Povežite se s nama

U fokusu

Cijene smještaja u domovima za starije popele se na 1600 eura! Provjerili smo kako je u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Nakon što je početkom siječnja diljem Hrvatske drastično poskupjela cijena smještaja u staračke domove, naročito kod onih u privatnom vlasništvu, sve više umirovljenika pita se hoće li uopće doživjeti pompozno najavljen veliki investicijski ciklus gradnje novih domova za starije.

Podsjećamo, njihovu gradnju u kolovozu prošle godine najavio je ministar rada i socijalne politike, Marin Piletić.

Bačić bi penziće trpao u brvnare

Međutim, osim što su osigurana sredstva za financiranje izgradnje i opremanja 18 centara za starije osobe, već mjesecima vlada potpuni muk o izgradnju novih, klasičnih domova za njihov smještaj. Podsjećamo, iz Varaždinske županije nije bilo prijavitelja na javni poziv za dodjelu financijskih sredstava za izgradnju centra za starije osobe, dok je u susjedstvu – Općina Nedelišće, prijavila projekt “Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Međimurske županije”. S obzirom na to da se na dobivanje mjesta u jeftinijim županijskim domovima i onima kojima su osnivači gradovi ili općine često čeka i do deset godina, u novonastaloj situaciji mogla bi se zlokobnom za siromašne umirovljenike pokazati još jedna najava. Riječ je o onoj ministra Branka Bačića, koji drvenim montažnim objektima namjerava proširiti postojeće kapacitete županijskih domova za starije i nemoćne osobe. I to tek kada oni ispune svoju funkciju privremenog smještaja za sve one čije su kuće stradale u potresu!
O kakvom se zapravo udaru na džep korisnika smještaja u domove za starije radi, pokazuje slučaj jednog privatnog objekta takve namjene u Varaždinu u kojem je cijena smještaja u jednokrevetnoj sobi stacionara navodno porasla na 1600 eura. Slično je i u drugim sredinama poput Šibenika, Petrinje, Slavonskog Broda, Siska…, cijene smještaja rasle su preko noći i do 50 posto. Odnosno umirovljenici sada moraju mjesečno platiti i do 200 – 300 eura više.

Župan odgodio “šok”

Srećom, za razliku od zadarskog Doma za starije i nemoćne u kojem su cijene smještaja dosegnule 760 eura, u varaždinskom zasad ne namjeravaju poskupljenjima “šokirati” korisnike.
– U našoj ustanovi u Zavojnoj ulici stacionarni smještaj u jednokrevetnoj sobi stoji 653 eura. To je skoro tri puta jeftinije nego kod privatnika koje spominjete. Dok kod nas dvokrevetna soba stoji 557 eura, imate domove koji su sada više nego duplo skuplji od nas. Pritisak je ogroman na našu ustanovu jer ljudi jednostavno ne mogu plaćati takve abnormalne cijene. Jednostavno ne vide izlaz iz nastale situacije, a dodatnih 300-tinjak dodatnih mjesta je nemoguće stvoriti – govori mr.sc. Alen Runac, prof., ravnatelj Doma za starije i nemoćne Varaždin.

U ovoj ustanovi bili su prisiljeni pregradnjom postojećih soba osigurati dodatne prostore za korisnike kojima je nužan smještaj u stacionaru.

Alen Runac

– Treba znati da smo ljudima treće dobi raznim medikamentima produljili životni vijek, ali pritom se nije vodilo računa o kvaliteti života. Stoga sada imamo situaciju da nam u domove dolaze 80-godišnjaci, a ne 65-godišnjaci kao nekada. Mnogima od njih je, nažalost, vrlo brzo potreban stacionar. To je veliki plus za naše korisnike jer imaju prvenstvo za takav smještaj, što je i logično. Ovi problemi sa sve starijom generacijom su sve izraženiji jer mladih je sve manje i obitelji ne stižu kvalitetno skrbiti o svojim najstarijim članovima. Kod nas su korisnici sigurni i znaju da se briga o njima provodi sukladno svim zakonskim odredbama. Zadovoljni smo i jer nema nikakvih prigovora na rad naših zaposlenika koji obavljaju iznimno naporan posao. Ovdje su sva njihova radna prava apsolutno zaštićena i to je jedna od naših prednosti jer je iznimno teško privući specijalizirane stručne kadrove. Najveći je problem s medicinskim osobljem, ali imamo popunjena sva radna mjesta predviđena sistematizacijom – ističe Runac.

U razgovoru za Regionalni tjednik osvrnuo se na situaciju u županijskim domovima, koji neće još dugo moći odolijevati rastu cijena.

– Mi ni sada ne dobivamo dovoljno sredstava od Države i predzadnji smo na ljestvici primatelja decentraliziranih sredstava po korisniku. Da nam lani Varaždinska županija nije priskočila u pomoć, morali bi cijene podići oko 50 posto. Sa županom Anđelkom Stričakom dogovoreno je da se ne ide s povećanjem cijena te je Županija iza umirovljenika stala s više od 500.000 eura za funkcioniranje domova. Također, zahvaljujući energetskoj obnovi zgrade, trošimo manje energenata, ali još uvijek imamo parnice s izvođačima radova iza kojih su ostale pukotine kroz koje nam između ostalog u objekt prodiru oborinske vode. Ipak, raduje nas da smo pred završetkom izgradnje i uređenja dodatnih parkirnih mjesta za naše korisnike i one koji ih posjećuju. Štoviše, pandemija je prošla, naši korisnici su cijepljeni i sve više se druže. Stoga ćemo zajedno s našom eko grupom i Parkovima dodatno ozeleniti okoliš, a šećer na kraju bit će asfaltirana šetnica za teže pokretne korisnike… – rekao je naš sugovornik koji uopće ne dvoji o tome da bi Dom za starije bio pun čak i u slučaju da se sadašnje cijene udvostruče.

Zapela dogradnja

To ne čudi jer je potražnja za smještaj velika. Na naš upit o dogradnji Doma, odgovorio je da smo na pogrešnoj “adresi”.

– Mi nemamo nikakva sredstva raspoloživa za dogradnju, ali imamo svoju građevinsku parcelu na kojoj se takav projekt može provesti. Postoji i idejno rješenje da se novoizgrađeni objekt toplim hodnikom poveže s postojećim, ali nažalost, Gradu Varaždinu nije palo na pamet da se prijavi na natječaj. Drugi gradovi i općine to nisu propustili napraviti, a Varaždinu su propali su milijuni bespovratnih eura za takvu namjenu. Županija se na natječaj nije mogla prijaviti jer je samo partner u takvim projektima te se nadam da rješenje postoji u njezinoj suradnji s Gradom. O tome se razgovara, te se možda na kraju ipak krene u jednu prijeko potrebnu investiciju dodatnog krila Doma za starije i to stacionarskog tipa – zaključio je Alen Runac.

PLATFORMA UMIROVLJENICI ZAJEDNO: “Pola milijuna djedova i baka nema novaca za domove”

U platformi Umirovljenici zajedno pitaju se je li Vlada uopće svjesna kako su cijene u domovima i bez posljednjih poskupljenja već toliko narasle da više od pola milijuna umirovljenika sebi ne može priuštiti nikakav smještaj u domu. Štoviše, u najnovijem priopćenju za medije ističu kako je moguće i da Vladu uopće nije briga za umirovljenike budući da za sve što poduzima za njih ima bezrezervnu podršku određenih “predstavnika” umirovljenika. No izgleda da im je promaklo kako navedeni “predstavnici” nemaju nikakvu potporu u javnosti, posebno među umirovljenima koji su ih sudeći po komentarima na društvenim mrežama očito pročitali.

– Gdje je sada ono razvikano Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe? Gdje su sada oni dušobrižnici poput Jasne Petrović (SUH), Višnje Fortune (MUH), Veselka Gabričevića (HSU) i Silvana Hrelje kada treba podići glas za umirovljenike. Očito je da su osobni interesi svih navedenih i u ovom slučaju bili i ostali daleko ispred interesa umirovljenika koje tobože zastupaju u “pregovorima” s Vladom. Nije li ovim poskupljenjima još jednom i po tko zna koji puta na vidjelo izašla sva pogubnost promašene politike Vlade koja se uz potporu navedenih “trabanata” umjesto obećanog realnog povećanja mirovina do 60% prosječne plaće, odlučila za više kratkotrajnih PR paketa pomoći kojima se usprkos čitavoj medijskoj halabuci o pomaganju umirovljenicima mirovine u odnosu na plaće od 2016. godine nisu povećale doslovno ni za jedan jedini cent. Da su se mirovine povećale kako je HDZ obećao još 2016. godine, onda ova posljednja poskupljenja domova za umirovljenike mnoge korisnike sada ne bi tjerale u očaj jer njihove mirovine u međuvremenu nisu povećane ni da pokriju pola od onih 50% poskupljenja, a 2024. godina je tek počela… Kako novca u proračunu ima sasvim dovoljno nedostaje još jedino politička volja Vlade, a ako je ne bude do parlamentarnih izbora vjerujemo kako ćemo na temelju podrške koju dobijemo na izborima naš prijedlog izglasati već na prvoj radnoj sjednici novog saziva Hrvatskog sabora – piše između ostalog u priopćenju spomenute Platforme.

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

U fokusu

Sve je više traktora i radnih strojeva na cestama, za neosigurane kazne do 6600 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dolaskom lijepog vremena započinju i poljoprivredni radovi te će na prometnicama tijekom narednih dana biti više traktora i radnih strojeva. Stoga policijski službenici pozivaju sve sudionike u prometu na pojačan oprez.

Radi sigurnosti vozača ove skupine vozila, ali i ostalih sudionika u prometu, vozači traktora trebaju voditi računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključnih vozila, naročito o ispravnosti uređaja za zaustavljanje i za osvjetljavanje vozila. Za upravljanje neregistriranim traktorom novčana kazna iznosi 90 eura, dok je za neosigurani traktor propisana novčana kazna u iznosu od 660 do 6600 eura.

– Prilikom obavljanja radova na poljima, šumama, livadama i drugim površinama, podsjećaju vozače da ne smiju skidati s traktora kabinu ili zaštitni okvir te da prilagode način upravljanja traktorima konfiguraciji terena (nagib, nizbrdica) kako ne bi došlo do prevrtanja traktora. U slučaju nepravilnog rada sustava za mijenjanje brzina, nemojte koristiti nizbrdice kako biste traktore ”ubacili” u niže ili više brzine. Na traktorskim priključcima nije dozvoljen prijevoz osoba. U prikolicama gdje je to dopušteno, prevoziti se može najviše pet osoba, s time da ne smiju stajati ili sjediti na stranicama prikolice – ističu u PU varaždinskoj.

Prilikom uključenja na kolnik sa zemljanih i sličnih površina s kotača treba obavezno ukloniti blato kako se ne bi ugrožavala sigurnost drugih sudionika u prometu. Vozač koji pri uključivanju u promet ne postupi  na opisan način, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kaznit će se novčanom kaznom.

– Naime, sukladno članku 35. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozač je dužan s ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 130 eura za sudionika u prometu na cesti, dok je za prekršaj pravne ili fizičke osobe-obrtnika određena novčana kazna u iznosu od 660 do 1990 eura – ukazuju.

Kako bi se preveniralo događanje prometnih nesreća u kojima sudjeluju navedene skupine sudionika u prometu, odnosno kako bi se cjelokupno stanje sigurnosti u prometu podiglo na višu razinu, policijski će službenici u predstojećem razdoblju pojačano kontrolirati ovu kategoriju sudionika u prometu, a osobitu će pozornost posvetiti:

– uključivanju traktora, priključnih vozila i radnih vozila sa zemljane na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom kako bi se spriječilo nanošenje zemlje na kolnik

– isključivanju iz prometa vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole ili koja nisu registrirana

– označavanju vozila propisanom signalizacijom, osobito u noćnim satima i u vrijeme smanjene vidljivosti, kao i samoj ispravnosti te signalizacije

– smještaju i prijevozu osoba i tereta, posebno na priključnim vozilima i  najvećoj dopuštenoj masi i osovinskom opterećenju prilikom prijevoza tereta.

– Napominjemo da je dužnost svih vozača traktora da prije uključivanja u promet očiste blato kako ga ne bi traktorom nanijeli na kolnik i time ugrozili sigurnost ostalih sudionika u prometu. Upućujemo apel i svim ostalim vozačima na potrebu povećanog opreza zbog prisutnosti traktora i radnih strojeva u prometu, obzirom da su ta vozila puno sporija od ostalih te se stoga mnogi vozači odlučuju na nepropisna pretjecanja što vrlo često dovodi do prometnih nesreća – zaključuju u PU varaždinskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje