce, a po smrti supruge Barbare i sin je nakon par godina umro te su se djeca samostalno dalje probijala kroz život. Baka Josipa skromno je cijeli život živjela, a ni u doma nema neke posebne želje. Zadovoljna je sa svime, ne troši nikakve lijekove, a vrijeme uglavnom provodi u molitvi.  

Izvor:
Foto: Općina Cestica

Život i društvo

Na policama dućana uskoro će se prodavati pileće i pureće meso s oznakom “Dokazana kvaliteta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon uspješno provedenog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške. Zatim je uslijedio zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja te naposlijetku i zahtjev iz sektora proizvodnje povrća.

Kako je početkom prošlog tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje