Povežite se s nama

U fokusu

Batinić (HNS): “Župan Čačić skuplja političke poene na uštrb 700 ivanečkih đaka”

Milorad Batinić

Objavljeno:

- dana

HNS-ov gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić danas je održao konferenciju za medije o problemima oko dogradnje osnovne škole u Ivancu.

>> Ivanečki vijećnici nisu podržali Batinića u želji da Grad dobije osnivačka prava nad osnovnom školom

HNS je o konferenciji poslao priopćenje koje prenosimo u nastavku.

– Vjerujem da ste upoznati s činjenicama da je ta škola u onom mandatu 2006./2007. također trebala ući u model nadogradnje po modelu JPP-a. Na žalost, iz nekih čudnih okolnosti je ispala. Činjenica je da je u mandatu župana Štromara pripremljena kompletna projektna dokumentacija, a Grad Ivanec je 2017. tijekom ishođenja građevinske dozvole od strane Županije platio komunalni doprinos. Jednako tako u mandatu župana Štromara nije bilo fiskalnog kapaciteta niti mogućnosti Županije da bi se krenulo po bilo kojem modelu – rekao je Milorad Batinić, predsjednik kluba zastupnika HNS-a i gradonačelnik grada Ivanca.

– Ono što je župan Čačić u svom govoru kazao da će svakako doći na red, po modelu JPP-a ili po drugom modelu, da će se škola nadograditi, međutim to se nije dogodilo. Mene kao gradonačelnika gotovo svakodnevno, ili minimalno nekoliko puta tjedno građani pitaju kada će se dograditi ta škola, a ja više nemam odgovora na to pitanje, naprosto zato što Grad nije nadležan za taj dio. Pokušali smo i preko naših vijećnika u Županijskoj skupštini, postavljali smo i ta pitanja, ali se uvijek krivnja prebacivala na resorno ministarstvo, na ministricu Divjak i na potpredsjednika Vlade Štromara, što naprosto nije točno. Argumenti su sljedeći: Zakonom o osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, Županija je kao osnivač ta koja vodi brigu o školama, dobiva za to decentralizirana sredstva i u njenoj je nadležnosti pokretanje projekata gradnje i dogradnje osnovnih ili srednjih škola. U skladu s time, pošto nema kvalitetnog odgovora koji bi zadovoljio građane hoće li se ili uopće neće dograditi škola, na Gradskom vijeću sam dao prijedlog koji je trebao doći na Županijsku skupštinu, da Grad, što temeljem zakona može, preuzme osnivačka prava, preuzme i sve financijske obveze slijedom toga i da krenemo u dogradnju OŠ Ivanec s ciljem formiranja nastave u jednoj smjeni. Ono što je cilj demantija presice održane mislim 21. ožujka, gdje je aktualni župan Čačić prezentirao da je uputio pismo na pažnju ministrice (dogradnja OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog), u kojem kaže „stoga molim hitan odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja je li spremno sudjelovati u realizaciji projekta, kako bismo rebalansom osigurali financijska sredstva u proračunu. Ne dobijemo li decidirani odgovor u sljedećih 15 dana, smatrat ćemo da niste spremni sufinancirati navedeni projekt”. Ovo je neistina i obmana i toga je župan Čačić vrlo svjestan. To je ono što imuptira meni da skupljam političke „poenčeke“, a upravo on to radi te bi mu samo skrenuo pozornost da je meni ovo 4. mandat, triput sam direktnim izborima dobio povjerenje građana Ivanca u 1. krugu. Naime, procedura je sljedeća – Županija kao osnivač, znači kao jedini mogući pokretač dogradnje osnovne škole, ako želi graditi po modelu JPP-a, tada postoji procedura kojom se to može postići. Ovo je Zakon o JPP-u koji govori da se županija mora obratiti ministarstvu koje je jedino nadležno za JPP, a to je Ministarstvo gospodarstva, odnosno Agencija za investicije i konkurentnost. Nadalje, uredba o provođenju projekta JPP-a također propisuje slijed kojim se može krenuti, odnosno prije svega da bi se mogla pokrenuti procedura, mora predstavničko tijelo, odnosno Županijska skupština Varaždinske županije, donijeti odluku da se kreće po tom modelu. Tako da ovo ne mogu drugačije nazvati, nego kao provokaciju i obmanu – nije prvi put – dodao je Batinić.

– Ovo svakako nije na tragu funkcije koju obnaša župan Čačić i svakako ne dolikuje niti njemu osobno. Da je župan Čačić mislio to napraviti, znači sredstva nisu osigurana bila niti za 2019. Godinu, niti u projekcijama za 2020. i 2021. Ono što je svakako isto za spomenuti, ovo je alibi priča. Da je župan mislio pokrenuti dogradnju škole, onda se to radi po propisanoj proceduri, tako da mogu poručiti, na žalost preko vas (novinara) jer ne mogu drugačije: Radio Sjeverni FM je pozivao, dao 7 termina županu i meni da u razgovoru pojasnimo i objasnimo građanima, prvenstveno grada Ivanca, kako je moguće dograditi. Ni jedan termin nije prihvatio i neću reći da se boji, međutim očito nema argumente za javno sučeljavanje.

– On manipulira, obmanjuje građane, nije prvi put, i političke poene skuplja on, na uštrb 700 ivanečkih đaka. Model JPP-a je vrlo jednostavan, međutim postoje drugi načini, što vrlo dobro župan Čačić zna. Grad Ivanec je spreman, neovisno o tome da li mi dali zahtjev ili ne, a dali smo ga, a na Gradskom vijeću, na žalost, nije prošlo upravo iz razloga jer je uspio svoje koalicijske partnere i suradnike, od HDZ-a, od SDP-a , uvjeriti da to nije dobro da dođe na Županijsku skupštinu jer tada se mora javno očitovati o tome. Jednostavno zaključujem, župan Čačić, a meni je poznato i nama Ivančanima iz kojeg razloga, ne želi dogradnju škole, prvenstveno iz razloga jer na izborima za župana nije dobio naklonost i povjerenje građana Ivanca – zaključio je Batinić.

Alen Leverić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije osvrnuo se na nedavne izjave Čačića.

Svjestan sam da godine čine svoje i da ljudi u poodmakloj dobi često zaboravljaju, ali me čudi što Čačić uvijek zaboravi ono što mu ne ide u korist.

– Moram naglasiti da sam kao pomoćnik ministra gospodarstva predložio Program razvoj i jačanje konkurentnosti izvozno orijentiranih tvrtki što je izuzetno bitno za Sjever Hrvatske zbog velikog broja izvozno orijentiranih tvrtki i to u iznosu od 119 milijuna kuna što je i ušlo u proračun 2012.g., te su počele pripreme za realizaciju. Na izraziti zahtjev prvog podpredsjednika Vlade i ministra Čačića navedeni program je zaustavljen, promijenjen naziv u restrukturiranje brodogradnje, te je u rebalans proračuna 2012.g. dodano još 350 milijuna kuna te je kompletan iznos od 470 milijuna kuna otišao u brodogradnju. Upravo ovim činom dokazano je na Čačiću nisu bitni građani Varaždinske, Međimurske i Krapinsko – zagorske županije – izjavio je Leverić.

– Da budemo potpuno jasni: Čačić je dio vladajuće koalicije sa HDZ-om na nacionalnoj i županijskoj razini, stoga ovo njegovo vrijeđanje Vlade, ograđivanje i ostale dječje igrarije podsjećaju na ono potpisivanje izjave Bože Petrova kod javnog bilježnika – zaključio je Leverić.

U fokusu

Patafta za Varaždin bez uhljeba: Veće plaće i mirovine, besplatni vrtići i manje režije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarstvenik Davor Patafta jedini je kandidat za gradonačelnika Varaždina koji ne živi od politike. Odreći će se svih povlastica koje imaju političari, neće koristiti službeni auto, a neće ni primati plaću. Ta sredstva iskoristit će da bi osigurao besplatne vrtiće.

Također, jedan je od rijetkih na političkoj sceni iza kojeg ne stoji cijela kolona onih koje bi trebalo uhlijebiti.

– Dosta je podobnih i nesposobnih, zaustavit ćemo uhljebljivanje. Varaždin zaslužuje biti bolji grad – poručio je Patafta.

Prioriteti Davora Patafte su pokrenuti gospodarski rast, ukinuti prirez i smanjiti komunalnu naknadu, gradsku upravu pretvoriti u servis gospodarstvenicima, ali i svim građanima, stvoriti konkurentnije tržište i time povećati prosjek plaća radnicima, a samim time povećati i mirovine, te podići standard i kvalitetu svima koji u Varaždinu žive. Zato ima konkretne i izvedive mjere.

Povećanje plaća

– Varaždinci i Varaždinke imaju najmanju plaću u Hrvatskoj, a sve zato jer se Gradom upravlja na način – uzmi ljudima i krpaj rupe u proračunu. Tako bi Grad znao voditi i mali Ivica. Umjesto toga planiramo osloboditi najveći gospodarski potencijal Varaždina – Brezje. Da je bilo pameti, tamo su se pred 15 godina mogle izgraditi tvornice, imali bi preko 3000 zaposlenih na tom mjestu i gospodarstvo bi punilo proračun. Bili bi konkurentniji, imali bi veći standard i ne bi bilo nikakve potrebe da se plaćaju prirez, vrtići, visoke režije i razni nepotrebni nameti. Zadnji je čas da se to promijeni – kaže Patafta.

Grad može imati 30-50 milijuna godišnje od novih tvrtki i radnika. Nažalost, imamo 15 izgubljenih godina u kojima su se političari bavili svađama, izmišljanjem afera i lažnim prijavama i podmetanjima, a ne razvojem. Krajnji je čas da se to promijeni.

Umirovljenicima 900 kuna više u kućnom budžetu

Varaždinski umirovljenici imaju najmanje mirovine u Hrvatskoj, a dijelom je razlog tome radno intenzivna, odnosno prerađivačka industrija u prošlosti. Grad će zato varaždinskim umirovljenicima, plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje te tako rasteretiti njihove mjesečne obveze.

Ova mjera svakom varaždinskom umirovljeniku u obiteljskom budžetu ostavlja više od 900 kuna na godinu.

Posebnu pažnju posvetit ćemo i novim dnevnim boravcima za umirovljenike sa cjelodnevnim stručnim vodstvom, poručio je Davor Patafta.

Varaždincima manji troškovi za plin

Što ako se zbog političkih sukoba prekine dobava ruskog plina? Može li Varaždin biti neovisan? Naravno da može. Grad Varaždin leži na ogromnim količinama podzemne vode koja je uvijek zagrijana na 14°C i koju ne koristimo. S druge strane građani, škole i druge javne institucije i gospodarstvenici plaćaju skupi uvozni ruski plin, koji putuje tisuće kilometara. Tim plinom grijemo vodu, zimi s nule na 20 stupnjeva, a na samo par metara imamo toplu vodu od 14 stupnjeva. Isto tako, ljeti se ta voda može iskoristiti za hlađenje. Uz to trošimo fosilna goriva i zagađujemo zrak. Ove podzemne vode i njihovu toplinu treba iskoristiti. Ono što nam je nekada možda predstavljao problem, treba pretvoriti u našu prednost.

– Grad mora kroz koncesije za privatne i pravne osobe poticati korištenje ove energije, koja pomoću dizalica topline može, uz veoma mali trošak, zagrijavati naše stambene prostore i sanitarnu vodu. Ne moramo koristiti ruski plin! Tu istu podzemnu vodu ljeti možemo koristiti za hlađenje prostora, dakle neće nam trebati klima uređaji. Možemo biti energetski samostalni. Dizalice topline pokretat će električna energija koja dolazi iz elektrana na Dravi ili iz solarnih panela čije postavljanje također treba poticati. Imamo energiju na raspolaganju, a ponašamo se kao pijani milijunaši i novac dajemo drugima umjesto da ga uložimo u druge stvari! – objasnio je Patafta.

Nastavite čitati

U fokusu

S današnjim danom kreću prve isplate povrata poreza osobama mlađim od 30 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S današnjim danom, 10. svibnja, započinje isplata povrata poreza na dohodak osobama mlađim od 30 godina.

Naime, ove godine će po prvi puta temeljem godišnjeg obračuna povrat poreza na dohodak dobiti i mlade osobe do 30 godina života. Pritom mladi do 25 godina života ostvaruju pravo na 100 % umanjenja porezne obveze, a mladi od 26 do 30 godina života na 50 % umanjenja porezne obveze.

Iz Porezne uprave već su ranije obavijestili da su obavijest o izdanim privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2020. građani počeli dobivati od 27. travnja u svoje osobne korisničke pretince putem sustava eGrađani.

Porezna uprava započela je također putem Hrvatske pošte s fizičkom otpremom 48.586 navedenih rješenja.

Povrat više plaćenog poreza na dohodak i prireza izvršit će se negotovinski na tekući ili žiro-račun otvoren kod poslovne banke.

Iznimno, povrat više uplaćenog poreza i prireza isplatit će se u gotovom novcu za porezne obveznike koji nemaju otvoren tekući ili žiro-račun kod banke, odnosno ako u trenutku izvršenja povrata poreza na dohodak ne ostvaruju primitke za koje postoji obveza isplate na račun.

Nastavite čitati