Povežite se s nama

U fokusu

HKL nakon tragedije u Međimurju: “Pozivamo građane da ne potiču mržnju i bijes na liječnike i druge zdravstvene djelatnike“

Objavljeno:

- dana

Hrvatska liječnička komora i hrvatski liječnici duboko su pogođeni nedavnom tragičnom smrću mlade liječnice (mlada specijalizantica hematologije iz Županijske bolnice Čakovec), te izražavaju sućut njezinoj obitelji, kolegama i prijateljima.

Stoga u zadnjem priopćenju za javnost ističu da je liječnička profesija izuzetno rizična za mentalno zdravlje, a liječnici su izloženi visokim razinama stresa kao i sindromu sagorijevanja.

Nemjerljivu odgovornost za zdravlje i živote pacijenata nosi svaki liječnik, a liječnici u Hrvatskoj su iscrpljeni dežurstvima i prekovremenim radom, rade često u teškim uvjetima te se suočavaju s, nažalost, neizbježnim smrtima pojedinih pacijenata.

U nastavku donosimo priopćenje u cijelosti:

Nerijetko su na poslu izloženi verbalnom ili čak i fizičkom nasilju. Pojedini liječnici izloženi su napadima i uvredama na društvenim mrežama i u komentarima na portalima koji se znaju pretvoriti u kampanju javnog sramoćenja, a u ekstremnim situacijama događaju se i pozivi na nasilje. Komora podsjeća da pozivi i poticanje na nasilje, te govor mržnje na društvenim mrežama predstavljaju kazneno djelo.

Postoje službeni kanali kroz koje se može prijaviti nezadovoljstvo pruženom zdravstvenom zaštitom i njihovo je korištenje ispravno. HLK apelira na građane da u javnosti i na društvenim mrežama o radu liječnika govore onako kako bi htjeli da se govori o njihovom radu.

Komora poziva građane, imajući razumijevanja za njihovu brigu za svoje zdravlje i zdravlje njihovih najbližih, da ne potiču mržnju i bijes na liječnike i druge zdravstvene djelatnike jer to donosi iznimno loše posljedice za cijelo društvo. Tako se stvara društvo nasilja i frustracija koje počiva na izljevima bijesa, teškim uvredama, prijetnjama i poticanju mržnje. To nije društvo kakvo žele hrvatski građani i hrvatski liječnici. Hrvatskom društvu potrebna je solidarnost, tolerancija i suradnja, a ne bijes i mržnja.

Hrvatska liječnička komora upućuje poziv urednicima i novinarima hrvatskih medija da se pri izvještavanju o samoubojstvima pridržavaju smjernica Svjetske zdravstvene organizacije. Medijsko izvještavanje o suicidu može pozitivno ili negativno utjecati na ponašanje javnosti i pojedinaca te je ključno odgovorno izvještavati o tom problemu fokusirajući se na provjerene informacije nužne za razumijevanje šireg konteksta. Treba izbjegavati fotografije umrlog i scene samoubojstva, oproštajna pisma te sve pojedinosti tragičnog čina. Nije prihvatljivo kriviti nikoga ili pretjerivati. Osim toga treba davati informacije o pokazateljima rizika i znacima upozorenja te pružiti obavijest o oblicima pomoći u zajednici. Važno je da mediji svojim načinom izvještavanja aktivno podupiru prevenciju suicida. HLK sa žalošću konstatira da su pojedini hrvatski mediji i novinari daleko od etičkog izvještavanja o suicidu. Postoje znanstvena istraživanja koja potvrđuju da neetično medijsko izvještavanje o samoubojstvima može imati negativan utjecaj te potaknuti nova samoubojstva.

Hrvatska liječnička komora uputit će poziv Hrvatskom novinarskom društvu da zajedno pokrenu aktivnosti koje će dodatno osvijestiti važnost etičkog izvještavanja u prevenciji samoubojstava. Komora je također pokrenula poseban telefon za psihološku podršku i savjetovanje za liječnike te im omogućila i niz digitalnih edukacija o mentalnom zdravlju.

Komora podsjeća da hrvatski zdravstveni sustav počiva i opstaje upravo na odricanju i entuzijazmu liječnika, medicinskih sestara i ostalih zdravstvenih djelatnika. Hrvatski liječnici svakodnevno časno i odgovorno obavljaju svoj poziv. Hrvatsko zdravstvo nije učinkovito organizirano, financije su nedovoljne, upravljački je nezadovoljavajuće, infrastrukturno zastarjelo, a kadrovski nedostatak liječnika i medicinskih sestara je velik. Građani to osjećaju kroz smanjenu dostupnost zdravstvene skrbi, a liječnici kroz premorenost, iscrpljenost i ogroman psihički i fizički stres. I liječnici i pacijenti žrtve su neučinkovitog javnog zdravstvenog sustava. To je ono na što se svi moramo fokusirati jer upravo ta neučinkovitost sustava je izvor nezadovoljstva i liječnika i pacijenata.

U fokusu

FOTO Let za život: Teško ozlijeđena pacijentica prevezena helikopterom iz Čakovca u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer je u Međimurskoj županiji izveden prvi hitni medicinski let helikopterom iz Čakovca.

-Osoba koja je ozlijeđena u teškoj prometnoj nesreći prebačena je u Zagreb civilnom helikopterskom službom, zbog hitne potrebe za specijaliziranom medicinskom pomoć, a hitni medicinski timovi iz Čakovca i Zagreba koordinirali su aktivnosti kako bi osigurali siguran i brz transport – objavili su iz Međimurske županije.

Podsjetimo da je od 30.ožujka 2024. godine uspostavljana civilna hitna medicinska služba i u Međimurskoj županiji, a jučer je izveden prvi civilni helikopterski prijevoz u Međimurskoj županiji.

Nastavite čitati

U fokusu

Poliklinika MR CENTAR: Najsuvremeniji MR uređaj i jedina privatna ambulanta za liječenje boli u ovom dijelu Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždin je bogatiji za novu polikliniku koja pruža vrhunsku medicinsku skrb uz najsuvremeniju opremu. Novootvorena Poliklinika MR CENTAR nalazi se na adresi Ulica Tina Ujevića 2, 42000 Varaždin, a jedinstvena je jer nudi zaista širok spektar usluga, među kojima je i precizna magnetska dijagnostika.

Uz pomoć snažnog magnetskog polja i radiovalova, MR pregled Philips 3500 uređajem najnovije tehnologije omogućuje liječnicima detaljnu analizu tijela, ozljeda i drugih medicinskih stanja, što rezultira preciznom dijagnozom i planom liječenja.

Uz to, u poliklinici MR CENTAR otvorena je i Ambulanta za liječenje boli, kao prva takva ambulanta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj izvan bolničkog sustava.

Poliklinika MR CENTAR  tako pruža usluge specijalista anesteziologije za sigurno i učinkovito ublažavanje boli tijekom kirurških zahvata, dok ambulanta za liječenje boli nudi preglede i terapije za upravljanje kroničnom boli.

Uz to, u ovoj novootvorenoj poliklinici možete obaviti i dijagnostiku, a zatim i liječenje i rehabilitaciju bolesti i ozljeda mišićno-koštanog sustava, te liječenje ozljeda nastalih nesrećama uz ultrazvučne preglede liječnika specijalista.

Također, stručni medicinski kadar ističe kako se ponose i pružanjem vrhunskih dijagnostičkih usluga uz pomoć najmodernije ultrazvučne tehnologije.

Ono što je zasigurno najvažnije, sve preglede možete obaviti bez čekanja. Dovoljno je javiti se i dogovoriti termin. Zdravlje ne može čekati, a stručnom medicinskom kadru u Poliklinici MR CENTAR pacijenti su na prvom mjestu i možete biti sigurni da će vam se maksimalno posvetiti.

Magnetska rezonanca

MR – magnetska rezonanca (MRI – Magnetic Resonance Imaging) je napredna radiološka dijagnostička metoda koja daje detaljan trodimenzionalni prikaz svake strukture i oragana unutar tijela.

Potpuno bezbolna medicinska slikovna pretraga koja uključuje sve organe, kosti, tkiva i krvne žile. MR uređaj koristi magnetsko polje i radio valove. Ne zrači i nema nikakvih nuspojava za pacijente te je iz tog razloga prva metoda izbora kod djece i trudnica.

Anesteziologija i liječenje boli

Ambulanta za anesteziologiju pruža uslugu prijeoperacijskog pregleda pacijenata koji će biti podvrgnuti operativnom liječenju ili izvođenju dijagnostičkih postupaka u anesteziji.

Ambulanta za liječenje boli, kao prva takva ambulanta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj izvan bolničkog sustava, pruža usluge liječenja akutne i kronične boli farmakoterapijom te liječenje boli minimalno invazivnim postupcima (¨blokadama¨) pod kontrolom ultrazvuka. Pod pojmom ¨blokada¨ bolnog ramena, kuka, koljena, gležnja ili ¨blokada¨pojedinog perifernog živca, smatra se aplikacija lijeka u blizini živca čime se uspješno liječe navedeni bolni sindromi. Navedeni postupak daje dobre rezultate u liječenju glavobolja koje su rezistentne na farmakološko liječenje.

Navedeni postupci koriste pacijentima sa osteoartitisom zglobova, kod kojih je kontraindiciran operativni zahvat, kojima se želi odgoditi operativni zahvat ili čekaju na ortopedsko liječenje, a trpe jake bolove, a sve sa ciljem poboljšanja kvalitete života. Prema iskustvu pacijenata čak i ako se bol ponovno javi, ona je manja nego prije “blokade˝. Analgetski učinak je u rasponu od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o uzroku boli.

Navedene postupke izvodi specijalistica anesteziologije posebno educirana iz područja liječenja boli (algologije).

Prijeoperacijski pregled

Prijeoperacijski anesteziološki pregled je pregled bolesnika koji će biti podvrgnut nekoj vrsti anestezije.

Obavlja se nakon pregleda kirurga i odluke o operacijskom liječenju ili pregleda liječnika druge specijalnosti za izvođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.

Svrha pregleda je procjena zdravstvene spremnosti za planirani operacijski zahvat prilikom kojeg se utvrđuje perioperacijski rizik.

Pregled obuhvaća uvid u medicinsku dokumentaciju i laboratorijske nalaze, klinički pregled te razgovor kako bi se dobio kompletan uvid u Vaše psihofizičko stanje.

Dijagnostika i liječenje ozlijeda

U Poliklinici MR CENTAR možete obaviti pregled specijalista ortopedije i traumatologije Tina Šinjori, dr. med. Uz dijagnostiku i liječenje sportskih ozljeda, bolnih stanja mišićno koštanog sustava, degenerativnih bolesti sustava za kretanje, sindroma prenaprezanja, obavljaju se i preventivni ultrazvučni pregledi djece u svrhu otkrivanja razvojnog poremećaja kuka. UZV dječjih kukova metoda je kojom se otkrivaju mogući razvojni poremećaji dječjeg kuka. U potpunosti je bezbolna i neinvazivna, koriste se neionizirajući ultrazvučni valovi. Optimalna dob djeteta za obavljanje navedene pretrage je 6-8 tjedana starosti.

Zdravlje je prioritet i ne može čekati

Zdravlje ne može čekati te je stoga vrlo važno preglede obaviti na vrijeme kako bi se, ukoliko postoji potreba, na vrijeme moglo krenuti s liječenjem. U Poliklinici MR CENTAR vrijeme potrebno od prvog pregleda do postavljanja točne dijagnoze i početka liječenja svodi na minimum. Također, kroz sve procese vodi vas stručni medicinski kadar koji ima jednak pristup prema svim pacijentima.

Pacijenti na prvom mjestu

Trebate li informacije ili savjet? Javite se i dogovorite termin.

Stručan medicinski kadar koji ima jednak pristup prema pacijentima i maksimalno će vam se posvetiti, rado će odgovoriti na sva vaša pitanja i objasniti vam na koji način se pojedini pregled odvija. Također, dat će vam savjete i maksimalno vam se posvetiti tijekom dijagnostike i liječenja.

MR poliklinika nalazi se Ulica Tina Ujevića 2, 42000 Varaždin

mr-poliklinika.hr

[email protected]

+ 385 42 421 922

+ 385 99 3300155

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje