Povežite se s nama

U fokusu

Ivanečki vijećnici nisu podržali Batinića u želji da Grad dobije osnivačka prava nad osnovnom školom

Gradsko vijeće grada Ivanca

Objavljeno:

- dana

Gradsko vijeće Grada Ivanca nije podržalo HNS-ovog gradonačelnika Milorada Batinića u želji da se osnivačka prava nad OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu, s područnim školama, i OŠ Metela Ožegovića Radovan prenesu s Varaždinske županije na Grad Ivanec.

Na dnevnom redu Gradskog vijeća Ivanca, na sjednici 22. ožujka, gradonačelnik je predložio Vijeću točku o prijenosu osnivačkih prava nad navedenim školama. Cilj je bio da se nakon glasovanja u Ivancu točka nađe pred vijećnicima Županijske skupštine, koji imaju ovlasti odlučivati o osnivačkim pravima nad školama. Jer trenutno osnivačka prava nad ivanečkim školama ima Varaždinska županija.

Ipak, Batinićeva točka je “zapela već na prvoj stepenici”, u njegovom Ivancu, pa županijski vijećnici neće niti dobiti priliku glasovati o tome. Sa sedam glasova za, sedam glasova protiv i jednim suzdržanim vijećnici nisu prihvatili Batinićev prijedlog.

Radi se o tome da je dogradnja ivanečke osnovne škole već godinama “na čekanju” i među rijetkima je u Varaždinskoj županiji u kojoj se nastava još odvija u dvije smijene. Nakon višegodišnjih pregovora s državom i Varaždinskom županijom početak nadogradnje OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu se ne nazire.

Batiniću je to dozlogrdilo i želja mu je bila da Grad Ivanec sam dogradi školu, za što je gradska uprava bila spremna dići i krediti od oko 30 milijuna kuna na 15 godina, objasnio je gradonačelnik na sjednici Gradskog vijeća. Ipak, za to grad treba osnivačka prava nad školama.

Ivanečki gradonačelnik je uvjeren da novcem koji stiže u proračun i iz sredstava o Zakonu o fiskalnom izravnanju Grad Ivanec može sam platiti dogradnju škole.

Vijećnici SDP-a i HDZ-a bili su najglasniji u raspravi o osnivačkim pravima, a argumenti su se odnosili na to da župan Čačić i gradonačelnik Batinić još jednom trebaju sjesti i porazgovarati o dogradnji škole, a ne svađati se preko medija. “Vruća tema” je bilo i to može li Ivanec financijski podnijeti dugoročno plaćanje oko 3,5 milijuna kuna godišnje za dogradnju škole.

Batinić je u raspravi više puta ponovio da je problem u Županiji i da bi on rado razgovarao s Čačićem, ali da župan to ne želi, već prebacuje krivnju za to što ivanečka škola nije nadograđena na Grad Ivanec i ministricu Divjak. Gradonačelnik je ponovio da on trenutno kao jedino rješenje vidi da Ivanec sam nadogradi školu, jer tog projekta nema u županijskim planovima ni za 2020./2021. godinu, a ako će se čekati država i fondovi EU-a ne vjeruje da bi to bilo prije 2023./2024. godine.

Mnogo je puta na Gradskom vijeću Ivanca rečeno da su svi vijećnici za dogradnju ivanečke osnovne škole, ipak kako trenutno za to nema modela, pa izgleda da je moderno obrazovanje i bolji standard za učenike do daljnjega “na čekanju” za OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu.

U fokusu

FOTO 70 ludbreških vatrogasaca saniralo posljedice oluje: srušena stabla, krovišta, zakrčene ceste…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer je ludbreško područje zahvatilo jako nevrijeme. Kako smo izvijestili, najgore je prošlo prigradsko naselje Sigetec.

Međutim, nezapamćena oluja napravila je štete i u ostalim prigradskim naseljima, kao i u samom gradu Ludbregu, a štete se zbrajaju i u okolnim općinama.

FOTO Pijavica protutnjala Ludbregom, štete su ogromne: Trajalo je dvije minute, ali to je bilo strašno

Ludbreški vatrogasci i ove su nedaće dočekali spremni.

-Svako malo priroda nas nanovo podsjeća o svojoj nenadmašnoj i neukrotivoj snazi. Upravo takav podsjetnik stigao nam je jučer u popodnevnim satima kada smo svjedočili jakom olujnom nevremenu popraćeno gotovo orkanskim vjetrom, a koji je u svega 40-ak sekundi nanio popriličnu štetu diljem područja našeg Grada. Prateći nadolazeće vremenske prilike glavnina operativaca VZG-a Ludbreg znala je što slijedi. Pozivi na interventno djelovanje kreću od 16:30 te se neprestano nastavljaju tokom našeg rada. Srušena stabla koja prijete kućanstvima, prepriječene prometnice u cestovnom i željezničkom prometu, djelomično ili potpuno srušena krovišta, dimnjaci i druga infrastruktura prizori su koje zatičemo na gotovo svakom koraku – stoji u objavi DVD-a Ludbreg.

-Svjesni veličine situacije, već u samom početku, u interventno djelovanje uključujemo gotovo sva Društva naše VZG Ludbreg. Podjelom na sektore rada sva dostupna vozila sa pripadajućom tehnikom te 70-ak vatrogasaca po jasno definiranim prioritetima, paralelno je krenulo u sanaciju područja koja uključuju prigradska naselja Globočec, Vinograde Ludbreške, Hrastovsko, Selnik, Sigetec kao i sam Grad Ludbreg. Bilježimo ukupno 27 događaja na kojima je bio potreban naš angažman. Vrijeme završetka operativnog djelovanja bilježimo u 22:00 sati – izvijestili su ludbreški vatrogasci.

Zahvalili su svim kolegama i kolegicama koji su sudjelovali.

-Ovom prilikom zahvaljujemo se svim kolegicama i kolegama, operativcima VZG-a Ludbreg koji su još jednom dokazali da jedinstvenim sustavom zajedništva brzo i efikasno možemo parirati i ovakvoj vrsti nedaća. Također zahvaljujemo se i ostalim žurnim službama koje su jučer također značajno doprinijele u sanaciji, poglavito djelatnicima HEP-a koji su nas pratili u stopu. Ujedno se zahvaljujemo i našim suseljanima te građanima na strpljenju i velikoj dozi razumijevanja – objavili su na svom Facebooku članovi DVD-a Ludbreg, a njihove fotografije donosimo u nastavku.

Nastavite čitati

U fokusu

Baksa iz Nezavisne platforme Sjever predlaže ukidanje plaćanja pristojbe HRT-u za umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivica Baksa, saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever, ocijenio je u srijedu kako je vrijeme da se preispita obveza plaćanja HRT pristojbe za umirovljenike. Riječ je o ranjivoj skupini ljudi od kojih mnogi žive u siromaštvu ili su od riziku od siromaštva.

Baksa smatra kako je, s obzirom na visinu prosječne mirovine, svaki euro umirovljenicima od izuzetne važnosti, te je vrijeme da se razmisli o realnim koracima koji se mogu poduzeti kako bi im se olakšao svakodnevni život.

Trenutna visina mjesečne pristojbe je 10,62 eura, što za prosječnu hrvatsku mirovinu od oko 500 eura predstavlja značajan izdatak. Od plaćanja mjesečne pristojbe u visini od 50% oslobođeni su umirovljenici koji primaju mirovinu iz Državnog proračuna RH u visini od 199,08 eura, no njih je, tvrdi Baksa tek oko 5.500.

U vrijeme kada mnogi umirovljenici jedva spajaju kraj s krajem zbog porasta životnih troškova, gdje naročito teško padaju konstantna poskupljenja hrane i osnovnih potrepština, Baksa apelira na HRT i relevantne institucije da ozbiljno razmotre mogućnost ukidanja ili smanjenja pristojbe za sve umirovljenike, kojih u Hrvatskoj ima preko milijun.

U vrijeme kada su naši sugrađani prisiljeni sakupljati boce i snalaziti se na različite načine da bi uštedili koji cent, mjere poput ukidanja pristojbe svim umirovljenicima u idealnom slučaju, ili barem značajno smanjenje, predstavljao bi značajan korak ka poboljšanju životnog standarda i dostojanstva naših umirovljenika, zaključio je Baksa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje