Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Skup “Zapali za slobodnu konoplju” u Varaždinu – traži se lijek za bolesne i sloboda sadnje

Objavljeno:

- dana

Danas u 18:05, na Korzu u Varaždinu, održao se skup pod nazivom “Zapali za slobodnu konoplju”.

Varaždin je samo jedan u nizu hrvatskih gradova u kojima se ovakav skup održao, a na glavnom gradskom trgu okupilo se 50-ak ljudi. Vjeran Skurjeni, predsjednik Udruga Centar za istraživanje društva (CID), za Regionani tjednik objasnio je što se točno želi postići. – Baš poput Zagreba, Rijeke, Splita, Pule i Zadra danas smo se okupili u Varaždinu. Napravili smo skup potpore za sve bolesne i Huanita Luksetića, kojeg je predsjednica pomilovala. Čak 6500 ljudi koji imaju multiplu sklerozu nemaju tu šansu, oni su osuđeni na smrt, a Huanito je ipak na kraju pomilovan. Građani koji su se okupili danas žele pokazati da nešto što je prirodno, dano od Boga, zabranjeno svim ljudima u Hrvatskoj, a ne samo bolesnima. Hrvatski seljak ima najveće restrikcije na uzgoj konoplje od cijele Europe, kod nas se smije koristiti samo sjeme – rekao je Skurjeni. Dodao je da Hrvatska legalizira samo pušenje, kao Amsterdam, došlo bi nam 10 milijardi dolara po sezoni što smatra racionalnim razmišljanjem kad se radi o zaradi. – Našim novim prijedlogom zakona tražimo da građani mogu slobodno saditi konoplju. Mi samo želimo informirati građane o njihovim pravima i mogućnostima – kaže Skurjeni. Kako je objasnio ovaj predvodnik skupa nigdje u Hrvatskoj nije bilo problema s policijom na ovakvim okupljanjima. – Do sada je sve bilo korektno, policija je nadgledala skupove i zadovoljni smo njihovim reakcijama. Oni shvaćaju da imamo pravnu povijest s državom Hrvatskom. Prema nekoliko hrvatskih i europskih zakona, i Ustavu, imamo pravo na ovakav skup – jasan je bio Skurjeni. Neki su na Korzu i zapalili smotuljke konoplje.

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje